חתול (צילום: דן-יה שוורץ)
כזאת מהממת. לא תשקיעו בה? | צילום: דן-יה שוורץ

נכון שחיות הבית שלנו היו בכיף מחליפות את האוכל שאנחנו נותנים להן במיני טינופים מפח האשפה הקרוב, ונכון שרוב הסיכויים שהן היו נהנות מזה יותר. נכון גם שיש משהו סוטה בבישול להולכים על ארבע, בזמן שיש עוד כל כך הרבה הולכים על שתיים שהיו מתים לאיזו ארוחה חמה מדי פעם. בקיצור, אין ספק  – לבשל להן זה אקט ביזארי, אבל אנחנו כל כך אוהבים אותן, את חיות המחמד שלנו, וכל כך מחפשים דרכים להביע את זה, אז למה לא בעצם?

בארה"ב הנאורה הבישול הביתי לחיות מחמד כבר מזמן יצא מהארון, ואף החלו להתפתח סביבו קהילות ועסקים משגשגים. יש ספרים על עקרונות הבישול הביתי לכלבים, פורומים ואתרי מתכונים, ואיך אפשר בלי – שירותי קייטרינג מקצועיים שמכינים ושולחים מדי יום לכלב או החתול ארוחות טריות המותאמות לגילו וגזעו. גם אצלנו אפשר לראות ניצנים של המגמה הזאת, כמו הבוטיק לחתולים 2For Cats, אבל כרגיל - יש לנו עוד הרבה מה ללמוד.

בגלל הבריאות

אבל הבישול לחיות אינו תוצר של הדוניזם בלבד. למעשה, אחרי שנחשפים לחומרים שמהם עשויים המאכלים הנמכרים לחיות – קצת קשה להפקיר את קיבותיהם העדינות והיקרות למה שאולי מתחולל בתוך אותן קופסאות שימורים מפוקפקות.

המזון התעשייתי לחיות מכיל במקרים רבים שאריות מבתי מטבחיים, ועלול לכלול בשר שאינו במיטבו (מעופש או מודלק), או בשר שמוגדר כ"לא מתאים לצריכת אדם" בגלל היעדר הפיקוח על טיבו.

נהוג לחשוב שככל שמחירו של המזון התעשייתי מאמיר איכות הבשר שבו עולה, אבל גם זה לא תמיד נכון – לפני יותר משנה הוסרו מהמדפים מוצרים של חברה קנדית מובילה ולא זולה, מניו פודס, משום שגרמו להרעלה אצל עשרות כלבים וחתולים. מעבר לכך, המחיר של אותם מזונות ש"נחשבים טובים" עולה על מחירו של בשר טרי – ומכאן שהבישול לחיות המחמד אינו בזבזני כפי שאולי נדמה.

עשה ואל תעשה

רגע לפני שמפשילים שרוולים ונכנסים עם הכלב למטבח, כדאי לדעת ממה להיזהר. יש לזכור שהקיבה של בעלי החיים שונה משלנו, וכך גם הצרכים התזונתיים שלהם.
ד"ר תמר פלדלי מהמרפאה הווטרינרית ברחוב השופטים בתל אביב מזהירה מפני מתן עצמות לכלבים ולחתולים, שכן הן עשויות לגרום לקשיי עיכול, ואף לחנק או לשריטות בדרך לקיבה.
אוכל מתובל או שמן מדי גם הוא משהו שחיות הבית שלנו לא מתמודדות איתו היטב, שוקולד עלול לגרום להרעלה, וכמוהו גם בצל ושום בכמויות גדולות.
ועכשיו למטבח.

כלב ג'ינג'י (צילום: istockphoto)
בתיאבון חבר | צילום: istockphoto


קדירה לחתול
(שגם כלבים בוודאי ייהנו ממנה)

2 כוסות אורז מלא
4 כוסות מים
1/2 כוס גזר קצוץ
250 גרם בשר טחון (רצוי בשר עוף מנוקה מהעור, או חלקים פנימיים)
מעט שמן צמחי

1. מרתיחים את המים ומוסיפים את האורז. מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים במשך כ-30 דקות.
2. מניחים במחבת את הגזר ועוד כ- 1/4 כוס מים, ומבשלים מעל להבה נמוכה כ-20 דקות.
3. מחממים מעט שמן במחבת עמוקה, מוסיפים את הבשר הטחון ומקפיצים עד שהבשר עשוי היטב. מוסיפים את הגזר המבושל, מערבבים היטב, מטגנים עוד מספר דקות ומורידים מן האש.
4. מערבבים את הבשר והאורז לכדי עיסה. מצננים היטב, ומגישים קר.

אין תמונה
אם אתם רוצים ממש ללכת עד הסוף, לכו על חותכני עוגיות בצורת עצם
עוגיות טונה לחתולים
עובד מצוין כארוחה או כחטיף

220 גרם טונה בשמן
2 כוסות קמח תירס
3/4 כוס מים
1/3 כוס שמן צמחי
חצי כפית מלח

1. מערבבים היטב את כל החומרים לכדי עיסה אחידה וחלקה. מעבירים למשטח מקומח ובעזרת מערוך מרדדים את העיסה לגובה של כחצי סנטימטר.
2. בעזרת סכין חדה חותכים את העיסה המרודדת לקוביות קטנות, מניחים נייר אפייה בתבנית, משמנים מעט ומניחים את קוביות הטונה.
3. מכניסים לתנור שחומם מראש ל-220 מעלות ואופים 25-30 דקות. מצננים ומגישים.

עוגיות כבד לכלבים וחתולים
ממתק שדורש קצת יותר השקעה

450 גרם כבד עוף (או כל חלק פנימי אחר)
2 כוסות שיבולת שועל
1 כוס סובין
1/4 כוס שמן

1. מניחים את הכבדים בסיר עמוק, מוסיפים מים כך שיכסו אותם היטב ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים 30 דקות. מוצאים את הכבדים מן המים ושומרים על המים. מניחים לכבדים להתקרר.
2. חוצים את הכבדים לרבעים וטוחנים היטב במעבד מזון לכדי עיסה חלקה ואחידה. אם יש צורך בנוזלים משתמשים במעט ממי הבישול.
3. מוסיפים לכבדים הטחונים את שאר החומרים ומערבבים לכדי עיסה יציבה. שוב, אם יש צורך בנוזלים משתמשים באלו של הבישול, אבל חשוב להקפיד שלא להפריז בנוזלים בכדי שהעיסה לא תתפרק.
4. מעצבים את העוגיות (בצורת עצם, עכבר או סתם עיגול, העיקר שהגודל יהיה נוח לנגיסה).
5. מניחים את העוגיות בתבנית על נייר אפיה משומן, ואופים בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות כשלוש שעות.
6. מכבים את התנור ומשאירים את העוגיות בפנים לשעה נוספת.
7. מייבשים את העוגיות במשך 24 שעות ומאפסנים בכלי אטום. העוגיות יכולות להישמר כארבעה שבועות.