בערב המאוחר של יום חמישי האחרון, בזמן שרובכם התכוננתם לצאת למסעדה או לבר, או סתם לראות טלוויזיה בבית ולהתגונן מהכפור, נמרוד הצלם ואני עטינו על עצמנו מעילים גדולים (ובמקרה שלי גם כיסוי ראש וחצאית ארוכה) ויצאנו לתור את בתי האוכל של בני ברק, בהמולת ההכנות לשבת של ליל חמישי. 

הגענו רעבים וחוששים. הרחובות הסואנים של בני ברק היו מלאים באברכים שצעדו במהירות ברחוב לצד מספר קטן מאוד של נשים שהתהלכו ביניהם, לרוב מלוות בעגלות, ונראה כי הן מהירו אפילו יותר מהאברכים. המהירות הזאת מתארת גם את סצנת האוכל המקומית - כאן לא יוצאים לדרינק או יושבים עם חברים לאכול טאפאס במסעדה. יש עניינים חשובים יותר שברומו של עולם, לכן ברוב המקומות שביקרנו בהם אין אפילו אפשרות לשבת. רוכשים מנה, אוכלים אותה במהירות וממשיכים הלאה, או שקונים אותה ארוזה לקחת. 

וויז'ניץ בני ברק לחמניות (צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב)
הכל מהיר, גם הלחמניות - ויז'ניץ בבני ברק | צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב

וויז'ניץ בני ברק (צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב)
חלות חלות, כמה אתן טעימות | צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב

ובכל זאת, אוכל הוא אלמנט חשוב במיוחד בבני ברק ויש שפע ניכר ממנו ובתי האוכל פועלים מדי יום חמישי עד השעה אחת עשרה בלילה (ולפעמים גם עד חצות). במהלך הזמן ששהינו בעיר, החל מהשעה שמונה בערב ועד הסגירה, הרחובות היו מלאים באנשים שאכלו או קנו אוכל לשבת. קוששנו מהם עצות לגבי המקומות הטעימים באזור והרכבנו רשימה של מקומות משתלמים לערוך בהם קניות לקראת סוף השבוע (בייחוד לחובבי המאפים, הדגים המלוחים והסלטים המוכנים) ומקומות לאכול בהם קצת אוכל יהודי מסורתי במחירים זולים. והכי חשוב, לצד האוכל נתקלנו גם באנשים נהדרים שאירחו אותנו בשמחה ובאהבה.

מעדני זהבה בני ברק (צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב)
מעדני זהבה. צפוף וטעים | צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב

מעדני זהבה בני ברק דג מלוח (צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב)
ויטרינה עם כל טוב | צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב

מעדני זהבה בני ברק דגים מלוחים (צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב)
הרינג - המומחיות של המקום | צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב

מעדני זהבה

בכניסה למעדני זהבה הקטנטנה והצפופה, הייתי בטוחה שלא אתקבל בסבר פנים יפות. למרות המוני הגברים שהצטופפו אל מול הויטרינה שמלאה עד אפס מקום בדגים מלוחים, מעושנים וחלומיים, קיבלו אותי במקום בסבר פנים יפות. מהרגע שנכנסו עטו עלינו העובדים בחביבות אינסופית, תהו מה נרצה לטעום וסיפרו לנו כל מה שרצינו לדעת על החנות, שקיימת כבר מעל שלושים שנה ומכינה כמעט את כל מרכולתה באופן עצמאי. 

מבחר הדגים מרשים מאוד וההשקעה בהם מדהימה. תוכלו למצוא כאן טונה מעושנת ברמה גבוהה מאוד, פסטרמה טונה או סלמון שמגיעה מספק מיוחד והבעלים מתגאים בה משום שהיא מזכירה בטעמה פסטרמה בשרית והרינג שהוא המומחיות של המקום ומיוצר כאן בתיבולים שונים נהדרים כמו חרדל, פלפל חריף או בגרסה הטעימה מכל - מושרה בסלק ומיני ירקות.

מעדני זהבה בני ברק קרקר דג מלוח (צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב)
אם תבקשו יפה, יתנו לכם לטעום | צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב

עוד במקום תוכלו למצוא חזרת חריפה וממכרת שמייצרים כאן לבד, חמוצים גדולים ופריכים שאם תבקשו יפה יתנו לכם גם לטעום אותם, קיגל ושלל ממרחים כמו לקס, שמאלץ או איקרה, לצד רטבים ומשקאות לשולחן השבת. בימי חמישי יש כאן גם צ'ולנט שקונים על המשקל. טווח המחירים במעדני זהבה אינו זול במיוחד - כ-14 שקלים לקופסת הרינג קטנה, 13 שקלים לחזרת ו-18 לקיגל, אך איכות חומרי הגלם שווה את ההשקעה.

