סרז' כהן (צילום: עודד קרני)
ד"ר סרג' כהן. רואה לכם בעיניים | צילום: עודד קרני

אני מתבוננת בארוחת הצהריים שלי. על הצלחת שמולי מונחות כמה פיסות בשר, ותו לא. ולחשוב שמבחינת ד"ר דיאטה עצם העובדה שחתכתי את 300 הגרמים המוקצבים לי לקוביות היא עבירה על החוק. אני מתבוננת בכלבה שלי, שדווקא מגלה עניין רב בצלחת, ומנסה להידבק בתשוקה שלה. אני משננת את המנטרה "nothing tastes as good as being skinny" ומתחילה ללעוס.

על האסון הקולינרי הזה אחראי ד"ר סרג' כהן, או בלשון העם ד"ר דיאטה. מצד שני, הוא גם אחראי לכך שהג'ינס שלי הוא במידה 26, מידה שלא הכרתי, אפילו לא בתיכון. זה לא שאני בחורה גדולה, יש תקופות שבהן אני מלאה, יש שיגידו עסיסית, אבל כשאת עובדת בתעשיית הבידור עסיסית זה יותר מדי. רוב הזמן התעלמתי מהריפוד שלי, אבל אז הגיע היום הנורא הזה שבו נאלצתי למדוד שמלת כלה.

בשר פרוס (צילום: cobraphoto, Istock)
לארוחת הצהריים: בשר. רק בשר | צילום: cobraphoto, Istock

ד"ר כהן מחולל הנסים

שמו של ד"ר סרג' כהן היה שם דבר במסדרונות ערוץ 10, מקום העבודה הקודם שלי. לא מעט מהטאלנטים ביקרו אצלו וסיפרו שהוא מחולל נסים. האגדה מספרת שהראשון היה ניצן הורוביץ, שהיה כל כך מרוצה מהתוצאות, שגרם לפחות לשלושה אנשים ללכת בעקבותיו. כל אחד מהם הביא אחריו שלושה נוספים, ואם תעשו את החישוב תבינו איך הפך הד"ר לתופעה. בערוץ אחר הפכה עיתונאית מוכרת אחרת לבוגרת החוג להרזיה מהירה של סרג' כהן, וסיפרה על כך לחברותיה, ביניהן שלי יחימוביץ' ומירי רגב, שהמשיכו להפיץ את הבשורה.

למעשה סרג' הפך בשנים האחרונות לתופעה כל כך מוכרת בענף, שאם תחטטו אפילו קצת תופתעו לגלות כמה אנשים מהסביבה הקרובה שלכם כבר ביקרו אותו. "שמעתי שכל העולם אצלו", סיפרה לנו מפיקה בכירה בטלוויזיה, "מיונית לוי ועד נורית גלרון. אז אמרתי, מה שעובד בשבילן חייב לעבוד גם בשבילי".

עיקר התורה של סרג', בחור בשנות החמישים לחייו, צנום ומתוקתק באופן מעורר קנאה, מתבסס על שיטת הדיאטה לפי סוג דם, הקובעת כי אין דיאטה אחת שטובה לכולם. "מכיוון שכל אדם הוא שונה – גם הפיזיולוגיה שונה", הוא מסביר, "זאת הסיבה שאני לעולם לא מכין תפריטים כלליים. אני בא מתחום הרפואה, למדתי בצרפת רוקחות בתזונה, ברומטולוגיה, נטורופתיה, הומאופתיה, דיקור אוזניים ואירידיאולוגיה, שהיא אבחון דרך קשתית העין. מכיוון שיש לי בידיים כל מיני כלים אני יכול לחבר כמה שיטות. הגעתי למסקנה שאדם שרוצה לרדת במשקל ורוצה להרגיש יותר טוב קודם כל צריך להקשיב לגוף שלו ולהבין את הריאקציות שלו".

סרג' עלה לישראל מטוניס לפני 16 שנים. "בהתחלה הייתי מגיע לכאן לחופשה כמו כל הצרפתים, והתאהבתי בחופשיות שיש כאן", הוא מסביר. לפני 12 שנה הוא הפך לגורו לענייני תזונה, ומאז הוא מהווה אתר עלייה לרגל לאנשי התעשייה.

100 שקל לקילו – לא תשלמי?

