לפני כמעט עשור, בשנת 2009, הצליחו מדענים בטכניון למזער ספר תנ"ך במלואו לגודל של גרגיר אורז, בניסוי שבוצע כדי להמחיש לסטודנטים מהי ננו-טכנולוגיה. עמי בנטוב, עיתונאי וידאו ותיק בסוכנות תקשורת זרה, הגיע לטכניון לסקר את הפיתוח החדש, ונדלק.

אותו תנ"ך מיניאטורי נותר בטכניון ולא זכה לשימוש נוסף, אבל בנטוב, 50, לא השאיר את הסיפור הזה מאחוריו. "אנשים עונדים ואפילו מקעקעים על עצמם סמלים – מגן דוד, צלב, אותיות ושמות, ולכל אחד יש חיבור אישי לסמל", הוא מסביר, "את מכירה אנשים שהולכים ליתר ביטחון עם ספר תהילים בתיק או בכיס? אז זה הרבה יותר מזה. זה התהילים, התורה, ברכת הכהנים, המגילות, סיפורי האבות, כל המורשת וההוויה של העם היהודי מגולמת בתנ"ך, וכמו כל דבר רגשי יש לו גם את האנרגיה שלו".

החיבור האנרגטי הזה העלה אצל בנטוב רעיון – לבדוק אם יצליח למצוא פיתוח שיאפשר לשאת את התנ"ך בגודל של שבב זעיר בתוך תכשיט. "התחלתי לחפש אנשים שיוכלו לסייע לי לפתח דרך שתאפשר ייצור המוני של ספרי תנ"ך בגודל של שבבים במחיר שווה לכל נפש", הוא מספר, "לאחר כמה שנים ומספר פניות שלא צלחו פניתי למנכ"ל טאוור, חברה לייצור שבבים ממגדל העמק, שתמך ברעיון".

עמי בנטוב (צילום: עמי בנטוב)
עמי בנטוב | צילום: עמי בנטוב

התנ"ך שהגיע עד סין

בנטוב השקיע מכספו ויצר אבטיפוס – שבב בגודל 5 מ"מ מרובע, שמכיל את התנ"ך כולו מבראשית ועד דברי הימים. "רציתי שהמוצר יהיה מספיק קטן, אבל גם יותר גדול מגרגיר אורז, כדי שאפשר יהיה לראות אותו כשהוא משובץ בתכשיט. זה גם היה מדליק בעיניי שזה גודל של משבצת במחברת חשבון", הוא מספר.

לאחר שחברת טאוור הסכימה לייצר עבורו את השבבים, הקים בנטוב את חברת Jerusalem Nano Bible, שכיום מעניקה זיכיונות לתכשיטנים, שרוכשים ממנה את השבבים ומשבצים אותם בתכשיטים. השבבים עצמם מכוסים בתשע שכבות ננו-מטריות שהופכות אותם לעמידים לחלוטין למים ולאבק, כך שהתוכן שמוצפן בהם לא יכול להינזק. כיום יותר מ-15 תכשיטנים מכל העולם מעצבים ומייצרים תכשיטי ננו-בייבל, ומוכרים אותם באופן עצמאי או באמצעות החברה במחירים שנעים לרוב בין 135-400 ש"ח.

איך אפשר לדעת שהתכשיטים באמת מכילים את התנ"ך?
"לכל מי שמקבל מאיתנו זיכיון יש תעודה שהוא מצרף לכל מוצר, ויש לשבב שלנו סימן היכר. אני מניח שיהיו גם מי שירצו להעתיק, אבל את התנ"ך שלנו עושים באהבה ונשמה, וחיקוי זה חיקוי".

