א' הוא אחת מהדמויות הכי מוכרות באילת, אבל לאו דווקא בנסיבות טובות. בגיל 70 הוא ההומלס המפורסם בעיר, אחרי 20 שנה שבהן הוא חי ברחוב, ללא בית, מסתובב ברחבי העיר, חי מהיד לפה, נעזר בבעלי עסקים ובתושבי העיר כדי לשרוד. אבל עכשיו, כל זה עומד אולי להשתנות.

מאחר ותמיד היה ברחובות, הוא מוכר גם לכל השוטרים בעיר כמובן. "אני מכירה אותו בתור הומלס עוד מאז שהייתי ילדה", מספרת רס"ב לימור דרעי- טופקיאן, רכזת הסיור במשטרת מרחב אילת, "הוא דמות מוכרת בעיר, וכולם אוהבים אותו, אנשים תמיד היו נותנים לו אוכל וכסף. הוא לא עושה רע, ותמיד כאב לי שהוא ישן ברחובות, זה הציק לי".

א' היה ישן ברחוב, במוסדות ציבור כמו בתי חולים, ולא פעם ראו אותו השוטרים בימי החורף הקרים מתכסה בשמיכה על ספסל, ודאגו להביא לו מרק ואוכל חם שישביע ויחמם אותו.

אבל אז, לפני כשנה קיבלה רס"ב דרעי-טופקיאן בדיוק את ההזדמנות שלה חיכתה כדי לסייע לו באמת, כשהסיפור שלו קיבל תפנית מבלי שאפילו ידע. יום אחד קיבלה השוטרת טלפון מעו"ד רעות אביטל-אבני, שביקשה ממנה לסייע לה לאתר את א'.

מאחורי הבקשה המדאיגה הסתתרה בשורה עבורו: מסתבר שלאחר שאמו נפטרה, היא הורישה לו אלפי שקלים שחסכה עבורו במשך השנים. "היא אמרה שהיא מנסה לאתר אותו כבר תקופה ארוכה דרך רשויות הרווחה בעיר, ולא מצליחה", מספרת רס"ב דרעי-טופקיאן, "היא סיפרה שאימא שלו הורישה לו אלפי שקלים שהיא חסכה עבורו. אמרתי לה שאני מביאה לה אותו תוך דקות".

ואכן היא איתרה אותו תוך זמן קצר וקישרה בינו לבין עורכת הדין ובני משפחתו כדי לטפל בענייני הירושה בבית המשפט, אבל היא לא עצרה שם. היא ושוטר נוסף, אלי כהן, החליטו לקחת את העניין של א' כפרויקט, לסייע לו למצוא בית ולהוציא אותו מהרחוב. "הסיפור שלו נגע לנו ללב, והחלטנו שהוא לרחוב לא חוזר יותר", היא אומרת, "הנפקנו לו תעודת זהות, ליווינו אותו לדיונים בבית המשפט, דאגנו לו לארוחות, קנינו לו טלפון סלולרי ולימדנו אותו איך להשתמש בו, וגם שמרנו לו את הטלפונים שלנו, כדי שיוכל להתקשר אלינו במקרי חירום".

א' ורס"ב דרעי-טופקיאן (צילום: משטרת ישראל)
א' ורס"ב דרעי-טופקיאן | צילום: משטרת ישראל

השבוע, לאחר שהסתיים הטיפול בירושה, סייעה דרעי-טופקיאן ל-א' לשכור, לראשונה מזה ארבעה עשורים, דירה קטנה ומרוהטת, שבה יוכל לגור.

"דאגתי שבכל צהריים הוא יקבל ארוחה מעמותה שמכינה אוכל לנזקקים בעיר, יש לו מיטה ומצעים חדשים, ומקום משלו, שבו הוא יוכל סוף סוף לחיות חיים נורמליים, כמו בן אדם, ולא להתגעגע לרחוב", היא מספרת, "אני שמחה שלא נראה יותר אותו ברחוב. הוא מותג בעיר, וראוי שיחיה את חייו בשקט וברווחה".

עו"ד רעות אביטל-אבני העלתה בפייסבוק שלה פוסט שבו שיבחה את השוטרים. "הנכם דוגמא ומופת לכל אדם באשר הוא אדם, ולשוטרים הממלאים את תפקידם מעל  ומעבר לנדרש. תודה מעומק לב", כתבה.

השבוע הגיעה רס"ב דרעי-טופקיאן לבקר את א' בדירה החדשה שלו, והיא מספרת שהוא נראה מאושר מתמיד. "הוא ממש התרגש מזה שאני דואגת לו", היא אומרת, ומספרת כמה הודה לה, "דאגנו לו למיקרוגל, הסברנו לו איך להפעיל טלוויזיה, איך עונים לשיחות טלפון. אנחנו מנסים להכניס אותו לשגרה של בית, שיידע שיש לו לאן לחזור. זה לא מעט עבודה, אבל אני מאמינה שנצליח במשימה".