מעדני זהבה. ירושלים 20, בני ברק.

בני ברק רחוב (צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב)
שלוימל'ה. התקהלות גדולה ברחוב | צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב

שלוימלה בני ברק (צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב)
ממלאים מהטשולנט וממשיכים האלה | צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב

מטעמי שלוימל'ה

לא רחוק ממעדני זהבה נקלענו אל ריכוז ענק של אנשים שעמד תחת שלט ניאון עליו היה כתוב "מטעמי שלוימהל'ה". המגה חנות מקיימת מדי חמישי יריד אוכל של ממש עם מגוון מאכלים יהודיים מסורתיים לרכישה הביתה או לאכילה במקום. ממולאים, קציצות, סוגי אורז שונים, פשטידות, קובנה, קישקע, רגל קרושה ועוד. לא משנה מאיזו עדה אתם, תמצאו כאן את האוכל היהודי שאתם מחפשים (מחירי האוכל לפי משקל).

לאחר השעה אחת עשרה, אם  נשאר, מוצב במקום סיר צ'ולנט גדול וכל אחד יכול לבוא ולמזוג לעצמו אל קופסת פלסטיק. בנוסף למאכלים המסורתיים יש כאן גם חטיפים (כמו פופקורן בחבילות ענק שניתן למצוא בכל מקום בבני ברק), ממתקים וקינוחים כמו בלינצ'סים, עוגות ועוגיות.

מול שלוימל'ה, נמצא מוקד משיכה נוסף שנקרא מטעמי שלמה וגם מולו משתרך תור ארוך. ניתן למצוא כאן מגוון מאכלים מודרניים יותר כמו פרגית או שניצל, אך גם הלטקעס מככב פה בתפריט. מרחק הליכה של דקה מהשניים הללו, נמצא בית האוכל שטיסל, שבו תמצאו מגוון סלטים מוכנים לקנייה הביתה וכן אוכל חם מוכן.

שלוימל'ה. הרב ש"ך 6, בני ברק.
מטעמי שלמה. הרב ש"ך 3, בני ברק.
שטיסל. הרב ש"ך 14, בני ברק. 

הצבי בני ברק (צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב)
מאפיית הצבי - מלוחים לצד מתוקים | צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב

הצבי בני ברק עוגת שמרים (צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב)
קראנץ' שוקולד מפורסם | צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב

הצבי בני ברק הפרשת חלה (צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב)
ויש גם הפרשת חלה בקומה העליונה | צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב

מאפיית הצבי

מאפיית הצבי היא אחת מהמאפיות הגדולות בבני ברק ויש לה גם סניפים שונים ברחבי העיר. כמה גדולה היא? משתמשים שם במעל 20 טון קמח ביום רגיל. בסניף הראשי בו ביקרנו אפשר למצוא אינספור מאפים, עוגות ועוגיות בגרסאות חלביות ופרווה.

יש כאן חלות (12 שקלים), רוגלעך (20 שקלים לקילוגרם), עוגות קראנץ' שוקולד (2 פסים ב-25 שקלים, 15 שקלים לפס), מאפי פרווה מיוחדים למילוי ביתי לארוחת שישי (3.80 ליחידה) ועוד שלל מוצרים כמו עוגות ויטרינה, עוגות מוס, בורקסים, לחמניות ועוגיות מתוקות ומלוחות. לצד המאפים יש גם סלטים ביתיים שמייצרים כאן ומחירם 11 שקלים ליחידה.

בקומה השנייה של המקום נמצאת נקודת הייצור של המאפייה. בימי חמישי בערב מגיעות הנה באופן קבוע נשים כדי להתפלל ולבצע הפרשת חלה, כשלא רחוק מהם נמצאים הגברים שמכינים את המאפים השונים בפס הייצור. אם ממתינים בסבלנות ומבקשים מהאחראים תוכלו להצטרף להפרשת החלה.  

מאפיית הצבי. השומר 78, בני ברק.

מוכן ומזומן בני ברק (צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב)
מבחוץ ממש לא נראית מסעדה | צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב

מוכן ומזומן בבני ברק (צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב)
בוחרים, לוקחים, אוכלים | צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב

קוגל מוכן ומזומן בני ברק (צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב)
קיגל. טעים ופריך מלמעלה | צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב

מוכן ומזומן

בני ברק מלאה בבתי אוכל קטנים וצפופים. כשעומדים מחוץ למוכן ומזומן קשה לנחש שכשפותחים את הדלת מסתתרת מאחוריה מסעדה ולא קיוסק פשוט. בשונה ממקומות רבים אחרים, יש כאן שתי קומות ובקומה העליונה יש גם מספר שולחנות עם כיסאות פלסטיק צנועים. למרות זאת, רוב הקליינטים רוכשים את האוכל וממשיכים הלאה למשימותיהם.

