כריך (צילום: נלי שפר)
3 ארוחות ביום? זה הזמן להתקדם לתפריט בריא יותר. סטיילינג: גיל אטלן | צילום: נלי שפר
האם הסבתא צדקה כשאמרה "לאכול רק 3 ארוחות ביום ולא לאכול בין הארוחות?" אז תופתעו לגלות שכיום דיאטניות ממליצות לחלק את המזון היומי ל – 3 ארוחות יותר גדולות – בוקר, צהריים וערב ומוסיפים 2 – 3- ארוחות ביניים במהלך הבוקר, במהלך אחר הצהריים ולמי שזקוק לכך, עוד ארוחה קטנה לאחר ארוחת ערב. רצוי לשלב בכל ארוחה, פחמימה וחלבון לאיזון מקסימאלי של התפריט. ארוחות ביניים מצוינות יכולות להיות כריכים – למשל כריך עם פסטרמה דלה בשומן (רק 1% שומן), כריך עם אבוקדו או טונה או גבינה רזה. אפשר לשלב גם פרי או גביע יוגורט כארוחת ביניים.

הנה כל הסיבות להוכיח שעדיף לאכול 5-6 ארוחות ביום:

1. בגלל השובע - ארוחות קטנות כל 3 שעות שומרות על תחושת שובע לאורך כל שעות היום. לעומת זאת,  אם נגיע לארוחה לאחר 7 – 8 שעות רעב, נהיה רעבים מאוד ובסופו של דבר נאכל באותה ארוחה, יותר ממה שהיינו אוכלים בשתי ארוחות קטנות.

2. בשביל ההרזיה ושמירה על משקל תקין – מחקרים מראים שחלוקת המזון ל 5 - 6 ארוחות קטנות אפשר לאנשים לרדת בקלות וביעילות במשקל וגם לשמור על המשקל החדש בהשוואה למי שאכלו 3 ארוחות ביום ולא אכלו בין הארוחות.

3. כדי לשמור על רמות סרוטונין קבועות – סרוטונין הוא שליח עצבי הנוצר במוח שלנו בהשפעת המצב הגנטי ואכילת פחמימות. אכילה של ארוחות קטנות לאורך היום, כשבכולן יש פחמימה, מאפשרת שמירה על רמת סרוטונין קבועה פחות או יותר. סרוטונין מאפשר שובע, הקטנת הצורך במתוק, מצב רוח טוב, שינה טובה , ריכוז ורוגע.

4. כדי למנוע תנודות ברמות הסוכר – לחולי סוכרת, אבל לא רק להם, חשוב לשמור על תנודות קטנות ככל האפשר של רמות הסוכר בדם. הדבר מאפשר שמירה על תפקוד לבלב תקין תוך טיפול או מניעת התפתחות סוכרת.

5. כי ככה תקטינו את ייצור רקמת השומן – מתברר ממחקרים שכאשר נוצרים מרחקים גדולים בין הארוחות, הגוף יפנה לקבל אנרגיה ממאגרים קצרי טווח כמו גליקוגן בשריר. ולא יגיע לרקמת השומן. לעומת זאת, כאשר יש העמסה של כמות גדולה של קלוריות בזמן קצר ( כמו בארוחה גדולה, אחרי שלא אכלתם כמה שעות ואתם רעבים מאוד), עודף הקלוריות יופנה לבניית רקמת שומן. חבל , לא?

6. בשביל הבריאות - מחקרים מראים שחלוקת המזון היומי למספר ארוחות קטנות תורמת לבריאות – היא מאפשרת הורדת  רמות שומני דם וכולסטרול, סוכר ,אינסולין, ואפילו לחץ דם.

7. כדי לשמור על הקיבה – קיבה ריקה ומיצי עיכול שעובדים "על ריק" כלומר ללא מזון, הם אחת הסיבות להתפתחות כיב קיבה או צרבות. ארוחות קטנות כל 3 שעות, יאפשרו לכם לשמור על הקיבה שלכם בריאה ומתפקדת היטב.

אישה עייפה שותה קפה (צילום: Martin Mark Soerensen, Istock)
שוב ארוחת צהריים כבדה? | צילום: Martin Mark Soerensen, Istock

8. לשמירה על ריכוז מירבי – אכילת ארוחות קטנות מאפשר אספקה קבועה של "חומרי דלק" ( אבות מזון) למוח, ובכך היא מאפשר שמירה על ריכוז מיטבי.

9. כדי למנוע עייפות – מכירים את תחושת הנמנום המשתלטת עליכם לאחר ארוחת צהריים כבדה? זה קורה בגלל שכמות גדולה של דם מופנית למערכת העיכול במקום למוח. ארוחות קטנות ימנעו את התופעה ויאפשר לכם להשאר רעננים וחיוניים לאורך כל היום

10. להפחתת נשנושים מיותרים– כדאי לכם לבחור נשנוש יומי ולהגדיר אותו כאחת מהארוחות שלאורך היום. ממתק או חטיף המכיל עד 100 קלוריות יעשה את העבודה: יהיה כייפי, יהווה ארוחת ביניים ויאפשר לכם לשלוט בכמות הנשנושים היומית

השתכנעתם? מצוין, אז תתחילו ליישם.

* הכותבת הינה דיאטנית קלינית M.Sc ויועצת לקבוצת זוגלובק