"אני אעדיף לאכול חרא של פודלים מאשר לגעת בדבר הזה", אמר פעם גורדון רמזי למתמודד באחת מתכניות הטלוויזיה שלו, ולא תיאר שיום אחד מישהו יחשוב אותו דבר בדיוק על מה שהוא מבשל. אבל לאחר שבחודש האחרון גילו פקחי התברואה שבעה תיקנים חוגגים על המקררים במסעדת היוקרה של רמזי בלונדון, "Maze", סביר להניח שכמות האנשים שמוכנים להוציא שם 165 פאונד על ארוחת הטעימות תרד פלאים. החלק הגרוע ביותר בסיפור הזה הוא שהג'וקים שהתגלו במטבח בקושי מגרדים את תחתית רשימת הצרות של השף המפורסם, שהשנה המחורבנת שעברה עליו מעניקה משמעות חדשה למושג "מטבחי הגיהנום".

רמזי, 49, מתפקד כבר שנים בתור אחת הדמויות השנויות ביותר במחלוקת בממלכה הבריטית. מצד אחד שף חרוץ ומוכשר, ומצד שני טיפוס לא קל עם יחסי אנוש בעייתיים. האופי שהביא למסך, שכלל אפס סבלנות, חיבה לקללות יצירתיות ודרישה מתמדת לאיכות, הפך אותו מיידית לכוכב ב"מטבחי הגיהנום", ריאליטי מצליח שבמסגרתו שפים מתחילים מתחרים זה בזה על 250 אלף דולר וניהול מסעדה. בהמשך רמזי כיכב גם ב"בעזרת השף", שבה סייע למסעדות כושלות ואפילו מילא את תפקיד השופט הרע ב"מאסטר שף" האמריקאית וב"מאסטר שף" ילדים. הדמות שלו התיישבה בול על עידן ה"מנטורים כנים ובוטים באופן לא נחמד שדוחפים אנשים אחרים אל הקצה אבל זה לטובתם" בטלוויזיה - מעין שילוב בין סיימון קאוול, רושפלד ורוצח סדרתי. אחד הממים המצליחים ברשת הוא תמונה של רמזי בהתקף זעם, בתוספת שלל כיתובים יצירתיים שאולי אמר פעם ואולי לא, כמו "לפחות היטלר ידע להפעיל תנור!" או "האוכל הזה כל כך קפוא שהוא עדיין שר 'לט איט גו'!". רמזי דהר על החראיות שלו כל הדרך לתהילה, אבל הדמות שגילם הייתה מבוססת קודם כל על ההסכמה שבאמת מדובר בגאון קולינרי ושף בחסד. פלא שעכשיו, כשהאמת הזאת מוטלת בספק והוא מתרסק ברעש, יש לא מעט אנשים שעומדים בצד ומריעים? כלומר, הם בריטים אז הם בטח לא מריעים אלא סתם עומדים בצד ואומרים "הו, האו לאבלי", אבל הבנתם את הרעיון.

גורדון רמזי (צילום: מתוך ויקיפדיה)
זה לא כל כך נעים לראות מסעדה ריקה | צילום: מתוך ויקיפדיה

"אני לא יכול למצוץ לאנשים"

מדהים לגלות שרמזי, סקוטי במוצאו, בכלל לא רצה להיות שף. הוא רצה להיות שחקן כדורגל. בגיל 15 שיחק בקבוצת "גלזגו ריינג'רס", אבל נפגע בברכו באחד האימונים. כשהציעו לו לעבור לקבוצה בליגה נמוכה יותר, סירב והחליט ללכת ללמוד בישול ומלונאות. לאחר הלימודים עבר ללונדון ועבד במסעדות של אושיות כאלברט רו ומרקו פייר ווייט - שכמו רבים בחייו של רמזי, התחיל כמנטור שלו והפך לאויב. בעצתו של ווייט נסע השף הצעיר לצרפת ושם עבד שלוש שנים תחת כשרונות גסטרונומיים נוספים כמו ז'ואל רובושון. כשחזר ללונדון, הפך לשף במסעדת "אוברג'ין", שתוך שלוש שנים זכתה בשני כוכבי מישלן. בגיל 31 כבר פתח את "גורדון רמזי" ברובע צ'לסי בלונדון, העביר איתו את כל הצוות מ"אוברג'ין" וזכה בשלושה כוכבי מישלן תוך שלוש שנים. מדהים לו. "מעולם לא ישבתי במסעדה של עצמי כסועד", סיפר בראיון, "אני לא איזה תחת מלוקק שיוצא למסעדה, מברך את הסועדים ועומד שם כמו זקפה מתוחה. אני לא יכול למצוץ לאנשים". קלאסה.

