אין ספק שהדמיון הוא אחת המתנות הכי יפות שהיקום נתן לנו, ואני הראשונה להעיד על כך. בעוד שאני מדשדשת במעלה רשימת המטרות שאני רוצה להגשים עד גיל 30 כשאני כבר בת 29 וקצת, לפעמים הדמיון הוא המקום הכי טוב לברוח אליו. שם, בחלומות, אני יכולה להיות כל מה שבא לי, להרוויח כמה שבא לי, לגור איפה שבא לי ובקיצור, כמו שמבטיחים בפרסומות – להיות אני, רק יותר טובה.

בדיוק בגלל זה, כשהגיעה לידיי ההזדמנות לבקש שיציירו את החלומות שלי לשנת 2019, השנה שבה אני גם עתידה להחליף קידומת, קפצתי על המציאה. הרי אומרים שטוב מראה עיניים, ואין ספק שאחרי שרואים את הדברים, הכמיהה אליהם רק הולכת ומתגברת. מה שלא הצליחו לעשות הורים פולנים וסביבה לוחצת, אולי יעשה הצבע.

הפרויקט שעומד מאחורי ההצעה המפתה הזאת הוא Dreame, פלטפורמה שמחברת בין דמיון לבין כישרון, ומאפשר להפוך כל רעיון, סיפור, מחשבה, חלום, רגש, חזון, ציטוט או זיכרון ליצירת אמנות מותאמת אישית.

כל מה שצריך לעשות זה להיכנס לאתר הפרויקט, לבחור אמן מכל רחבי העולם לפי סגנון הציור שלו והמחיר שהוא מציע (30-200 דולר), לכתוב לו מה תרצו שיצייר עבורכם, ואם תרצו גם לצרף את פרופיל הפייסבוק או האינסטגרם שלכם, כדי שהאמן יוכל להכיר אתכם קצת יותר. לאחר מכן תוכלו לבחור אם לקבל את הציור כפי שהוא, או להדפיס אותו על מוצרים שונים כמו כיסוי לטלפון, מזרון יוגה, תיק או הדפס לקיר ועוד, ותוך שבועיים שלושה תקבלו את היצירה שלכם בדואר. המודל הכלכלי עובד לטובת האמנים, כאשר 70 אחוז מהרוויחים מועברים אליהם, והמיזם מקבל את 30 האחוזים הנותרים.

בשנה האחרונה החליטו ב- Dreameלהתמקד ב-Dremelist – רשימת חלומות מצוירת של משאלות לשנה הקרובה, שתושק בשבוע הקרוב לכבוד השנה החדשה. בהמשך ניתן יהיה גם לשתף באתר את הרשימה שלכם באופן אנונימי ולצפות ברשימות של אנשים אחרים.

פרויקט Dreame (צילום: פרויקט Dreame)
פרויקט Dreame | צילום: פרויקט Dreame

"כמה אפשר לראות סלפי של אנשים אחרים?"

את הפרויקט היצירתי והאמנותי הזה הקימה לפני ארבע שנים שרונה קרני-כהן (30), ילידת תל אביב שגדלה בלונדון וחזרה לארץ לפני תשע שנים. "אני הכי לא אמנית שיש, אפילו בבית הספר הייתי נכשלת בשיעורי אמנות", היא מספרת לי באופן מפתיע אחרי ששאלתי מה לה ולאמנות. לדבריה, השורשים לרעיון הפרויקט נטועים אי שם בילדותה. "הייתי מדמיינת הרבה, היו לי הרבה פחדים בראש ודמיונות רעים. כדי להתמודד איתם הייתי צריכה לדמיין מנגד הרבה דברים חיוביים, וזה עזר לי להמשיך לשמור על אופטימיות. אז גיליתי כמה כוח יש לדמיון, וידעתי שאני רוצה לייצר משהו שנותן הזדמנות להפוך את הדמיון למשהו טוב".

אז למה דווקא עכשיו?
"בשנים האחרונות הגעתי למסקנה שהעולם הולך למקום לא טוב. כולם עסוקים רק בלצלם את עצמם, את האוכל שהם אוכלים והבגדים שהם לובשים. זה גרם לי לחשוב הרבה על העתיד שלנו כאנושות. לא יכול להיות שכולם יהיו עסוקים בלעשות סלפי וישכחו לחלום ולחשוב מה הם רוצים מהחיים. ככל שאנחנו נמצאים יותר ברשתות החברתיות ומתנהלים לפי אימוג'ים ותבניות, אנחנו פחות משתמשים ביכולת המולדת שלנו לחלום – אנחנו נרדמים ומתעוררים עם המסך, בעוד שהדרך הכי טובה ללמוד מי אנחנו ואיך אנחנו יכולים להשפיע על העולם היא פשוט לחלום. לארי פייג', מייסד גוגל, מתגאה תמיד שעל הרעיון של גוגל הוא חלם בלילה, ואיינשטיין אמר שהדמיון חשוב יותר מידע. הדמיון והחלומות יכולים להוביל אותנו למקומות מדהימים".

