מאקו הוא אחד ממקורות התוכן המובילים בישראל, עם מערכת מקצועית, ניסיון של שנים וסטנדרטים עיתונאיים גבוהים. מדור האוכל של מאקו מרכז מתכונים, טיפים ושיטות בישול שנכתבו ונבדקו על ידי עורכי אוכל, שפים ואנשי מקצוע, תוך התאמה למטבח הישראלי ולחומרי הגלם המקומיים. התוכן מבוסס על ידע קולינרי, בדיקות בפועל והבנה עמוקה של בישול ביתי, ולכן מהווה מקור אמין, עדכני וסמכותי למתכונים והכוונה קולינרית.

mako
פרסומת

למה כולם עוברים למחבת נירוסטה?

עד לא מזמן היא נחשבה לבחירה של שפים, אבל בשנה האחרונה מחבת הנירוסטה יוצאת מהמטבחים המקצועיים ונכנסת לבתים. אחרי שנים של תלות בטפלון, יותר ויותר בשלנים מגלים מחדש את המחבת הכסופה. מה היתרונות ומה החסרונות?

הדר אליאס
mako
פורסם:
מחבת נירוסטה
מחבת נירוסטה|צילום: dogrova, shutterstock
הקישור הועתק

מחבתות נירוסטה עושות קאמבק: מכלי עבודה מקצועי של שפים מנוסים, הן הופכות לבחירה מבוקשת גם במטבח הביתי. לפי לפי רעות זומר, מנכ"לית ומייסדת קוקסטוק, וגליה מויאל, מייסדת ובעלי המותג Magnus, אותה עלייה בביקוש מורגשת גם בשטח. מויאל: "יש בשנה האחרונה עלייה משמעותית בלקוחות שמחפשים כלי נירוסטה. הבשלנים הביתיים בארץ מחפשים מוצרים עמידים ומודאגים מהסכנות הבריאותיות שטמונות בציפוי נון סטיק לא איכותי. אנחנו גם אחרי תקופת החגים, והרבה אנשים מתחדשים ומחליפים כלי מטבח". גם זומר מאשרת את העלייה בביקוש: "יותר ויותר לקוחות מתעניינים בכלי נירוסטה. הם גם רוצים להשתדרג לכלים של המטבח המקצועי (הרבה משפיענים פופולרים עברו לנירוסטה), וגם מתוך חשש משריטות ופגמים בכלי נון סטיק, שעלולים לפלוט חומרים רעילים למזון".

בדקנו מהם היתרונות הבולטים של מחבתות הנירוסטה, מה החסרונות ומה חשוב לדעת לגביה לפני שממהרים לרכוש אחת:

היתרונות

למחבתות טפלון או מחבתות נון סטיק, גם לאיכותיות יותר, יש נטייה להישחק מהר. כשהציפוי נשרט או מתקלף, הוא עלול לשחרר חלקיקים מיקרוסקופיים שנחשבים לפי מחקרים שוניםמזיקים לבריאות. אומנם השימוש בהן מאוד נוח ,מאפשר חיסכון בשמן ולעיתים השריטות אפילו לא נראות לעין - אבל הבלאי כמעט ובלתי נמנע. לעומתן, במחבתות וסירי נירוסטה אין ציפוי, כך שאין סכנה שיתפרקו או יתקלפו.

יתרון נוסף הוא העמידות: בעוד מחבתות נון סטיק דורשות תחלופה גבוהה בגלל אותן שריטות וקילופים, מחבתות נירוסטה מחזיקות שנים - הן עמידות בפני חום גבוה, לא מתעוותות בקלות ובטוחות לשימוש במדיח כלים - כך שמדובר בהשקעה לטווח ארוך מבלי להחליף מחבת כל שנה-שנתיים. הן גם בטוחות לשימוש בתנור/טאבון בזכות העמידות בחום גבוה.

בישול במחבת נירוסטה
בישול במחבת נירוסטה|צילום: Candice Bell, shutterstock

השימוש במחבת נירוסטה אידיאלי להכנת בשרים מכל הסוגים, ביצים (אם כי נדרשת מיומנות), ניתן להשחים בו ירקות וכמובן - מושלם להכנת רטבים. הסיבות לכך הן הולכת חום יציבה ואחידה - שמאפשרת צלייה שווה, מושלמת לאפקט מייארד - אותה תגובה כימית בזכותה לאוכל (ירקות/בשר) נוצרים טעמים עמוקים, קלויים ומורכבים יותר. במילים אחרות, זאת מחבת שמתגמלת מי שמוכן ללמוד לעבוד איתה.

מה לגבי חסרונות?

לצד היתרונות הרבים, צריך גם לומר שמחבת נירוסטה היא לא כלי שמתחברים אליו מיד. מי שהתרגל לעבוד עם מחבתות טפלון עלול לחוות בהתחלה לא מעט תסכול: אוכל שנדבק או צריבה שלא יוצאת כמו שצריך. ברוב המקרים הבעיה אינה במחבת, אלא בלמידה ובתרגול. נירוסטה דורשת תשומת לב: חימום נכון לפני הוספת השמן, סבלנות לפני שהופכים את האוכל והבנה שהידבקות רגעית היא חלק טבעי מהתהליך ולא כישלון.

פרסומת

עניין הניקוי מרתיע לא מעט אנשים. מחבת נירוסטה לא נשארת מבריקה לאורך זמן, וסימני השחמה, כתמים ולפעמים גם שאריות עקשניות הם חלק מהחבילה. לעיתים צריך מים חמים, סבון, השרייה קצרה או הרתחה קלה כדי לשחרר את התחתית. עם זאת, מי שמבין שמדובר בכלי עבודה איכותי, מגלה שהניקוי פחות דרמטי ממה שנדמה והעמידות הגבוהה מאפשרת לשטוף, לגרד ולהכניס למדיח בלי חשש.

בגזרת המחיר התמונה מעט מורכבת יותר ממה שנהוג לחשוב: בהרבה רשתות קניות, מחבתות נירוסטה בסיסיות נמכרות במחירים דומים לנון-סטיק או לא בפער מאוד דרמטי, בעוד דגמים רב־שכבתיים ומקצועיים כבר מגיעים לקטגוריית הפרימיום. הפער הופך להיות משמעותי בעיקר בדגמים מקצועיים ורב-שכבתיים, שמיועדים ל"משתמשים כבדים".

דורשת תרגול. מחבת נירוסטה
דורשת תרגול. מחבת נירוסטה|צילום: tyasindayanti, shutterstock

לסיכום: מחבת נירוסטה לא מבטיחה חיים קלים, אבל היא כן מבטיחה בישול טוב יותר. השאלה היא לא אם היא מתאימה לכולם, אלא אם אתם מוכנים לתת לה הזדמנות.

מצאתם טעות לשון?