אופיו השנוי במחלוקת של רמזי צץ כבר אז בשלל הזדמנויות, כולל סילוק אנשים מהמסעדה שלו והתעללות בלתי פוסקת בעובדים, שאחד מהם גם הגיש נגדו תלונה במשטרה. הוא טען שכך הוא הופך אותם לשפים טובים יותר, הם בטח טענו שהוא סתם זבל, כולם צודקים. בפעמים אחרות, המופרעות של רמזי גם גרמה לכמה תקריות מסכנות חיים. כך למשל, בעת צילום תכנית על ציד תוכי ים באיסלנד הוא נפל מצוק בגובה 85 מטר אל תוך הים הקפוא, ובמקרה אחר כמעט נורה בעת צילום תכנית טלוויזיה על המסחר הלא חוקי בסנפירי כריש. לפיקנטריה אפשר להוסיף תקרית מביכה ב-1993, שבמסגרתה נעצר רמזי יחד עם שניים מטבחיו בשירותים של תחנת רכבת תחתית בלונדון, על מה שהוגדר כ"התנהגות שאינה הולמת". לפי הצהובונים הבריטים התקרית כללה הקאות, השתנה בכיור והרבה רעש. רמזי טוען שהם פשוט היו מאוד שיכורים.

במהלך השנים הצליח גורדון בעל המזג החם לריב עם כל אושיה קולינרית אפשרית. הוא וג'יימי אוליבר מסוכסכים כבר מספר שנים, שבמהלכן רמזי כינה את אוליבר "סתם טבח" ואוליבר מצידו טען שרמזי עושה בוטוקס. על השף מריו בטאלי הוא לא חסך בבדיחות שמנים, ועם השף והאישיות הקולינרית אנתוני בורדיין הספיק לפתוח חזית לאחר שגנב ממנו רעיון לשם עבור אחת ממסעדותיו, לטענת בורדיין. עם מרקו פייר ווייט, המנטור שלו, הוא הסתכסך עד כדי כך שגנב את ספר ההזמנות ממסעדת "אוברג'ין" והאשים את פייר ווייט בגניבה על מנת שלא ימנו אותו לשף במקומו. ג'נטלמן אמיתי.

גורדון רמזי (צילום: Ethan Miller, GettyImages IL)
מיליונר, אבל מפסיד לננדוס | צילום: Ethan Miller, GettyImages IL

גם חייו האישיים של רמזי תמיד היו רצופי שערוריות. הוא אמנם נשוי כבר מ-1996 לטאנה, מורה בשיטת מונטסורי, ולזוג ארבעה ילדים, אבל לאורך השנים נפוצו לא מעט שמועות על בגידות ורומנים מהצד, כולל רומן בן שבע שנים שהוכחש על ידו. טאנה אמרה בראיון כי "לא שווה לסיים נישואים בגלל בגידה", ואף סיפרה שהשניים הצליחו לעבור משברים גדולים בזכות זוג חבריהם הקרוב דיויד וויקטוריה בקהאם. אז כנראה שלטאנה לא שווה לסיים נישואים בגלל בגידה, ומסתבר שגם לא בגלל סכסוך מתוקשר מאוד עם אביה, כריס האצ'ינסון, שהיה שותפו של רמזי לעסקים במשך שנים ארוכות. את המסעדה הראשונה של רמזי הם פתחו ביחד, כולל לא מעט סניפים ברחבי העולם, שנסגרו כעבור מספר שנים בעקבות הפסדים כספיים.

