שוקי עוף בבירה ואננס (צילום: אפיק גבאי, אוכל טוב)
עוף בבירה ואננס. לא יותר מורכב מהעוף בסויה וסילאן שאתם מכינים ביומיום, והרבה יותר חגיגי ממנו | צילום: אפיק גבאי, אוכל טוב

שוקי עוף בבירה ואננס

הוא מתבשל בבירה ובמעט מהרכז המתקתק של האננס המשומר, ומלווים אותו תפוחי אדמה קטנים וטעימים וגזרים קלופים שלמים. מבחינת מורכבות ההכנה אין כאן הרבה יותר מאשר העוף בסויה וסילאן שאתם מכינים לילדים אחרי בית הספר - מבחינת התוצאה, יש פה פיצוח של מנה מושקעת וראויה לכל שולחן חג. זה מה שאלכוהול וקצת אננס עושים לעוף, כדאי לאמץ.

המצרכים (10 מנות):
20 שוקי עוף
330 מ"ל בירה כהה
5 שיני שום, קצוצות
מעט שמן, לטיגון
850 גרם אננס, חתוך לקוביות (קופסת שימורים אחת גדולה)
500 גרם תפחי אדמה קטנים
10 גזרים קטנים, קלופים
מלח
פלפל שחור
5 ענפי תימין

אופן ההכנה:

1. משרים את שוקי העוף בבירה למשך לילה (לא שופכים את הנוזל).

2. מטגנים את השום בסיר כדקה, מוסיפים את שוקי העוף (ללא הבירה) ומטגנים עוד 5 דקות.

3. מוסיפים לסיר את האננס (לא שופכים את הנוזלים!), תפוחי האדמה, הגזרים והתבלינים ומטגנים 5 דקות נוספות.

4. מוסיפים את הבירה וכוס וחצי ממיץ האננס שבקופסת השימורים. מביאים לרתיחה ומבשלים על אש קטנה כשעה.

עוף ממולא עם תרד ורימונים (צילום: אפיק גבאי, אוכל טוב)
עוף ממולא עם תרד ורימונים. העוף הממולא היחיד שאנחנו מכירים שהוא גם ממש אסתטי! | צילום: אפיק גבאי, אוכל טוב

עוף ממולא עם תרד ורימונים

רוב העופות הממולאים ניחנו במראה מהסוג שאיך לומר, קצת פחות נעים להניח על שולחן החג. ראשית, הם תמיד מזכירים באופן בוטה את התרנגולת שהיו פעם, שזה לא כל כך כיף, ושנית - יש בהם משהו שחוזר על עצמו, עם האורז, הבשר הטחון והבהרט (ולא שיש לנו משהו נגד השילוב הזה, חלילה, פשוט בחג אנחנו רוצים משהו קצת אחר). אז ההצעה שלנו היא לבקש מהקצב להוציא מהעוף את העצמות, מה שיותיר אתכם עם יותר עוף ממולא ופחות תרנגולת לשעבר, ואת המילוי לגוון עם תרד וגרעיני רימון - שיהפכו אותו לחגיגי יותר, ובעיקר לשונה ממה שאתם רגילים.

המצרכים (5-6 מנות):
1 עוף שלם ללא עצמות (בקשו מהקצב עוף למילוי)
500 מ"ל סיידר תפוחים אלכוהולי
1 בצל, קצוץ
מעט שמן, לטיגון
50 גרם שקדים, קצוצים גס
800 גרם תרד קפוא, מופשר וסחוט היטב
כוס וחצי אורז
1/2 כפית כמון
1 כפית כורכום
1 כפית קינמון
1/4 כפית אגוז מוסקט
מלח לפי הטעם
גרעינים מחצי רימון טרי או 2-3 כפות גרעיני רימון

לתיבול העוף:
מלח
חצי כפית קינמון
חצי כפית כורכום

אופן ההכנה:

1. משרים את העוף בסיידר תפוחים למשך לילה.

2. מטגנים את הבצל בסיר כ-3 דקות, מוסיפים את השקדים ומטגנים שתי דקות נוספות. מוסיפים את התרד הסחוט, מטגנים 3 דקות, מוסיפים את האורז והתבלינים ומערבבים. מסירים מהאש ומוסיפים את הרימונים. מניחים בצד ל-15 דקות, לצינון.

3. מחממים תנור ל-200 מעלות.מוציאים את העוף מהסיידר (שומרים את הנוזלים), מניחים על משטח עבודה וממלאים התערובת האורז.

4. מניחים את העוף בתבנית אפייה ומתבלים במלח, קינמון וכורכום. מוסיפים את הסיידר ועוד כוס וחצי מים ומכסים בנייר כסף.

5. אופים 30 דקות, מורידים את הטמפרטורה ל-180 מעלות ואופים עוד שעה וחצי. 15 דקות לפני סוף האפייה מסירים את נייר הכסף, כדי שהעוף יקבל צבע זהוב ויהיה קריספי.