פרויקט Dreame (צילום: פרויקט Dreame)
פרויקט Dreame | צילום: פרויקט Dreame

"האמנות תהיה שייכת לכולם"

הרעיון הראשוני של קרני-כהן היה לבנות יומן אינטראקטיבי, שבו כל אחד יוכל לשתף חלום שחלם, שיר שהתחבר אליו או סרט שריגש אותו. אלא שבדיוק באותה תקופה הציג הפייסבוק לעולם את הטיימליין המוכר והאהוב שמשמש בדיוק לכך, וקרני-כהן נאלצה לחשוב על רעיון חדש. "הבנתי שאני צריכה לחזור למקורות ההשראה שלי, לתת לאנשים סיבה לחלום ולחשוב איך להגשים את החלומות שלהם, והציור הרגיש לי הכלי הכי מתאים כדי לעשות את זה".

הבעיה הייתה שבניגוד לצילום, שהיום הוא נגיש לכל אחד במרחק לחיצה בסמארטפון, לא לכולם יש כישרון ציור. "רציתי שלכל אחד תהיה הזדמנות להפוך ליוצר, גם אם אין לו יכולת לצייר. הרי לכל אחד יש דמיון, וזה חלק לא פחות חשוב ביצירה", אומרת קרני-כהן, "בשלב הזה החלטתי להקים את Dreame ולחבר בין דמיון וכישרון של אנשים בכל העולם. גם אדם שהוא לא אמן, יכול להיות יוצר".

פרויקט Dreame (צילום: פרויקט Dreame)
פרויקט Dreame | צילום: פרויקט Dreame

100 יצירות כבר בשבוע הראשון

את הפרויקט שלה הקימה קרני-כהן בעזרת קהילת ROI, רשת בינלאומית של צעירים אקטיביסטים, יזמים ומובילי שינוי מהעולם היהודי. בתור התחלה היא פנתה לעשרים אמנים כל רחבי העולם שמצאה ברשת. "כתבתי לכל אחד מהם אימייל שמספר מי אני, ושאלתי אותם אם הם מעוניינים להפוך חלומות של אנשים לאמנות. כולם ענו לי תשובה חיובית".

קרני-כהן יצאה בפיילוט ראשוני בארה"ב בתור רעיון למתנה ליום האהבה, וכבר בשבוע הראשון נמכרו מאה יצירות. לאט לאט הצטרפו עוד אמנים לפרויקט, מגוון הטכניקות והסגנונות התרחב ואיתם גם מנעד מושאי היצירות – אם הרעיון ההתחלתי היה לצייר חלומות שאנשים חלמו בלילה, לאט לאט אנשים התחילו לשלוח רעיונות מופשטים יותר, כמו חוויות ילדות טראומטיות, שאיפות לעתיד או זיכרונות נשכחים שלא תועדו מעולם. "היו גם אנשים ששלחו ציטוט מספר שהם קוראים או שיר שהם כתבו בעצמם", מספרת קרני-כהן, "Dreame הפך ליצירת אמנות כל דבר שהדמיון יכול ליצור".

בשלב הזה אני קצת מקשה על קרני-כהן ושואלת איך זה שונה מאתרים אחרים שמציעים יצירות אמנות בהזמנה. "בניגוד לאחרים, אנחנו מאפשרים גם למי שמציע את הרעיון להרוויח כסף מהחלום שלו", היא אומרת ומסבירה: אם החולם מוותר על זכויותיו הבלעדיות על היצירה, Dreame מעמידים אותה למכירה באתר ובתערוכות שונות, והחולם מקבל 15 אחוז מהמכירה שלה. "זו בעצם הזדמנות למנף את הדמיון שלך, להרגיש יוצר וגם לקבל על זה כסף", היא אומרת.