700 שקלים עולה המפגש הראשון אצל סרג' כהן. אני, שלא בדיוק הרווחתי כמו טאלנט, לא יכולתי לוותר בכזאת קלות על סכום כזה – אבל אז אחת המאפרות, שרון ירון, שנראתה זוהרת ודקיקה מתמיד, אמרה משהו שקשה להתווכח עליו: "הורדתי 7 קילו בחודש. תראי את זה ככה: 100 שקל לקילו. לא תשלמי?".

ניצן הורוביץ (צילום: עודד קרני)
ניצן הורוביץ. התחיל את הגל בערוץ 10 | צילום: עודד קרני

בקליניקה הקטנטנה שלו, במרכז תל אביב, הוא שאל מה סוג הדם שלי, איפה בדיוק אני רוצה לרזות וכמה קילוגרמים אני שואפת להשיל. "תראה, אני יודעת שבתוך חודש אני לא יכולה להגיע ל-55", אמרתי. סרג' ענה בנחרצות ובמבטא צרפתי מקסים: "למה לא? אני אוהב אתגרים!". בשלב הבא הוא הניח לפני כמה דפי A4 ריקים והתחיל להכתיב.

מעבר לתפריט המורכב הוא פסק שעליי לקלף את כל הירקות והפירות, להפסיק לאכול סלט לארוחת ערב, להיפרד לשלום מחלב פרה על כל מוצריו, והשיא – לנתק את היחסים הטובים שהיו לי עם נס קפה. הוא הודיע שמעתה אני ממתיקה שתייה חמה רק בסוכרלוז, ואף הטיח בי קופסה לדוגמה כדי למנוע אי הבנות בהמשך. לסיום הוא תקע לי מחטים באוזניים ורשם לי תרופה הומאופתית שרקח במיוחד עבורי. במדידה הבאה אצל מעצב שמלות הכלה, בסך הכל שבועיים אחרי, לא רק שהיו צריכים להצר את השמלה, אלא לתפור אותה מחדש. סרג' עמד באתגר שלו, וגם אני!

האם שתיית קפה מזיקה לבריאות? (צילום: אילוסטרציה)
קפה מותר, חלב אסור | צילום: אילוסטרציה

זה לא אתם, זה התאים שלכם

מרבית התזונאים ולמודי הדיאטות טוענים שהתפריט של סרג' הוא שרלטני ואפילו מסוכן, אבל לו לא אכפת: "כמו שמטופל אחד אמר לי פעם, 'עם תוצאות לא מתווכחים'. השיטה שלי נותנת הזדמנות לפתוח דברים שהיו סתומים או תקועים. לפעמים משהו תפוס במערכת העיכול שלנו בגלל סגנון חיים, מתח, לחץ וגם טעויות בתזונה. כשאנשים אומרים לי שהם מרגישים טוב בזכות הדיאטה, אני אומר להם 'זה לא אתם, זה התאים שלכם שמרגישים טוב, כי הם מקבלים מה שהם צריכים".

"סוג דם O הם ציידים, ולכן הם צריכים לאכול בשר, כמובן שלא שמן", הוא מסביר. "הגוף שלהם לא יודע לעכל פחמימות ודגנים, אבל מהחלבון הוא מוציא הכל, סוכר, שומן וחומצות אמיניות. הוא לא צריך את כל אבות המזון. לעומת זאת לבעלי סוג דם A לא טוב לאכול בשר. סוג דם A הוא טיפוס צמחוני או דייג, כי חסרה לו חומציות בקיבה, מה שאומר שהוא לא מעכל טוב דברים חזקים, עדיף לו ללכת לירקות, פירות ודגים".

עיקרון ביולוגי נוסף שסרג' משתמש בו הוא הכרונוניוטרישן – עיקרון הפרשה אנזימטית לפי שעות היום. "בבוקר אנחנו מפרישים יותר אנזימים שמעכלים את השומן", הוא מסביר, "לכן אם אנחנו אוכלים ביצים בבוקר זה דווקא מוריד את רמת הכולסטרול. בצהריים אנחנו מפרישים יותר אנזימים מסוג פרוטאז, שמאפשרים לנו לאכול חלבונים, ובערב אנחנו מפרישים עמילאז, מה שנותן לנו אפשרות לאכול פחמימות שגם משפיעות על הסרוטונין שאנחנו יודעים שהגוף מפריש בערב, כדי שנוכל להירגע ולישון בשקט".

