הפקת סנדוויצ'ים כריך שקשוקה - אורך (צילום: אסף אמברם, אוכל טוב)
סנדוויץ' שקשוקה. אבל כזה שלא נוזל בתיק | צילום: אסף אמברם, אוכל טוב

בבית של זוהר אוכלים בעיקר סנדוויצ'ים. לא, לא צריך לרחם עליהם, להפך - הם כל כך אוהבים לחם שם במשפחת גולן, שאת כל המנות הטעימות הם מעדיפים לדחוף בין שתי פרוסות במקום לתת להן להיעצב על צלחת. זה כבר יותר מ-20 שנה שהסנדוויצ'ים של זוהר צרובים בזיכרון של כל מי שטעם מהם, 20 שנה שבהן היא התמקצעה, השתדרגה, ניסתה, הוסיפה והורידה, עד שהגיעה לכמה שילובים מנצחים שאם יש לכם אותם בין שתי פרוסות של לחמנייה טובה או לחם דגנים - אתם לא צריכים יותר כלום. ביקשנו מזוהר להציע כמה כריכים טובים ומשביעים במיוחד לקהל הסטודנטים שחובש עוד רגע את הספסלים, והיא ניאותה בשמחה. חשוב רק להדגיש, היא ביקשה, שמרגע שמכינים את חומרי הגלם והסלטים - השמיים הם הגבול ולא צריך להישאר מוגבלים למתכונים הספציפיים. אנחנו נישאר בינתיים בדיוק עם מה שכתוב, פשוט כי זה כל כך כל כך טעים.

סנדוויץ' שקשוקה

המרכיבים:
לחמניית ג'בטה
מעט חומוס, למריחה
שקשוקה (ראו מיד)
כמה עלי חסה

לשקשוקה:
2 כפות מרדומה (ראו מיד)
2 ביצים

למרדומה:
1 קילו עגבניות, מקולפות (הכי נוח לחרוץ X בראש העגבנייה, לחלוט דקה במים רותחים, ואז לקלף)
1 פלפל חריף, פרוס לטבעות
3-4 שיני שום, כתושות
כפית מלח
רבע כוס שמן

אופן ההכנה:

1. מכינים את המרדומה: חותכים את העגבניות לקוביות. מעבירים לסיר ומוסיפים את הפלפל החריף והשום. ממליחים ומבשלים שעה על אש נמוכה. חשוב מאוד לערבב מדי פעם, כדי שלא יישרף. לאחר שעה מוסיפים את השמן ומבשלים עוד רבע שעה, עד שהעגבניות הופכות לעיסה אחידה. מתקנים תיבול אם רוצים (הסלט יישמר כמה ימים במקרר, וחודשיים-שלושה בהקפאה).

2. מכינים את השקשוקה: מחממים במחבת את המרדומה, ומעליה שוברים את הביצים. מבשלים ביחד עד שכל הנוזלים מתאדים (אחרת הם ירטיבו את הכריך). אפשרות אחת היא לקשקש את הביצים עם הרוטב, ואפשרות שנייה – להשאיר את החלמון שלם ולבשל עד שהוא מתקשה.

3. מורחים את החלק העליון של הלחמנייה בחומוס ומסדרים את השקשוקה על החלק התחתון. מוסיפים את הירקות וסוגרים.

הפקת סנדוויצ'ים כריך שקשוקה - רוחב (צילום: אסף אמברם, אוכל טוב)
אוהבים את הביצה שלמה או מקושקשת? שקשוקה בלחמנייה | צילום: אסף אמברם, אוכל טוב

הערות:

* הכריך יחזיק בתיק עד שלוש שעות.

* מומלץ להקפיא את המרדומה במנות קטנות – ולהפשיר בכל פעם קצת.

* לכריך הזה אפשר, ואפילו מוטב, להשתמש בלחמנייה לא מאוד רכה. הרוטב של השקשוקה ירכך אותה.

* מי שלא אוהב חריף יכול להוסיף פרוסות דקות של נקטרינה לכריך. היא מאזנת את החריפות ומשתלבת מעולה בטעם.

