מהפכת הסימונים על גבי מוצרי המזון בעיצומה, וגם למדחיקנים שבינינו קשה להישאר אדישים. המדבקות החדשות מתריעות בריש גלי על ערכי הנתרן, השומן והסוכר הגבוהים שבמוצרי המזון התעשייתיים, באופן שמקשה מאוד להמשיך הלאה כאילו לא קרה כלום. לא פלא אם כך שמותגי המזון הגדולים נלחצים ומנסים למצוא פתרונות, בין השאר בדמות מהדורות חדשות מופחתות סוכר ונתרן למוצרים פופולריים.

על שולחננו נחתו השבוע המהדורות החדשות של כמה מהלהיטים הגדולים ביותר של חברת אסם: פתי בר, שטוחים ובמבה נוגט. החלטנו לערוך להם ולמוצרים המקוריים מבחן טעימה עיוורת, כדי להיווכח בהבדלים שמרגישים או לא מרגישים בין שתי הגרסאות, להבין מה דעתנו על הגרסאות החדשות ולסיום לעמת את הממצאים עם טבלאות הערכים התזונתיים שעל האריזות.

>> בואו לצפות במבחן הטעימה בעצמכם

פתי בר מופחת סוכר (צילום: צילום ביתי, mako אוכל)
פתי בר מופחת סוכר | צילום: צילום ביתי, mako אוכל
שטוחים רגיל ובמליחות עדינה (צילום: צילום ביתי, mako אוכל)
שטוחים רגיל ובמליחות עדינה | צילום: צילום ביתי, mako אוכל

במבת הנוגט החדשה - "במתיקות מעודנת" - נבדלת מבמבת הנוגט הרגילה כבר במראה. הבמבה המעודנת מעט יותר נפוחה ומפוררת וקצת פחות מהודקת מזו הרגילה. בגזרת הטעם הבמבה הרגילה התבלטה מיד - אבל לא בגלל שהייתה טעימה יותר אלא פשוט כי הייתה הרבה יותר מתוקה. כשמשווים בין שתי הבמבות קשה להתעלם מהמתיקות המופרכת כמעט של המוצר הזה. כך גילינו שלפחות לטעמנו הגרסה המעודנת מוצלחת בהרבה מהמקור, משום שמתיקותה נעימה יותר והיא מאפשרת לחוש את המליחות הכיפית של הבוטנים. רוצה לומר, הגזירות החדשות של משרד הבריאות רק היטיבו עם טעמו של המוצר.

הבעיה מתחילה כשהופכים את השקית ובוחנים לעומק את הערכים התזונתיים החדשים. אז מתגלה שכמות הקלוריות כמעט זהה בשני המוצרים. באשר לשומנים, הם רק עלו בגרסה החדשה (כנראה כדי לחפות על הפחתה מסוימת בכמות הסוכר), וכמות הנתרן נותרה זהה. חטיף בריא יותר? לא בטוח בכלל.  

אותו מקרה חזר על עצמו גם עם הפתי בר החדש ומופחת הסוכר. מבחינת הטעם - הגרסה מופחתת הסוכר הייתה מוצלחת בעינינו בהרבה. היא משלבת בין מתיקות עדינה למליחות מתונה, שבפתי בר הרגיל בכלל לא הרגשנו, ורק מבליטה עד כמה הגרסה הרגילה מתוקה מדי. אבל מבחינת הערכים התזונתיים המציאות פחות ורודה: כמות הנתרן במוצר החדש גבוהה בהרבה מזו שבמוצר המקורי (330 מ"ג לעומת 290), כך שאולי הסוכר הופחת אבל הצרכן משלם על זה במלח.

ומה עם השטוחים? בייגלה שטוחים הוא אחד החטיפים האהובים עלינו ביותר, ובניגוד לחטיפים אחרים הוא גם בעל תדמית בריאה יחסית. גרסת השטוחים החדשה מקצצת בנתרן, מה שבא לידי ביטוי בהיעדרם של הגרגירים הלבנים על הבייגלה. מבחינת הטעם ההבדל הוא משמעותי - אם אוכלים את השטוחים לבד מרגישים פגיעה משמעותית בהנאה מהנשנוש; מצד שני, אם טובלים אותם במטבל כלשהו, או אפילו רק בגבינה, אפשר להסתפק בגרסה מופחתת הנתרן.

בשורה התחתונה: מבחינה בריאותית נטו המוצרים החדשים נושאים בשורה קטנה בהרבה ממה שנראה על פניו. דווקא מבחינת הטעם הם מצליחים להשתדרג - לפחות במקרה של המתוקים שביניהם. וגם זה משהו לכתוב עליו הביתה.