סרז' כהן (צילום: עודד קרני)
כהן. תזונאי, הומאופת, מאבחן דרך הקשתית | צילום: עודד קרני

הדיאטה של סרג' לא קלה, בלשון המעטה. הכרתי גם לא מעט אנשים שלא עמדו בה, בהם גם מגישת טלוויזיה שביקשה לא להיחשף: "לא הצלחתי. לאישה עובדת נורא קשה להסתובב סביב מרכיבי המזון שלו. מאיפה אני אשיג סטייק פילה או דג כל יום לארוחת צהריים?".

צריך להבין, זו דיאטה שצריך לעבוד בה, ואם אתה אוכל במסעדות היא גם יקרה במיוחד. כך מצאתי את עצמי, מדי בוקר, עומדת עם הקפה וצולה סטייקים, כדי שאוכל לקחת את הדבר הזה בקופסה ושומו שמים, לחמם במיקרו של המשרד. "אחד המינוסים הכי גדולים של הדיאטה שלו היא שצריך להכין ולהיערך מראש", אומרת א', מפיקה בערוץ טלוויזיה גדול. "נשים כמונו, שצריכות להסתדר עם מה שיש בבית או לחטוף על הדרך, מאוד מתקשות לעמוד בזה. והפירות – גם אם הבאת תפוח מהבית, לכי תמצאי עכשיו סכין לקלף אותו".

על טעויות משלמים

במפגש השני של עם סרג', שעלה בהתאמה 600 שקלים, היחסים בינינו עלו שלב. הוא הורה לי לפקוח עיניים חזק ודחף מצלמה לפרצוף שלי בפוקוס אדיר. הוא העלה את התמונה למחשב, התבונן באישון שלי ומיד סיפר לי שאני לא מקפידה כמו שצריך. סיפרתי לו כמה קשה לי. אמנם תחושת הרעב התמידית נעלמה, הייתי שבעה ובאמת שכבר כמעט ולא היו לי חשקים. אבל מדי פעם, כשמישהו היה חוזר מחו"ל ומביא שוקולד למשרד, הייתי נותנת אחד לחברה ומבקשת ממנה לזלול אותו מולי. והכי היה חסר לי פופקורן. אני מוכנה לחיות על פופקורן, אלא שתירס, מסתבר, הוא האויב הכי גדול של בעלי סוג דם O, ממש סכסוך עתיק יומין. "ומה אם אני אוכל פופקורן?", שאלתי את סרג' באותה פגישה. "הו! לא! לא!", הוא אמר, לזה אני קורא טעות! טעות בדיאטה!". וכך למדתי שעל טעויות משלמים.

סרז' כהן (צילום: עודד קרני)
דברים שאפשר ללמוד מהאישון | צילום: עודד קרני

"ההתמדה מאוד חשובה", מסביר סרג'. "אנחנו מנסים לבנות את אוקיינוס הבריאות של הבן אדם, שיהיה לו כוח ויכולת לעשות מה שהוא רוצה מבחינה גופנית. אם בתוך האוקיינוס הוא עושה אי של טעויות זה לא נורא. כשטועים פה ושם אפשר לתקן ולנקות את הגוף, אולי על ידי צום ירקות, צום פירות או צום נוזלים".

כהן, סוג דםA , ששומר על אותו משקל מאז היה בן עשרים, לא ממש מבין את הקושי שעליו מדברים המטופלים שלו. "אני מקפיד לאכול הרבה מאכלים מן הים, בעיקר דגים ואצות ים, ואני מרגיש טוב עם הדיאטה שלי. אני משחק עם הדיאטה ולכן לא קשה לי. אני לא חושב כל הזמן על האוכל". אבל בסופו של יום גם לו יש מאכל אחד שקשה לו לוותר עליו: "אני מאוד אוהב פיצה, זה הדבר היחיד שקשה לי בלעדיו. אבל פתרתי את הבעיה – אני מכין פיצה בבית מקמח כוסמין, שמותר לי לאכול, וגבינת עזים".

אחד הדברים התמוהים בדיאטה שלך הוא שעדיף לאכול לחם לבן מאשר לחם דגנים או מלא. למה?
"דגנים מלאים – זה טעות על טעות. אם עושים טעות אז עדיף שתהיה הכי קטנה שיש. את הסיבים אנחנו צריכים לקבל מירקות חיים ומבושלים, הדגנים יוצרים פקק בבטן שמקשה על העיכול".