ב-2010 רמזי פיטר את האצ'ינסון, אבי אשתו, בטענה שגנב ממנו מעל שני מיליון דולר וגם העסיק בני משפחה חסרי הכשרה שתרמו להפסדים. הוא מאשים את חמו בחלק גדול מהצרות שפקדו אותו בזמן האחרון, ביניהן החלטת בית המשפט מלפני שבועיים לפיה עליו לשלם באופן אישי 1.2 מיליון דולר שכירות על פאב בלונדון, למרות שלטענת רמזי מדובר בחוזה שכירות שהאצ'ינסון זייף עליו את חתימתו, ושיש עוד 25 חוזים מזויפים כאלו.

רשע ורע לו

את הצרות במשפחה רמזי אולי יכול היה לטאטא מתחת לשטיח, אבל את הטלטלות שעוברת האימפריה המקצועית שלו קצת יותר קשה להסתיר. שלא יהיה ספק, מדובר עדיין בשף כוכב עם עשרות מסעדות ברחבי העולם, אבל בחודשים האחרונים המעמד שלו התערער משמעותית – וזה כבר הרבה פחות מצחיק אותו. "התחלתי לבכות כשאיבדתי את הכוכבים, זה מאורע מאוד אמוציונלי עבור שף, כמו לאבד את החברה שלך", אמר לאחר שבספטמבר נושלה המסעדה הניו יורקית שלו, "The London", משני כוכבי המישלן שלה, בגלל חוסר האחידות והיציבות של האוכל המוגש בה. לרמזי לא היה קל להתמודד עם האובדן, אבל הוא יכול להתנחם בעובדה שהמסעדות שלו ברחבי העולם (כשלושים במספר) עדיין מחזיקות במצטבר ב-14 כוכבי משלן. מסעדת הדגל שלו, "גורדון רמזי" בצ'לסי לונדון, מתהדרת בשלושה כוכבי מישלן שלמים, לפחות בינתיים. לכו תדעו בכמה ג'וקים הוא רודה שם בסתר.

גורדון רמזי (צילום: מתוך ויקיפדיה)
גוער בעוד עוברת אורח | צילום: מתוך ויקיפדיה

הפדיחות של רמזי נמשכו בנובמבר האחרון, כשנפתחה במרכז לונדון המסעדה החדשה שלו, Heddon Street Kitchen. בערב הפתיחה החגיגי, מתוך 140 מקומות שהוזמנו, הגיעו רק 40. אאוץ'. רמזי טוען שמדובר בהונאה מכוונת של מתחרה קנאי, שהזמין במערכת הרישום של המסעדה מאה מקומות בשמות בדויים, על מנת שהמסעדה תעמוד ריקה בערב הכי חשוב שלה. "זה מדכא לראות את העובדים מתוסכלים, הייתי שם כדי לעודד אותם ולוודא שנישאר בפוקוס", אמר. סביר להניח שב"לעודד אותם" הוא מתכוון ללצרוח עליהם שלוש שעות ברציפות ו\או עד שבכו, אבל לא נתעכב על סמנטיקה.

למבוכה קלה נוספת בשנה העגומה של רמזי אחראי ראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון, שניחס לו סופית את הביזנס כשהתראיין בתכנית רדיו פופולרית. כשנשאל קמרון אם ייקח את מנהיגי העולם שיגיעו לביקור במדינה לאכול במסעדתו של גורדון רמזי, השיב כי יעדיף לקחת אותם לרשת העוף הטראשית "ננדוס". או במילותיו: "הייתי במסעדה של גורדון רמזי, הייתי בננדוס, ואני חושב שבננדוס מקבלים יותר תמורה לכסף". שזה בדיוק כמו שרובי ריבלין יודיע שלא ייקח את אובמה לאכול אצל מאיר אדוני כי בבורגראנץ' יותר טעים לו.