ציור החלומות של הדר (צילום: עומר פורת)
ציור החלומות של הדר | צילום: עומר פורת

"הדרך הכי טובה ללמוד מי אנחנו היא לחלום"

נכון להיום, נמכרו דרך Dreame בחרבי העולם יותר-10,000 יצירות של אמנים ממעל חמישים מדינות, בהן ארה"ב, אוסטרליה, צרפת, איטליה, יפן, אנגליה, קוריאה, דרום אפריקה וכמובן ישראל. "החשיפה הזאת מביאה איתה המון השראה ורגעים מרגשים", אומרת קרני-כהן, "המון אמנים מקבלים חלומות שמתחברים גם לחיים הפרטיים שלהם. פעם אמן סיפר לי שהוא התבקש לצייר עבור אדם שחלם שקרוב משפחתו יחלים ממחלת הלוקמיה שחלה בה, בדיוק כשהדודה שלו החלימה מאותה מחלה. הוא ראה בזה ממש שליחות".

איזה עוד סיפורים מעניינים יצא לך לפגוש?
"יש הרבה חלומות ארוטיים, הרבה אנשים מדברים על אהבה וגם על דברים אופטימיים לעתיד. הייתה בחורה אחת שביקשה שיציירו לה סיוט שרודף אותה בלילות כבר עשרים שנה, ואחרי שהיא קיבלה את הציור הפחד נעלם. היא מצאה בזה אפקט מרפא. היה חלום אחד של ילדה בת שבע שריגש אותי במיוחד. היא כתבה שהיא רוצה שכל היום כולם יחייכו אליה, מהרגע שהיא יוצאת לבית הספר ועד שהיא חוזרת הביתה. זה נשמע נורא נאיבי, וזה בדיוק מה שריגש אותי. זה מזכיר שכשהיינו קטנים כולנו היינו חולמים יותר ושואפים לדברים טובים, אז למה כשאנחנו מבוגרים אנחנו מפסיקים?"

הסיפור הכי מפתיע הוא כנראה זה שקרה לפני שנה וחצי, כשבפרויקט החליטו לשאול את הישראלים איך הם רואים את עתיד המדינה שלנו – ולצייר את החלומות שלהם, כמובן. את הציורים הם סרקו והדפיסו על 500 מזרני יוגה שיצרו פאזל ענק בתל אביב ובירושלים באירוע "יוגה על העתיד של ישראל". קרני-כהן נזכרת בהרבה חלומות מרגשים שהיו שם: "ביקשו שתהיה רכבת ישירה להודו דרך המזרח התיכון, וביקשו גם שיהיו בחיפה קומקומים שייצרו ענני גשם", היא מספרת, וזה אולי לכם נשמע מצחיק, אבל בדיוק ביום של האירוע, באמצע חודש יוני, ירד גשם בתל אביב להפתעתם של כולם, ולדבריה – בדיוק כשהניחו את מזרן היוגה עם החלום הזה.

פרויקט Dreame (צילום: פרויקט Dreame)
פרויקט Dreame | צילום: פרויקט Dreame

"תשעים אחוז מהחלומות המצוירים מתגשמים"

לדברי קרני-כהן, השאיפה היא להוסיף בעתיד ז'אנרים נוספים של אמנות, כמו מוזיקה ואמנות פלסטית. "הרעיון הוא שהאמנות תהיה שייכת לכולם", היא מסבירה, "בעבר אנשים היו מזמינים הביתה אמן כדי שיצייר אותם, אבל רק עשירים יכלו להרשות את זה לעצמם. אם אפשר לקנות ציור באיקאה, אפשר גם לייצר ציור עם אמנים בכל העולם שיהפכו את הרעיונות שלנו לאמנות במחיר סביר".

"תשעים אחוז מהחלומות המצוירים של אנשים מתגשמים", טוענת קרני-כהן, "אני חושבת שחלק מהסיבה הוא שהם חושבים הרבה על מה שהם היו רוצים שיציירו להם לפני שהם שולחים את הרשימה לאמן. הייתה למשל מישהי שהבינה שהיא מאוהבת בחבר הכי טובה שלה רק כשהיא ביקשה את זה כחלום מצויר".

אז מה החלום שלך?
"אני רוצה שכל האנשים הקרובים אליי יהיו שמחים ובריאים, ושאני אמצא מישהו שיכתוב לי מכתבי אהבה וישיר לי במקומות שונים. אני גם רוצה ש-Dreame יגדל ויהפוך להיות מושג חדש של אמנות, שבעוד מאה שנים אנשים ילמדו על התקופה שלנו ונהפוך ממש למותג, לז'אנר נפרד, יצירה של שני אנשים ביחד. זו ממש מהפכה".