כריך פטה ופסטו

המרכיבים:
2 פרוסות לחם דגנים
גבינת פטה או בולגרית, פרוסה
עגבנייה, פרוסה דק ומנוקה מגרעינים
מלפפון ירוק, פרוס לעיגולים
תפוח גרנד סמית, מגולען ופרוס דק מאוד
כמה עלי חסה
ממרח פסטו (ראו מיד)

לפסטו:
צרור פטרוזיליה (בלי הגבעולים העבים)
2 חבילות בזיליקום (עלים בלבד)
שיניים מראש שום אחד
מלח
חצי עד שלושת רבעי כוס שמן זית

אופן ההכנה:

1. הפסטו: טוחנים במעבד מזון את כל המרכיבים מלבד השמן. מוסיפים את השמן בזילוף עדין עד שמגיעים למרקם הרצוי.

2. מרכיבים את הכריך: מורחים שכבת פסטו ומסדרים את הגבינה. מסדרים פרוסות של עגבנייה ומלפפון ועליהם תפוח עץ וחסה, וסוגרים.

הפקת סנדוויצ'ים כריך פטה (צילום: אסף אמברם, אוכל טוב)
כריך פטה. אל תתביישו להוסיף תפוח עץ | צילום: אסף אמברם, אוכל טוב

הערות:

* הכריך יחזיק בתיק שעתיים.

* השלב של הוצאת גרעיני העגבנייה הוא חשוב, אל תדלגו עליו. הגרעינים הם החלק שמרטיב את הכריך – עגבנייה ללא גרעינים תשאיר את הכריך טרי ורענן.

* אפשר להחליף את הפטה בכל גבינה קשה שאוהבים.

כריך חזה עוף עם קישואים ומרדומה

המצרכים:
2 פרוסות לחם אחיד
סלט קישואים (ראו מיד)
מרדומה (ראו בכריך שקשוקה)
מלפפון ירוק, פרוס לעיגולים
עגבנייה, פרוסה דק ומנוקה מגרעינים
מעט נבטים דקים

לעוף:
חצי חזה עוף (פרפר, לא שניצל)
2 עלי סלרי
שורש סלרי
שורש פטרוזיליה
מלח
פלפל שחור

לסלט הקישואים:
בצל לבן גדול, קצוץ
מעט שמן, לטיגון
2 קישואים, מגורדים גס בפומפייה
2 ביצים, טרופות
מלח
פלפל שחור

אופן ההכנה:

1. מבשלים את העוף כחצי שעה במים עם סלרי (עלים ושורש), שורש פטרוזיליה, מלח ופלפל. מסננים.

2. לסלט הקישואים: מטגנים את הבצל עד שמזהיב. מוסיפים את הקישואים וממשיכים לטגן עד שהם מתרככים. מוסיפים את הביצים, המלח והפלפל וממשיכים לטגן תוך ערבוב עד שמתקבל מרקם אחיד.

3. מרכיבים את הכריך: פורסים דק את חזה העוף. מורחים ממרח קישואים על הפרוסה התחתונה ומסדרים את העוף, המלפפון, העגבנייה והנבטים. מורחים מרדומה על הפרוסה השנייה וסוגרים.

הפקת סנדוויצ'ים כריך עוף (צילום: אסף אמברם, אוכל טוב)
כריך עוף. לא חייבים את כל הממרחים, אבל ככה זה הכי טעים | צילום: אסף אמברם, אוכל טוב

הערות:

* הכריך יחזיק בתיק שלוש שעות.

כריך סלט ביצים

המרכיבים:
לחמנייה ארוכה לבנה
בצל קטן, קצוץ
מעט שמן, לטיגון
3 ביצים קשות
מלח
פלפל שחור
שני מקלות בצל ירוק
רצועות פלפל אדום, טרי, קלוי או כבוש

אופן ההכנה:

1. מטגנים את הבצל עד להזהבה ובינתיים מגררים את הביצים הקשות בפומפייה גסה. מערבבים בקערה את הבצל, הביצים, המלח והפלפל.