השף העירום האמיתי

מילא המסעדות, אתם בטח אומרים לעצמכם, גם ככה עושים הרבה יותר כסף בטלוויזיה. אבל מסתבר שגם שם יש לרמזי בעיות. ביוני האחרון הודיע שאחרי למעלה מעשור בה היא משודרת בערוץ 4 הבריטי וברשת פוקס, הוא לא ימשיך עם "בעזרת השף", התכנית שבמסגרתה הוא מנסה לסייע למסעדות כושלות. "אני מצלם כרגע ארבעה פרקים, והם יהיו האחרונים. היו לי 10 שנים נהדרות, 123 פרקים ב-12 עונות ששודרו בשתי יבשות, נצפו על ידי עשרות מיליונים ונמכרו ל-150 ארצות. היה פיצוץ, אבל הגיע הזמן לעצור", כתב רמזי באתר הרשמי שלו. "במהלך הזמן הזה ביקרתי ביותר ממאה מסעדות וניסיתי לעזור, לא תמיד בהצלחה, לכמה מהאנשים המוזרים והמופלאים ביותר".

גורדון רמזי (צילום: Toby Canham, GettyImages IL)
רמזי, סותם את הפה לרגע | צילום: Toby Canham, GettyImages IL

מסתבר שה"לא תמיד בהצלחה" הזה הוא קצת אנדרסטייטמנט, מאחר ורמזי לא ממש הפליא לסייע למסעדות הכושלות בהן טיפל: על המסך בדרך כלל בעלי המסעדה הודו לרמזי בדמעות נרגשות על כך שהציל להם את העסק, אבל מסתבר שיותר מ-60% מבתי העסק נסגרו פחות משנה אחרי שהפרק שודר. התכנית הייתה מעורבת גם במספר תביעות של מסעדות שטוענות שרמזי המציא בעיות כמו עכברושים, חרקים וקלקולי קיבה לשם הרייטינג. מהתכנית נמסר בזמנו: "אתה לא מבקש להשתתף בתכנית הזאת אם העסק שלך מצליח, ולכן לא מפתיע שמסעדות רבות שבהן ביקר רמזי במהלך השנים נסגרו בסופו של דבר. לגורדון והצוות שלו היו כוונות טובות והם השתמשו במומחיות שלהם ובחשיפה הטלוויזיונית כדי להפוך את המסעדה להצלחה, אבל למרבה הצער זה לא תמיד הצליח".

ויכול להיות שרמזי לא מצליח לשקם מסעדות כושלות, כי גם חלק לא מבוטל ממסעדותיו שלו עצמו לא מצליחות להגיע לרווחים? לפי הצהובונים, ב-2014 הפסידה הקבוצה בבעלותו מעל עשרה מליון דולר, וזה בלי קשר לחוב של חמישים מיליון שכבר יש לה. אמנם מדובר רק על העסקים של רמזי בבריטניה - כך שאין מה לחשוש, יש לו עוד כל כך הרבה מסעדות בארה"ב וברחבי העולם ואין צורך לארגן מגבית בקרוב - ועדיין, לא נעים, ואין פלא שהוא צורח על כולם כל הזמן. אגב, יכול להיות שמי שתוכל לעזור לו במשבר הנוכחי היא דווקא בתו בת ה-12, טילי, שקיבלה תכנית בישול משל עצמה בערוץ הילדים של ה-BBC. אותה טילי סיפרה בראיון כי אביה נוהג להסתובב עירום בבית וגרמה למבוכה כללית של כל הסובבים. טוב נו, לפחות זה נתן לצהובונים תירוץ להשתמש בכותרת "השף העירום", ולאבא שלה תירוץ לעוד איזו השתוללות פוטוגנית.

אז למרות השערוריות והקשיים הכלכליים, כפי הנראה עוד מוקדם להספיד את רמזי. האימפריה שלו מוערכת בעשרות מליוני פאונד, הוא מככב לא מעט תכניות טלוויזיה וכבר השתקם בעבר מפרויקטים כושלים. בהתחשב בכך שהוא עשה את הונו בזכות אישיות בעייתית, התקפי זעם טלוויזיוניים ותסמונת טורט כללית, כנראה שחיים רצופים בסכסוכים ותביעות הם פשוט חלק מהדיל של השף הזה. לא אידיאלי, אבל בדיוק מה שהיינו מצפים מאדם שהצליח להגיד את המילה "פאק" 298 פעמים בתכנית בת 65 דקות.

לכל כתבות המגזין