לפני כמעט שנה סיפרנו לכם על צ'יצ'ו, דוכן חמוד וטעים של קציצות בלחמנייה שנפתח בשוק הכרמל. מאז, החבר'ה צ'יצ'ו כבר הספיקו לעבור למתחם שרונה, ואת הדוכן החביב שלהם בצדי השוק תפס בשבוע שעבר מקום חדש, ג'ונאם שמו, של הזוג מיכל וירון חזן.

מיכל וירון הכירו בקפה ג'ורג'יה המיתולוגי ששכן ברחוב קינג ג'ורג' בתל אביב שהיה בבעלות ירון. במקביל, הם הפעילו עוד כמה עסקי אוכל קטנים בעיר ואף היו שותפים במסעדת אימומה של השפית מאיה דרין. אחרי שהתחתנו הם החליטו לצאת להפסקה מהתחום לכמה שנים כדי להשקיע במשפחה, ולאחר מכן פתחו את קפה ורדה בסביון שעבד במשך שש שנים. אחרי שלא חודש החוזה של בית הקפה, החליטו השניים לפתוח מקום קטן משל עצמם בשוק הכרמל עם אוכל שהם היו אוהבים להכין בבית.

אז מה מכינים במקום הקטן והחדש? ירון, שאוחז בשורשים ממוצא תורכיים, יווניים, חלבים ובולגרים, אהב מאוד להכין לבני הבית לחמעג'ון - בכל פעם עם תוספות אחרות, והמנה הפכה לסוג של מנת הבית. כשהם חשבו על שם למנה, המילה ג'ונאם (נשמה בפרסית) התאימה להם גם בדמיון שלה ללחמעג'ון, וגם כי הם באמת החליטו להשקיע את הנשמה שלהם במקום. התפריט במקום בינתיים קטן למדי וכולל כמה מנות ג'ונאם - כולם על בסיס בצק שהם מכינים לבד, סלט שעועית ומרק שעועית, אבל הוא לגדול ממש בקרוב עם מנות נוספות.

סלט שעועית, ג'ונאם (צילום: גיל גוטקין, mako אוכל)
סלט שעועית, ג'ונאם | צילום: גיל גוטקין, mako אוכל

אחרי שהתלבטנו בין שלל סוגי הג'ונאם, הזמנו גם סלט אביקס (22 שקלים) - סלט שעועית לימה, שמן זית, שום, לימון, בצל ואבוקדו. הסלט, שהגיע די מהר, כלל גם עגבניות ועלי בייבי, והיה קליל, טעים ובעיקר מתובל בעדינות שנתנה לחומרי הגלם לזהור. האבוקדו היה טרי, רך ומעולה, השעועית מבושלת היטב ורכה מבלי להיות רכרוכית, והשילוב עם הירקות הפריכים היה מעולה. די מהר הגיעו גם מנות הג'ואנם, חצויות לשתיים, וקיבלנו המלצה לקפל כל חצי לשניים, ממש כמו קיפול משולש הפיצה המוכר.

ג'ונאם הבשר (39 שקלים) הגיע עם שכבה של מעין ממרח בשר טחון מתובל, שהזכיר מאוד את הלחמעג'ון התורכי ופחות את הגרסה שמכינים בארץ ודומה הרבה יותר לבשר טחון. הבשר, יחד עם הבצק, עברו חימום בתנור, שהותיר את הבשר עסיסי ועל הצד הטוב של הגבול בין נא למבושל. מעליו פוזרו בנדיבות סלט עגבניות פיקנטי, טחינה רגילה וטחינה מעורבבת בעמבה, ומעל הכל פוזרו עלי כוסברה ובייבי. חצי אחד אכלנו כמו שהוא, בלי לקפל ואת החצי השני קיפלנו לפי ההוראות. ובכן, אין ספק שההוראות מוצדקות; משהו בקיפול, שקצת מועך את כל המרכיבים, הופך את הביס לעסיסי וכיפי הרבה יותר. הבצק פריך מאוד והשילוב עם הבשר העדין, העגבניות והטחינה היה טעים מאוד.

ג'ונאם מרנג'נה, ג'ונאם (צילום: גיל גוטקין, mako אוכל)
ג'ונאם מרנג'נה, ג'ונאם | צילום: גיל גוטקין, mako אוכל

אחריו הגיע ג'ונאם מרנג'נה (34 שקלים) - שכבה נאה של בשר חצילים צלויים, אותו סלט עגבניות, טחינה וירוקים, ותוספת של ביצה קשה קצוצה. סוג של "לחמעג'ון-סביח", והשילוב הזה לגמרי עבד. הדבר הכי טעים פה היו החצילים העסיסיים, שנתנו הרבה טעם, והיה קשה לנו להחליט מי היה טעים יותר, זה עם הבשר או זה עם החצילים. אוהבי הסביח - יש לכם מנה חדשה שאתם חייבים לנסות. לצידו של הג'ונאם הזה קיבלנו גם ממרח "לימונסחוג" עשוי של לימונים כבושים וסחוג, שהיה עדין בחריפותו, והוסיף עוד טעם כיפי לביסים שנטבלו בו.

ג'ונאם קישואים, ג'ונאם (צילום: גיל גוטקין, mako אוכל)
ג'ונאם קישואים, ג'ונאם | צילום: גיל גוטקין, mako אוכל

המנה השלישית הייתה ספיישל של ג'ונאם קישואים (34 שקלים) שאמור להיכנס לתפריט באופן קבוע. הוא כלל שכבה עבה של ממרח קישואים מתובל, והפעם, חוץ מסלט העגבניות והירוקים (הטחינה נעדרה) הייתה גם שעועית בובס מבושלת. המנה הזו הייתה העדינה ביותר מבין שלוש המנות, שלא לומר אפילו מעט משעממת. ממרח הקישואים היה רך וטעים, אבל גם השעועית הייתה רכה מאוד, ואולי כדאי היה להוסיף פה עוד איזה אלמנט פריך. אבל עדיין - מדובר במנה לא רעה בכלל ואחלה אופציה טבעונית לארוחה משביעה.

כבר היינו בטוחים שסיימנו, אבל אז גילינו שיש בתפריט גם ג'ונאם מתוק לקינוח (25 שקלים), והתעקשנו להזמין גם אותו. הוא הגיע עם שכבה דקה של ממרח חלבה (שיוחלף בקרוב לשערות חלבה), שכבה עבה יותר של ממרח נוטלה, פרוסות בננה ותותים טריים עם שומשום מעל. הוא היה כל מה שאפשר לבקש מבצק פריך עם שוקולד, חלבה ופירות. מתוק, כיפי ומספק. לא פחות ולא יותר. אולי במקרה שלו היינו משאירים את הבצק קצת יותר רך ופחות פריך, אבל זו כנראה שאלה של טעם.

ג'ונאם. רבי עקיבא 20, שוק הכרמל, תל אביב. 03-9552023