בתזמון מושלם עם יום החומוס הבינלאומי שיתקיים ב-13 במאי, בישראל חוגגים את פסטיבל החומוס הרשמי הראשון במחוזותינו ונותנים כבוד למאכל שהפך שם נרדף לאוכל ישראלי.

המאורע החגיגי, שנערך ע"י "חומוס אחלה", מתקיים במסעדות שונות ברחבי הארץ אשר יציעו ארוחות שף מפתיעות שבמרכזן החומוס כחומר גלם.

שף אורן אסידו ממסעדת "אולה" התל-אביבית שמשתתפת בפסטיבל, והדיאטנית הקלינית, שירי נקש, שאוהבת חומוס, נפגשו באולפן של פאולה וליאון לדבר על הסלט המשחתי והגרגרים שמאחוריו.

שירי נקש, בואי נדבר על חומוס

"כשאומרים לאנשים חומוס הם מיד חושבים על המשחה שמנגבים אותה עם הפיתה. אני רוצה להסב את תשומת ליבנו שחומוס הוא מלכתחילה גרגרים. חומוס הוא מזון-על. סופר-פוד אמיתי לפני שבכלל היו מתקשרים את הסופר-פוד. הוא מאוד זול ואני ממליצה להתחיל להשתמש בו כחומר גלם.

"בחומוס יש הרבה מאוד חלבונים וחומצות אמינו חיוניות שהגוף שלנו לא יודע לייצר בעצמו. כל מי שלא ניזון ממוצרי חלבון מהחי, אני ממליצה לו להתחיל להכניס את החומוס לתפריט. בהחלט גם למי שניזון מחלבון מן החי.

"חוץ מזה, יש בחומוס הרבה סיבים תזונתיים שחשובים לשובע ולמערכת העיכול. וגם הרבה מאוד ברזל, מגנזיום, אשלגן וסידן.

"יש מי שמערכת העיכול שלו רגישה לחומוס, היות והוא קטנייה. לו אני ממלילצה להשרות את החומוס לילה לפני ולהחליף את המים במהלך ההשרייה. לא לפחד גם מהאופציות הקפואות. הן חוסכות לנו את העבודה וההשרייה. אנשים חושבים ששם הערכים פחותים - וממש לא. אם קונים חומוס משומר הוא אופציה לא רעה בכלל, רק בתנאי שהוא לא מכיל מלחים שונים כמו נתרן".

בראנץ' החומוס הראשון

מהשלב העיוני לשלב המעשי: ההפתעה הראשונה של שף אורן אסידו באולפן הייתה לחם הפרנה הייחודי שלו ששבר כמה מוסכמות לגבי השידוך בין פיתה לחומוס. ובנוסף מנת חומוס ייחודית שאסידו הכין בתוספת פול טרי וירקרק.

אורן אסידו, מה יקרה בפסטיבל?

"אחד הדברים שהכי חשוב לי להראות הוא שישנם עוד שימושים לחומוס. נכון שכולנו מכירים את החומוס המשחתי, אבל יש מנות כמו 'חמלה מלאן' שמבוססת על חומוס ירוק לפני שהוא התייבש. הוא טרי, חלוט וקלוי. שילבתי בו דג נא. יש גם סלט שופלור, או שופלו במרוקאית. זה תבשיל של כרובית עם שקדים ירוקים, יוגורט וחומוס. ויש גם מנת דג מרוקאי עם חומוס".

כל זה הולך להיות מוגש במסעדה שלך?

"כן, ביום שישי הקרוב, ה-13 למאי, יש לנו את הבראנץ' חומוס הראשון ב'אולה'. רוב המסעדה שלי מושכת לכיוון המרוקאי אז עשיתי מיקס כי חומוס יש גם בצפון אפריקה".


צפו בסרטון במתכון המלא של אסידו לחומוס ביתי אסלי - כולל זן הגרגרים המומלץ לתבשילים והסוד האדיר לסלט חומוס ביתי שיוצא כמו אצל החומוסיות. אם אתם רוצים לגוון עם כמה מנות חומוס באמת מפתיעות, רוצו לפסטיבל החומוס שיתקיים בין ה-9 עד ה-13 למאי.