למרות השפע העצום והשימוש הבלתי נגמר בירקות וקטניות, החיבור של המטבח הערבי למטבח הטבעוני הוא עדיין לא משהו נפוץ במיוחד. כיפאח דסוקי (28), סטודנטית לתואר שני מצפון הארץ, מנסה לשנות את המציאות הזו בעזרת ספר בישול טבעוני חדש שמתבסס כולו על המטבח הערבי. "פרסמתי מתכונים בקבוצות בישול טבעוניות בפייסבוק, וחבר ייעץ לי לכתוב ספר, שמתבסס על האוכל הערבי שכולם אוהבים אבל עם קאץ' טבעוני, בריא וטעים", היא מספרת. "הרעיון הוא להוציא ספר שכתוב בשתי השפות - עברית וערבית - כדי ליצור גם סוג של פינת שלום קטנה, בתוכה חיים בשלום בעלי החיים יחד עם בני אדם משני העמים והשפות. ספר שיהיה מקום משותף וכיפי לכולם. חוץ מזה, בספר זה רק מתכונים, אבל אולי בעתיד זה יהפוך לשלום אמיתי וחיים משותפים שמכבדים את שני הצדדים".

עוד חידושים מחכים לכם בדף הפייסבוק שלנו

כיפאח דסוקי
חולמת על שלום עם בעלי החיים ובכלל. כיפאח דסוקי | צילום: Shalev Man Photography

בימים אלה השיקה דסוקי פרויקט הדסטארט למימון הספר הטבעוני החדש שלה, ואנחנו, עד שהוא יקרום עור וגידים, מביאים לכם צמד מתכונים מתוכו.

מנסף טבעוני (רוּזבְּלַבֵּן - יוגורט טבעוני מבושל ואורז)

המצרכים (6-4 מנות):
ליוגורט:
3 כוסות יוגורט טבעוני (מהכנה ביתית או קנוי ולא ממותק)
רבע כוס מים חמים מהברז
מיץ מחצי לימון או מלימון שלם
מלח לפי הטעם
כף קורנפלור + רבע כוס מים קרים

למנסף:

2 כוסות אורז יסמין ארוך, שטוף
שליש כוס אטריות דקות למרק
שמן צמחי
4 כוסות מי ברז חמים
תבלינים לפי הטעם: תבלין לאורז, פלפל שחור, מלח, אבקת מרק פרווה בטעם עוף, אגוז מוסקט טחון
רבע כוס טחון מן הצומח
תבלין לבשר (ניתן למצוא בכל חנות תבלינים)
רבע כוס צנוברים ושקדים

אופן ההכנה:

1. מכינים את היוגורט: מערבבים בסיר את היוגורט עם המים החמים, מיץ הלימון והמלח על אש בינונית עד לרתיחה. ממיסים את הקורנפלור במים קרים, מוסיפים ליוגורט וממשיכים לערבב. המרקם צריך להיות סמיך אך נוזלי (אם הוא סמיך מדי, אפשר להוסיף מים עד לקבלת המרקם הרצוי).

2. מכינים את המנסף: שוטפים את האורז במים קרים עד שהמים נקיים (מומלץ לא לדלג על שלב זה).

3. מטגנים בסיר על אש נמוכה את האטריות עם מעט שמן עד להשחמה.

4. מוסיפים לסיר את האורז, ומיד אחריו את המים (חשוב לשמור על יחס של 1:2 בין האורז למים) ומערבבים.

5. מוסיפים את התבלינים, מכסים היטב את הסיר ומבשלים על אש קטנה כ-15 דקות עד שהמים כמעט מתאדים. רגע לפני שהמים מתאדים לחלוטין, מכבים את האש ומכסים את הסיר במטלית נקייה, ומעליה מניחים את המכסה. משאירים את האורז לנוח לפחות רבע שעה.

6. מטגנים במחבת עמוקה את הטחון מן הצומח עם מעט שמן ועם תבלין הבשר וקמצוץ של פלפל שחור.

7. קולים במחבת קטנה את הצנוברים והשקדים עד להשחמה (עדיף לקלות במחבת נון-סטיק עם מעט שמן).

8. מסדרים בצלחת עמוקה שכבת אורז, מניחים מעליה את תערובת הטחון מן הצומח, ומפזרים מעל שקדים וצנוברים קלויים בנדיבות. מגישים עם היוגורט החם. לאכילה מסורתית, מומלץ לערבב את האורז עם היוגורט. 

טיפים למתכון בריא יותר: במתכון המקורי יש בשר, וכאן כאמור הוא הוחלף בטחון מן הצומח. לגרסה ביתית אפשר להשרות שבבי סויה במים חמים עם תבלין בשר, פלפל שחור, מלח, תבלין שום ותבלין בצל, ולטגן במחבת עם כף שמן צמחי עד להשחמה. כמו כן, אפשר לוותר על אבקת המרק ולהחליף את המים הרגילים במי בישול של שום ובצל. מומלץ להשתמש בתבלינים המצוינים במתכון, אבל בהחלט אפשר להחליף בתבלינים אחרים לפי טעמכם.

עוד באוכל טוב:

כעכ אלעיד

פירוש השם כעכ אל עיד הוא עוגיות החג. מדובר בעוגיות בצק ממולאות תמרים בתיבול עז שנקראות גם: כעכ בעג'ווה או מעמול, ונהוג להגישן בחג הקורבן המוסלמי.

החומרים (ל-60-70 עוגיות):
לבצק:
קילו סולת
2 חבילות (400 גרם) מרגרינה
חצי כוס סוכר
כוס קמח
שקית אבקת אפייה
שקית סוכר וניל
3 כפיות מחלב טחון (תבלין שניתן להשיג בחנויות מתמחות)
כוס (240 מ"ל) חלב סויה/שקדים/שיבולת שועל

למלית:
500 גרם תמרים מגולענים (או חבילה של תמרים בוואקום)
חצי חבילה (100 גרם) מרגרינה
3 כפיות מחלב טחון
3 כפיות ינסון (תבלין שניתן להשיג בחנויות מתמחות)
3 כפיות אגוז מוסקט טחון
1 כפית הל טחון

לקישוט:
אבקת סוכר

אופן ההכנה:

1. מכינים את הבצק: מערבבים היטב את כל חומרי הבצק היבשים בקערה גדולה, מוסיפים את החלב ולשים עד לקבלת תערובת אחידה (יש ללוש כ-20 דקות עד שהבצק מתאחד היטב). מכסים בניילון נצמד ומשאירים במקרר לנוח למשך הלילה.

2. מכינים את המלית: מערבבים בקערה את כל חומרי המלית, ולשים עד לקבלת עיסה אחידה ונוחה לעיבוד.

3. לוקחים פיסה מהבצק ומכדררים לכדור קטן. משטחים את הכדור למלבן, ולוחצים בעזרת הזרת בצורה אנכית באמצע המלבן כדי שנוכל להכניס פנימה את המילוי. סוגרים בעדינות באמצעות האצבעות ומקפידים להדק היטב - אפשר להיעזר במצבט עוגיות לקישוט הבצק.

4. מסדרים את כדורי הבצק בתבנית מרופדת בנייר אפייה, ואופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות 12-10 דקות (יש להיזהר שלא לשרוף את העוגיות, ולאפות רק עד הזהבה).

5. מקררים את העוגיות ומפזרים דרך מסננת קטנה את אבקת הסוכר.

* ניתן לעצב עוגיות בצורות שונות, ולהוסיף אגוזי מלך למלית.

>> לפרויקט ההדסטארט של כיפאח

>> לכל חדשות האוכל