האם קמח יכול להתקלקל?
האם קמח באמת מתקלקל, ואיך מזהים את הסימנים? כך תדעו אם הגיע הזמן לזרוק את שקיות הקמח שיושבות בארון, ואיך הכי כדאי לאחסן אותן

קמח, על מגוון סוגיו, הוא מוצר בסיסי ומרכזי במטבח הביתי: מקימוח שניצלים, דרך רוטב בשמל וכמובן הבסיס לעוגות, עוגיות, מאפינס, לחמים ועוד.
לרוב הוא נמכר במארזים של מינימום קילוגרם, ככה שייתכן מאוד שבהרבה בתים שלא אופים על בסיס יום יומי יישאר קמח בארון למשך זמן מה. אבל כמה זמן באמת אפשר לשמור אותו, והאם קמח בסופו של דבר “מתקלקל”?
כמה זמן קמח מחזיק מעמד?
לדברי טרונג וו, שף ומדריך ללימודי קונדיטוריה ואפייה במכון ללימודי קולינריה (Institute of Culinary Education), קמח אכן מתקלקל. הסיבה לכך נעוצה בשומנים ובשמנים המצויים בקמחי חיטה: "קמח לבן, קמח לחם וקמח עוגות עלולים להתעפש ולהתקלקל", הוא מסביר. קמח מלא וקמחי דגנים מלאים אחרים מתקלקלים אפילו מהר יותר, משום שהם נטחנים עם הסובין והנבט של הגרעין, שהם חלקים המכילים כמות גבוהה יותר של שומן.

לפי משרד החקלאות האמריקאי (USDA), כשהקמח מאוחסן כראוי חיי המדף שלו הם לפחות שנה אחת. אחרי שהוא מתקלקל, קמח פגום לא יתפקד היטב במתכון ואף עלול לגרום לתסמינים הדומים להרעלת מזון.
איך יודעים אם קמח התקלקל?
על אף שעל אריזות קמחים מופיע תאריך תפוגה, הוא משמש יותר כהנחיה כללית או המלצה מאשר מועד סופי מחייב, ככה שאין צורך לזרוק שקיות קמח אוטומטית רק משום שעברו את תאריך התפוגה. הדבר הראשון שכדאי לבדוק הוא הריח. לפי וו: "אפשר לדעת שקמח התקלקל אם מזהים ריח חמצמץ, לח או טחוב".
אם אתם לא רוצים להסתמך רק על חוש הריח, אפשר לחפש רמזים בולטים לעין: לשים לב לקמח שמצהיב, לקמח אפור ומעופש או להיווצרות גושים קשים בקמח. קמח טרי אמור להיות לבן או לבנבן (בקמחים עם דגן מלא) ובעל ריח ניטרלי או מעט מתקתק.

מלבד לסימני הריח והנראות האלה, וו מדגיש שיש לזרוק מיד כל קמח שבו נמצאים חדקוניות (חרקי מזון) או ביצים דמויי חוטים (ניפוי הקמח יכול לעזור לוודא שהוא נקי מחלקיקים זרים).
מהי הדרך הטובה ביותר לאחסן קמח?
קמח יש לאחסן בכלי אטום לאוויר. מומלץ לשמור אותו במקום קריר וחשוך, הרחק מאור שמש ישיר כמו ארון סגור או מזווה. אם ברשותכם קמח שלא תשתמשו בו בזמן הקרוב, ניתן להקפיא אותו בשקית ואקום או בשקית סגירת זיפר, אחרי שמוציאים ממנה כמה שיותר אוויר.