ולמה לקלף את כל הירקות והפירות? הרי שם נמצאים כל הוויטמינים.
"בדרך כלל יש לאנשים שמגיעים אליי נפיחות במעי או בעיכול, ואני לא רוצה להוסיף דברים שהגוף לא מעכל בקלות כמו הקליפות. זה נכון שיש בהן הרבה ויטמינים, אבל מכיוון שאין לנו צלולאז, שהוא אנזים שמעכל סיבים, זה מצטבר בתוך הבטן ומגביר את הנפיחות".

תפוח מקולף (צילום: Marek Mnich, Istock)
עזבו ויטמינים, הקליפה גורמת לנפיחות במעי | צילום: Marek Mnich, Istock

יותר מזה, בדיאטה של סרג' לא אוכלים ירקות בערב. "זה גורם להשמנה לכל סוגי הדם", הוא מסביר. "אם אני ממש משתוקק לחסה או עגבנייה אני יכול, זה לא נורא פעם ב, אבל סלט גדול – זה רק בבוקר".

ומה הבעיה עם חלב בקפה?
"בקפה יש שני דברים, קפאין וטאנין. כשהטאנין נפגש עם החלבון שבחלב התוצאה היא קומפלקס גדול שהגוף לא יכול לעכל. דבר נוסף – המולקולות של חלב פרה הן מאוד גדולות, אי אפשר לעכל את זה עד הסוף, ואז יש שאריות שנכנסות למערכת העיכול ויוצרות נפיחות ותסיסה. הכי גרוע זה לערבב קפה חם עם חלב קר. אם המולקולות של החלב מחולקות כבר, על ידי הרתחה, זה יותר טוב".

שתי מידות בחודש וחצי

כדי להבין איך בדיוק הפך המשטר הרדיקלי של סרג' להצלחה מסחררת שכבשה את עולם התקשורת חזרנו לשרון ירון המאפרת (סוג דם A), שמתחת ידיה עוברים מדי יום המון פרצופים מפורסמים. "את יכולה לנסות אלף דיאטות, ובאחת מסוימת תצליחי. ראיתי גם אנשים שלא התחברו ולא עשו את מה שהוא ביקש מהם. אני הלכתי לפי ההוראות שלו, וזה עבד".

איך את הגעת אליו?
"אחת ממגישות הפינה בתכנית של קרין מגריזו הורידה שמונה קילו במהירות, ושאלתי אותה מה היא עשתה. זאת לא הפעם הראשונה ששמעתי עליו, אבל היא נתנה לי את הטלפון ופתאום היה לי רצון ללכת אליו. תוך חודש וחצי ירדתי שבעה קילו, אנשים היו באטרף. זה שתי מידות.

"בשבועיים הראשונים זה קושי לא נורמלי, כולל לעשות קניות של דברים שאין לך בבית ושאת לא רגילה לאכול ולהפסיק לשתות את הקפה כמו שאת רגילה. היום, דרך אגב, אני לא יכולה לחזור לקפה רגיל, זה לא טעים לי. זאת לא דיאטה, זה אורח חיים, ואין על התחושה הזאת כשהגוף מרגיש קליל ונקי, שיש בו הרבה יותר אנרגיות. אין עייפות".

סלט מוכן (צילום: אסתי רותם)
משנים הרגלים. הקץ לסלט בארוחת הערב | צילום: אסתי רותם

בין קהל הלקוחות של סרג' נמנית גם בחורה בולימית בשם מיקי. בולימיה היא הפרעת אכילה קשה שלאורך זמן פוגעת משמעותית ביכולת של הגוף לרדת במשקל. "אני רצה 5 קילומטר בכל יום, משתתפת במרתונים, אוכלת בריא ושום דבר לא עוזר", היא מספרת. "לפני החתונה שלי לא רק שלא רזיתי, ממדידה למדידה עוד היו צריכים להרחיב לי את השמלה. בסוף מישהי מהחברות שלי סיפרה לי על סרג'. הוא נתן לי תפריט מאוד קשה – למשל רק 200 גרם דג בצהריים וטונה לארוחת ערב, וזהו – אבל זה פשוט עבד. הורדתי 13 קילו בקצת פחות מחודשיים".