ניתן למצוא במוכן ומזומן אוכל יהודי כמו כבד קצוץ (12 שקלים), קישקע (8 שקלים לפס), חמין עוף (18 שקלים) וחמין בקר (30 שקלים), לצד גפילטע פיש (8 שקלים) וקיגל (אחת מגאוות המקום) ועולה אף הוא 8 שקלים למנה. הקוגל נמכר פה בקוביות (בשונה מהקוגלים העגולים שמוצאים במרבית המקומות בבני ברק) הוא חרוך היטב מלמעלה, טעים ומתובל היטב.

מוכן ומזומן. חזון איש 17, בני ברק.

המסעדה היהודית בני ברק (צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב)
המסעדה היהודית. אי אפשר לפספס אותה | צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב

המסעדה היהודית סלטים (צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב)
שפע סלטים בייצור עצמי | צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב

המסעדה היהודית

אחת המסעדות הממשית היחידות בבני ברק, שבה חדר שלם מלא בשולחנות עם מפות, לצד אזור של מעדנייה בה ניתן לקנות סלטים מוכנים או אוכל הביתה. למסעדה היהודית יש שני סניפים בבני ברק, האחד קטן יותר ונמצא בסמוך למאפיית ויז'ניץ, בעוד הסניף הגדול נמצא ברחוב ז'בוטינסקי ואי אפשר לפספס אותו בנסיעה על הכביש הראשי.

לצד מנות כמו פראפלך (3.70 למאה גרם), מרק עוף (15 שקלים לחצי ליטר), מפרום ממולא בשר (6.90 למאה גרם), בטטה בדבש (3.90 שקלים), קרעפל במילוי תפוחי אדמה (5.50 שקלים למאה גרם), או קלופס עוף (5.50 שקלים), אפשר לקנות במקום גם קיגלים מיוחדים כמו קיגל אטריות ווניל, קיגל תפוחי אדמה, קיגל ירושלמי ועוד.

המסעדה היהודית. שמשון הגיבור 5, בני ברק. ז'בוטינסקי 9, בני ברק.

וויז'ניץ בני ברק חלה (צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב)
חלות ויז'ניץ. מסתובבות להן בתנור המיוחד | צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב

וויז'ניץ בני ברק מארזים (צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב)
מארזי משלוחים של חלות ולחמניות | צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב

וויז'ניץ בני ברק לחמניה (צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב)
לוקחים אותה מוויז'ניץ וואוכלים עם הצ'ולנט | צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב

טשולנט בני ברק (צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב)
צ'ולנט ובני ישיבה צעירים | צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב

מאפיית ויז'ניץ

מי לא מכיר את המאפייה המפורסמת שהחלות שלה כבר מזמן כבשו גם את מרכז הארץ ושמן הולך לפניהן? במוקד הייצור המרכזי בבני ברק ניתן למצוא כמובן אינספור חלות מרהיבות ביופיין בתוך תנור ענק, שלצדו מונחות החלות הענקיות והמרשימות לחתונות.

בכל יום חמישי בלילה מגיעים לכאן אלפי אנשים לקנות חלות או לחמניות חלה (2 שקלים). מחיר חלה עומד על 12 שקלים והיא טעימה בטירוף. מלבד חלות התחילו למכור כאן גם קיגל ירושלמי שעולה 20 שקלים ומייצר אותו משה, מוכר הלילה של המאפייה.

ויז'ניץ. שמשון הגיבור 7, בני ברק.

קיגל בבני ברק (צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב)
קוגל עגול לצד מרובע | צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב

טשולנט בבני ברק (צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב)
בוחרים צ'ולנט וממשיכים | צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב

_OBJ

עונג שבת

המקום הקטן הוא סוד מוכר בעיקר ללקוחות ויז'ניץ שחלקם קונים חלות או לחמניות ולוקחים אותן איתם לעונג שבת הסמוכה לאכול קצת צ'ולנט. מדובר במקום קטן וצפוף שמוכר 4 סוגים שונים של צ'ולנט שהרבה תלמידי ישיבות צעירים מגיעים אליו.

יש פה צ'ולנט פרווה, צ'ולנט עוף, צ'ולנט בקר או צ'ולנט פיקנטי. המחיר של התענוג הוא 35 שקלים ואם רוצים יש כאן גם אופציות נוספות לארוחה שכוללת צלחת תפוחי אדמה עם מנה בשרית כמו עוף, כרעיים או לשון לחובבים, וגם סלטים שונים למכירה כמו בובעס (פול), חומוס, חצילים או סלק במחיר חמישה שקלים למארז.

עונג שבת. שמשון הגיבור 8, בני ברק.

לכל כתבות המגזין