2. מורחים את הלחמנייה בכמות נדיבה של סלט ביצים. מוסיפים את הירקות וסוגרים.

 

הפקת סנדוויצ'ים כריך סלט ביצים (צילום: אסף אמברם, אוכל טוב)
כריך סלט ביצים. בלי, ואנחנו חוזרים - בלי מיונז | צילום: אסף אמברם, אוכל טוב

הערות:

* הכריך יחזיק בתיק שעתיים.

* מי שאוהב מיונז מוזמן להוסיף כפית ממנו לסלט הביצים. אנחנו מעדיפים להימנע ממנו, משום שהכריכים מיועדים לשבת בתיק כמה שעות לפני האכילה. על כל פנים, הסלט עובד מעולה גם בלעדיו.

חשוב לדעת:

* הכנתם פסטו? הוא יעבוד מצוין גם בכריכים עם פסטרמה, חזה עוף או גבינות.

* סלט הביצים יעבוד מצוין עם טונה, ועם כל ירק שיש.

* מרדומה היא ממרח שהולך טוב עם הכל: גבינה צהובה, גבינה לבנה, בשר, ביצים וכו'.

* סלט הקישואים משתדך היטב לסלט עוף, סלט טונה, פסטרמה או קציצות.

* מי שאוהב עוקצני וחריף מוזמן להוסיף לכריכים שלו צנון פרוס דק.

* זיתים מגולענים עובדים מצוין בכריכים עם פרוסות תפוח דקות.

* עלי רוקט מתאימים מאוד לנקטרינה.

* הכי חשוב: אל תפחדו להעז. גזר, קולרבי, אפילו ענבים – לפעמים אפשר לשדרג את הכריך בדרכים שאפילו לא דמיינתם.

הפקת סנדוויצ'ים רול מפיתה עירקית (צילום: אסף אמברם, אוכל טוב)
רול ענקי מפיתה עיראקית. בפנים: כל מה שאתם יכולים לחלום עליו | צילום: אסף אמברם, אוכל טוב

פיתה עיראקית מגולגלת עם הפתעות

המרכיבים (2 מנות):
פיתה עיראקית
מרדומה (ראו בכריך שקשוקה)
סלט אבוקדו (ראו מיד)
חביתה משתי ביצים
מלפפון, חתוך לרבעים לאורך

לסלט האבוקדו:
אבוקדו בשל
2 ביצים קשות
שני מקלות בצל ירוק, קצוצים (החלק הלבן והירוק)
לימון שלם, סחוט
מלח
פלפל שחור

אופן ההכנה:

1. סלט האבוקדו: מועכים את האבוקדו ומגררים את הביצים בפומפייה גסה. מערבבים עם הבצל ומתבלים.

2. פורשים את הפיתה על משטח עבודה, ומורחים שכבה דקה של מרדומה ועליה שכבה דקה של ממרח אבוקדו.

3. חותכים את החביתה לרצועות ומסדרים לרוחב הפיתה, קצת מתחת לאמצע. מסדרים גם את מקלות המלפפון.

4. מגלגלים את הפיתה כמו סושי (תוך כדי הידוק), ועוטפים היטב בניילון נצמד או נייר כסף. רצוי להשאיר שעתיים לפחות להתייצבות, אבל לא חובה.

הערות:

* הכריך יחזיק בתיק חצי יום לפחות, ויישמר לילה במקרר.

* מכיוון שמדובר בפיתה עירקית שלמה, הרול יכול להספיק בכיף לשני סועדים רעבים.

* אפשר לפרוס את הרול לפרוסות דקות, ולהגיש על צלחת.

* לעצלנים: אפשר לגלגל את הפיתה עם טחינה, פסטרמה ומלפפון חמוץ.

 

הפקת סנדוויצ'ים זהר מכינה סנדוויץ' (צילום: אסף אמברם, אוכל טוב)
זוהר גולן. ידיים מזהב טהור | צילום: אסף אמברם, אוכל טוב

>> לכל כתבות המגזין