תחתיות ארטישוק ממולאות פרגית וערמונים (צילום: אפיק גבאי, אוכל טוב)
תחתיות ארטישוק ממולאות פרגית וערמונים. ראש היררכיית הממולאים | צילום: אפיק גבאי, אוכל טוב

תחתיות ארטישוק ממולאות פרגית וערמונים

מכל הממולאים, לתחתיות ארטישוק יש הכי הרבה הדר. אולי זה זכר מהימים שבהם בשביל להשיג תחתיות ארטישוק היה צריך לעמול על פירוקם של ארטישוקים שלמים (למי שלא שמע, היום קונים אותן קפואות, נקיות ומוכנות לשימוש). אנחנו מילאנו את התחתיות שלנו בבשר פרגית טחון, עם חיזוק של ערמונים - עוד רכיב שפעם היה נחלתם של העשירים והסבלניים והיום נמכר בסופר בשקיות ואקום, מוכן לשימוש. את כל זה בישלנו ברוטב על בסיס יין לבן ורכז רימונים. ועכשיו תגידו לנו מה יותר ראש השנה מזה.

המצרכים (20 יחידות):
800 גרם תחתיות ארטישוק, מופשרות

למילוי:
700 גרם פרגית טחון (אפשר לערבב עם הודו אדום)
50 גרם ערמונים, קצוצים גס (מאלה שקונים בוואקום)
1/2 כפית כורכום
חופן פטרוזיליה קצוצה
1 בצל מגורר
2 שיני שום, קצוצות
כף סילאן או דבש
מלח
1 ביצה
כף פירורי לחם

לרוטב:
2 בצלים, פרוסים
מעט שמן, לטיגון
כף רכז רימונים
1/2 לימון או ליים, סחוט
כוס וחצי יין לבן
כוס וחצי מים חמים
3 כפות סוכר חום
1/2 כפית כורכום
3-4 עלי דפנה
חופן פטרוזיליה קצוצה
מלח
פלפל שחור

אופן ההכנה:

1. מערבבים בקערה את כל המצרכים למילוי.מטגנים את הבצל בסיר גדול כ-5 דקות, עד שהוא מזהיב מעט, ומתחילים להוסיף את שאר המרכיבים לפי הסדר. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש, טועמים ומתקנים תיבול אם רוצים.

2. ממלאים את תחתיות הארטישוק במלית ומניחים בתוך הרוטב, זו לצד זו.מבשלים 45-50 דקות ומגישים עם אורז.

מאפה עוף, פטריות ותאנים (צילום: אפיק גבאי, אוכל טוב)
מאפה עוף, פטריות ותאנים. הכי פשוט, אבל כמה יפה? | צילום: אפיק גבאי, אוכל טוב

מאפה עוף, פטריות ותאנים

מי שעוד לא הבין שעוף טוב יכול גם להגיע בתוך בצק - לבטח יבין את זה עכשיו. המנה הזו היא קלאסית לתחילת הארוחה, אבל יכולה לעבוד גם כתוספת, ואפילו כמנה עיקרית. מבחינת מרכיבים אין בה שום דבר מאתגר: בצק עלים קנוי, חזה עוף (או פרגית), פטריות, פטרוזיליה ותבלינים. לזה מוסיפים תאנים טריות - בשביל האפקט החגיגי - וזהו בעצם. יש לכם פשטידה שהיא הכי לא פשטידה שיש, ומנת עוף שהיא הכי לא סתם עוף שיש.

המצרכים (6-7 מנות):
5 בצלי שאלוט, קצוצים
מעט שמן, לטיגון
500 גרם חזה עוף או פרגית, חתוכים לקוביות
20 גרם פטריות פורצ'יני מיובשות, מושרות במים פושרים ל-20 דקות ומסוננות
1 חבילה פטריות פורטובלו, קצוצות גס
חופן פטרוזיליה קצוצה
1/4 כפית אגוז מוסקט
מלח
פלפל שחור
4-5 תאנים, חתוכות לקוביות
500 גרם בצק עלים
ביצה טרופה, להברשה

אופן ההכנה:

1. מטגנים את הבצל כ-3 דקות, מוסיפים העוף ומטגנים עוד 5 דקות להזהבה קלה.

2. מוסיפים את הפטריות, ממשיכים לטגן 4-5 דקות, מוסיפים את הפטרוזיליה ומתבלים.

3. מעבירים למסננת ומניחים ל-15 דקות. בינתיים מחממים תנור ל-180 מעלות.

4. חותכים שלושת-רבעי מהבצק ופורשים על תבנית מלבנית או אינגליש קייק, כך שיישארו שוליים. מסדרים את המילוי, מפזרים את התאנים ומכסים ברבע הבצק הנותר. צובטים את הבצק לסגירה. אם נשארים שוליים מיותרים – חותכים אותם.

5. מורחים בביצה טרופה, ואופים 15 דקות על טורבו ועוד 20 דקות נוספות על מצב רגיל, עד להזהבה.

* כל המוצרים באדיבות עדן טבע מרקט

>> עוד עופות מומלצים לחג

>> כל המתכונים לראש השנה

>> לכל כתבות המגזין