אין תמונה
פס הייצור הסטרילי בחברת טאוור

אז מי עונד תכשיטים עם תנ"ך?
"אנשים מכל הסוגים. העובדה שמדובר במוצר שכל אחד יכול לקנות מאפשרת מגוון מאוד רחב של לקוחות – יש הורים שקונים לילדים שלהם, תיירים שקונים מזכרת מישראל, שגרירויות שמעניקות תכשיטים וסיכות מיוחדות שעיצבו לאורחים שלהן, אבל כמובן שהרוב המכריע של האנשים קונים לעצמם. לדעתי כל אחד בונה את האנרגיה שלו מול התנ"ך. יש אנשי עסקים שבלי זה לא ניגשים לעסקה, יש אישה בת ארבעים שסיפרה לנו שבעלה קנה לה תכשיט במתנה וזה הרים אותה ממשבר גיל העמידה, יש אישה שנכנסה להריון וקישרה את זה לננו-בייבל, גבר שהתחתן וקישר את זה אליו. אני באופן אישי לא מוריד את התנ"ך ממני, מה שבטוח – זה רק טוב והרבה".

לדברי בנטוב, יש אפילו כמה מאות סינים שהזמינו ממנו תכשיטים עם התנ"ך המיניאטורי. "זה די הפתיע אותנו, אבל יש שם קהילה גדולה של אוהבי ישראל", הוא אומר, "הם קונים את הננו-בייבל מתוך כבוד לתנ"ך ולרעיון הטכנולוגי. הם חוששים להזדהות עם דת שאינה אחת משלוש הדתות הסיניות, ובכלל נושא הדת בעייתי שם, אז באופן הזה הם יכולים ללכת עם ספר הספרים בלי שאף אחד יידע".

מועצת הרבנים אישרה

אם העיסוק הקבוע של בנטוב בספר התנ"ך לא היה מספיק, לאחרונה הוא קיבל גם פסק הלכה משלו. "התנ"ך הוא ספר קדוש, ולכן התעוררו שאלות דתיות והלכתיות בנוגע לתכשיטים, בגלל התוכן שהם מכילים והאפשרות לחילול הקודש", הוא מסביר. בנטוב בדק את הנושא עם "ארץ חמדה" – מועצת הרבנים שפוסקת בעניינים הלכתיים, שהוציאה פסיקה – בשל זעירות של הטקסט, ולאור העובדה שניתן לקרוא אותו רק בעזרת מיקרוסקופ,  לא חלים עליו הכללים הרלוונטיים לספר התנ"ך רגיל, וניתן לענוד אותו בכל מקום וזמן, ללא חשש לחילול מצווה.

פונים אליך אנשים עם שאלות ובקשות מיוחדות?
"המון. היו פניות לגבי הברית החדשה, וגם הרבה פניות ממוסלמים שביקשו שנפתח להם שבב עם הקוראן".

וזה בתכנון?
"במקרה של השפה הערבית זה יותר מורכב בגלל הצורה המעוגלת של הכתב הערבי. היום הננו-טכנולוגיה מאפשרת להדפיס רק בכתב מרובע, אז זה לא אפשרי גם עם כתב יד או כתב לטיני מחובר למשל".

אז לאן עוד הייתם רוצים להתפתח מכאן הלאה?
"עכשיו אנחנו מנסים למצוא משקיע שיסייע לנו לפתח אפליקציה שתוכל לתקשר עם השבב ולאפשר לכל מי שעונד אותו לקרוא ממנו קטעים נבחרים, כמו תהילים. חוץ מזה מאוד הייתי רוצה למצוא מישהו שיוכל לייצר לנו מוצרים לכבוד אירועי ה-70 לישראל. הסלוגן שמירי רגב הציגה, "מורשת של חדשנות", כל כך מתאים למוצר הזה – מצד אחד הוא משלב את המורשת והמסורת הכל כך מפוארת של העם היהודי, ומצד שני עושה את זה בדרך הכי חדשנית וטכנולוגית שמובילה את העולם".

שבב ג'רוזלם ננו בייבל (צילום: עמי בנטוב)
שבב ג'רוזלם ננו בייבל | צילום: עמי בנטוב