לעומתה המפיקה א' (סוג דם A) יצאה מאוד מאוכזבת. "הייתי מאוד עקבית ועשיתי את מה שהוא אמר, וזה לא עבד. לא ירדתי", היא מספרת. "זה לא לאכול דברים שמאוד אהבתי, זה לוותר על דברים מסוימים כמו חלב וגמבה, או הקטע של לשנות תפיסה ולהבין שאני לא יכולה לאכול סלט גדול לארוחת ערב שזה מה שאני עושה שנים. לא יודעת, משהו שם לא עבד. גם מבחינת בדיקות הדם, רופא המשפחה אמר לי שיש משהו לא בסדר, ולא הרגשתי טוב".

לפגישה השלישית עם סרג' (500 שקלים) הגעתי במצב רוח ירוד. אחרי שהמטרה הושגה הרבה יותר קשה להתמיד. לא פלא שעליתי שניים וחצי קילוגרמים. סרג' כעס: "הו לא לא! מה יהיה? את צריכה לשמור!". על פי תורתו, גם אחרי שהגעת למשקל היעד הדיאטה חייבת להימשך: "כמעט 80 אחוז מהאנשים שעושים דיאטות עולים בחזרה. וזה בגלל שאנחנו לא נותנים למוח ללמוד את הנתונים הפיזיולוגים של 'הבן אדם החדש'. כדי שהמוח יקבל את הדמות החדשה צריך לפחות 20-30 יום פר קילו שהורדנו. כלומר, אם בן אדם ירד 10 קילו – זה 300 יום שהוא צריך לשמור על הדיאטה".

סרז' כהן (צילום: עודד קרני)
בשביל להצליח, צריך להמשיך בדיאטה 30 יום על כל קילו שירד | צילום: עודד קרני

התזונאים תולשים שערות

אם לא הבנתם את זה עד עכשיו, סרג' הוא שנוי במחלוקת. חלק מהכללים של הדיאטה שלו גורמים לתזונאים אחרים לתלוש שערות. אני עצמי לא מצאתי תזונאי שתמך בשאיפה שלי להגיע למשקל של 55 קילוגרמים, ובשומרי משקל סירבו לקבל אותי בטענה שאפגע במוטיבציה של שאר המשתתפים.

"הדבר הזה הוא גימיק תקשורתי, והוא ממש פסול בעיניי", אומרת ד"ר רלי אבּל, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במחוז מרכז של שירותי בריאות כללית. "אני בתור דוקטור למחקר לא ראיתי אף מחקר ברמה טובה שמוכיח את הקשר בין סוג דם למאכלים. ברור שאם תגבילי את עצמך לחלבונים תרדי במשקל. ובעניין הקליפות – בקליפות יש את רוב הוויטמינים והמון סיבים שטובים לנו. פשוט לוקחים את הפרי וזורקים את מה שהכי טוב לנו בו".

אבל עובדה שזה עובד.
"הורדה משקל בבת אחת היא פירוק של שרירים, ושריר זה דבר חשוב. שריר הלב למשל גם יכול להתפרק. ירידה טובה במשקל זה חצי קילו בשבוע, גג 700 גרם. לא יותר מזה. הדיאטות האלה מזמינות עלייה במשקל, את מורידה שריר ומעלה בשומן. מי שבאמת רוצה לרזות צריך לעשות ספורט 4-5 פעמים בשבוע ולאכול ירקות עם הקליפה בכל זמן שרק אפשר. הסיבה שלא מרגישים רעב בדיאטה הזו היא שלא אוכלים פחמימות וסוכרים. זה לא משנה איזה סוג דם, דת או צבע עיניים אתה – ברגע שאתה לא אוכל ממתקים אין קפיצה וירידה דרמטית של סוכר, וזה מה שמייצר תחושת רעב".

ד"ר דיאטה לא מתרגש מהביקורות: "המטופלים מדווחים על שיפור משמעותי בהרגשה הכללית שלהם, ולא רק במשקל. יש לי נשים שהיו אצלי לפני החתונה, אחרי שנתיים חזרו אליי כשהיו בהריון ואחר כך חזרו שוב עם הילדים".

אבל איך יכול להיות שהורדה דרסטית ומהירה טובה לבריאות?
"אם לבן אדם יש קושי לרדת במשקל, למרות שהוא אוכל טוב, כנראה יש לו פסולת שתקועה בכליות, בכבד או במעיים, ואז יש עצירות וחוסר בחיידקים טובים. כשהכל מתאזן המשקל יורד בבת אחת".

>> למה לאכול לייט לא באמת עוזר לדיאטה
>> המדריך השלם לאוזני המן
>> לעוד כתבות על הומאופתיה