בכל שנה, ממש עם חילופי הספרות, מתחילים אתרי האוכל בעולם לנבא את הטרנדים הקולינריים שעתידים לנחות עלינו לטובה או לרעה בשנה החדשה. מאות נבואות עולות לרשת עם הימורים כאלה ואחרים על מה שכולנו הולכים לאכול בחודשים הקרובים.

השנה היו אלה טרנדים כמו אוכל שחור (בייחוד הגלידה השחורה, שכבשה כל חלקת אינסטגרם טובה), מנות מוגזמות ומושחתות - מהמבורגרי שף ועד מילקשייקים עצומים עם עשרות תוספות ומערך קלורי אימתני - ומגמות בריאותיות כמו קערות סופרפוד או אבוקדו טוסט במיליון צורות ודוגמאות, שהצליחו להפוך את הפירות הצבעוניים לסופר ויראליים.

אז מה הולך להיות לנו השנה? אספנו מאתרי האוכל מסביב לעולם כמה טרנדים צפויים. אילו מהם באמת יתגשמו? את זה רק 2018 תדע לגלות לנו.

טרנדים קולינריים, אין להם סוף. גלידה כחולה עם ספירולינה #icecream #blueicecream #spirulina #bluefood #instafood #foodgram #chocolate #israelifood #sweet #sweetfood #chocolatecone #israelifood #eater #food52 @buzainsta

A post shared by Rita Goldstein (@goldrita) on

גלידה - מה שיותר משוגע יותר טוב

אחרי שבשנה שעברה ניבאנו בהצלחה שאוכל שחור - ובעיקר גלידה שחורה, על בסיס פחם פעיל - יהיה אחד הטרנדים הקולינריים הבולטים ביותר, השנה אנחנו חוזרים לגלידה, והפעם גלידה בצבע כחול בוהק על בסיס אצת ספירולינה. אז הגלידה הזאת כבר נמצאת במודעות (אצלנו היא מוגשת בגלידריית בוזה), ובשנה הקרובה היא הולכת להתפשט ברשתות החברתיות, יחד עם הגלידה בסגנון תאילנדי - כזאת שמכינים ממש מולכם ומגלגלים לקונוסי קרח צבעוניים.

אבל מראה לחוד וטעם לחוד, האם הגלידה הכחולה גם טעימה? ובכן, כמו במקרה הגלידה השחורה, מדובר יותר בגימיק מאשר בטעם שילך אתכם הלאה. האצה מעניקה לגלידה צבע כחול מהמם, והטעם? של גלידת שמנת בסיסית וחביבה.

מזונות בטעמי פרחים

הטרנד הבא הוא של טעמי פרחים שישתלבו באוכל ובשתייה, ואנחנו לא מדברים על תה צמחים. השנה נראה טעמים של צמחים כמו לוונדר, היביסקוס וורדים משתלבים הלכה למעשה באוכל שלנו. תמצאו אותם בקינוחים שונים, בגרנולה, במשקאות קפה עם פרחים, ואפילו במרשמלו בטעמי פרחים. אנחנו כבר לא יכולים לחכות.

תחליפי בשר וחלב משודרגים

ועכשיו אנחנו עם אחד הטרנדים הטעימים וגם החשובים של 2018 - בשר ללא בשר וחלב ללא חלב: זה התחיל בסטארטאפים מסביב לעולם שניסו לייצר בשר באמצעים טכנולוגיים, והתפוצץ השנה עם האימפוסיבל בורגר שכבש את ניו יורק (ואת כל גופי התקשורת בעולם) בלי להקיז טיפה של דם משום חיה. מדובר בהמבורגר מרכיבים צמחיים בלבד שמדמה בצורה מדהימה את הטעמים והמרקם של ההמבורגר. קרניבורים רבים שטעמו אותו מעידים כי מדובר בחוויה דומה מאוד לזאת של אכילת המבורגר אמיתי, והיו אף כאלה שלא הבחינו כלל בהבדל.

השנה צפויות להתפתח עוד ועוד אלטרנטיבות חדשניות שיאפשרו לכולנו ליהנות מטעמי בשר בצורה הומנית יותר - וגם מבחר של תחליפי חלב צמחיים.

הצנצנות בקאמבק

אחד הטרנדים השנויים במחלוקת שצופים לנו השנה הוא ארוחות בצנצנות. חשבתם שכבר עשו עם צנצנות את כל מה שאפשר (מקינוחים בצנצנות, טרנד שיצא מכל החורים, ועד משקאות, מיצים טבעיים או מילקשייקים בצנצנת)? אז טעיתם. השנה, כך אומרים, אנחנו הולכים לאכול ארוחות שלמות מתוך צנצנות ענק - פסטות, סלטים, מרקים - כשהירקות והתוספות מסודרים בשכבות יפהפיות אלה על אלה. אז איך יהיה לאכול סלט מתוך צנצנת? לצערנו ככל הנראה נגלה בקרוב. מה שכן, זה מצטלם נהדר וכנראה לכן אנחנו עדים לקאמבק המטריד הזה.

החומוס של טחינה באר שבע (צילום: אמיר מנחם, mako אוכל)
חומוס. הוא בכל מקום | צילום: אמיר מנחם, mako אוכל

עוד אוכל רחוב במקום מסעדות שף

זה קורה לאחרונה גם אצלנו, אבל בכל העולם הטרנד הלוהט ביותר הוא דוכני אוכל רחוב כמה שיותר צבעוניים, מגרים ומיוחדים. במקום להוציא מאות שקלים על ארוחה מפונפנת, 2018 תהיה השנה שבה נאכל בעמידה אוכל מעולה לא פחות מזה שמוגש במסעדות הכי טובות, במחירים נמוכים בהרבה. במקביל נראה פחות ופחות פתיחות של מסעדות עילית יוקרתיות ויותר פתיחות של מסעדות צנועות או מתחמים ושוקי מזון, שמציעים תחת קורת גג אחת הרבה אפשרויות וחוויה קולינרית אקלקטית.

אוכל ים תיכוני בכל מקום

2017 הייתה אחת השנים החזקות ביותר עבור האוכל הים תיכוני ברחבי העולם, ושנת 2018, על פי הצפי, תהיה אפילו אינטנסיבית יותר. לא משנה איפה בעולם תסתובבו, כנראה תראו הרבה יותר חומוס על כל צורותיו - מממרח החומוס ועד גרגירי חומוס פריכים או פלאפל. וכן, גם החציל בטחינה, ממרח הצזיקי וגבינת החלומי היוונית עתידים להפוך לבני בית בעוד הרבה מאוד ארצות בשנה הקרובה. ומה אצלנו? ככל הנראה הפיכת האוכל הים תיכוני בכלל והישראלי בפרט למגמה עולמית תגרום להגירה רחבה אפילו יותר של מוחות שפים יהודיים, שכבר הצליחו השנה לכבוש שפע פסגות קולינריות בבירות מרשימות.