לפני כולם הייתה זאת הפלאנצ'ה - פלטת צלייה לוהטת שקשה היה למצוא מנה בכל תפריט אפשרי שלא נעשתה עליה. אחר כך הגיע הטאבון שכיכב כל מסעדה חדשה שנפתחה בשנתיים האחרונות, והוציא פיצות, מאפים, ותבשילים ברמה שלא הייתה אפשרית לפניו. בימים אלה סצינת האוכל חוזרת דווקא למקום הישראלי ביותר שיש - הגחלים. כן, מתברר שהטרנד הלוהט של הקיץ הקרוב (ובלי שום קשר לחג המנגלים שפוקד אותנו השבוע) הוא באופן מפתיע דווקא השיפודים, שעושים קאמבק נוסטלגי, אבל הפעם עם יד מנפנפת של שף.

נראה כי השיפודים מהלכים קסמים של ממש על הישראלים מאז ומתמיד - מדובר באוכל עסיסי (כשהוא נעשה נכון), פשוט יחסית, וכזה שאפשר למצוא בתוכו טעמים בשרניים, מעושנים, וכיפיים במיוחד. בנוסף, שיפודים לא נחשבים למאכל יקר במיוחד, מה שהופך אותם למזון המושלם להגשה במסעדות, ועכשיו, נראה שאפשר למצוא אותם בהרבה יותר וריאציות: במטבח הבוכרי, במנות אסייתיות, וכמובן, בגרסאות ארץ ישראליות חדשניות ומסורתיות.

בואו לנפנף גם בעמוד הפייסבוק של אוכל טוב

שרון כהן (צילום: מתן כץ,  יחסי ציבור )
עושה גם שיפודים. שרון כהן | צילום: מתן כץ, יחסי ציבור



שיפודי אירופה של שרון כהן

על מיזם השיפודייה המשודרגת מבית קפה אירופה של דוד טור, שלומי זידאן והשף שרון כהן, אנחנו שומעים כבר חודשים, והיום אנחנו סופרים שבועיים בלבד עד פתיחתה. על האוכל בשיפודי אירופה יהיה אחראי כמובן כהן, שפתח רק לאחרונה את מסעדת פלורנטין האוס האסייתית, וכאן הוא יגיש את כל סוגי השיפודים: דגים, פירות ים, בשרים ושיפודים צמחוניים. המקום החדש ייפתח ממש בסמיכות לאחות קפה אירופה, באותו מיקום בו פעלה מסעדת קפה לואיז עד לאחרונה. אם תגיעו למקום החדש תוכלו להתפנק במרפסת עצומה ונוף כיפי במיוחד לשדרות רוטשילד, וחלל פנימי מעוצב באופן שהולם את האחות הגדולה והמסוגננת. שיפודי אירופה, בניגוד לקפה אירופה, תהיה פתוחה גם בשעות הצהריים, אבל גם כאן האלכוהול ישחק תפקיד מרכזי ויתרום לאווירה המשוחררת. אין לנו ספק שמדובר באחד מהמקומות הבולטים של הקיץ הקרוב.

שיפודי אירופה. רוטשילד 9, תל אביב.

צפו בראיון עם השף רפי כהן (צילום: חדשות 2)
מחכים לראות את הגרסאות שלו. רפי כהן | צילום: חדשות 2



החזון של רפי כהן

אם הכול היה הולך כשורה, השף רפי כהן כבר היה פותח את מסעדת הגריל והשיפודים שלו לפני כשנתיים, במסגרת המיזם שהחל במסעדת חמש, במלון מנדלי בתל אביב. אבל לצערנו, אותו רעיון לא יצא בסופו של דבר לפועל, וכפי שכבר סיפרנו לכם, כהן הרים מחדש את הכפפה, יחד עם גילי ניסים מרוטשילד קופי ספוט, ויחד, הם עתידים לפתוח מסעדת גריל עממית במקום מסעדת שולחן שנסגרה לאחרונה. במקום החדש, שיפתח שעריו בעוד כחודשיים, נזכה לראות את הגרסאות של כהן לשיפודים, וכל התוספות שבדרך כלל מגיעות איתם.

רוטשילד 73, תל אביב.

עוד באוכל טוב: 

קבב תורכי פרגיות שקדי עגל פתוחים להרצה מ 18:30

A photo posted by eli shtein (@eli_shtein) on


רעמסס בשוק היווני ביפו
אחרי הסגירה הטראגית למדי של מסעדת אדורה בהובלתו של השף אלי שטיין, עשה השף הצעיר קאמבק, אבל הפעם מתחת לרדאר. המקום החדש של שטיין הוא מסעדה ובר בשוק היווני ביפו, שם השתלט על חלק עצום מהאזור עם מטבח ושני ברים שגורמים למקום להתמלא באנשים יפים ואווירה הדוניסטית בכל ערב. המקום החדש פתוח כבר תקופה קצרה להרצה (עוד אין כאן אפילו שם), אבל הספיק להפוך לשיחת היום (יש שאומרים שמדובר בגרסה המשודרגת של הפורט סעיד המצליח של השף אייל שני). התפריט במקום טרם התהדק סופית, אבל כבר אפשר להבין שאחד המוקדים שלו הוא דווקא השיפודים - תמצאו כאן כאן קבב תורכי, פרגיות שמגיעות בלאפה דקיקה, שקדי עגל על גריל פחמים, וגם לא מעט מנות צמחוניות נהדרות.

רעמסס. השוק היווני, יפו.

קבב גאורגי במסעדת סופרה (צילום: דניאל לילה)
קבב בסופרה. שיפודים הם חלק מהותי מהאוכל הגיאורגי | צילום: דניאל לילה


בגרסה הגיאורגית
על הגל השוטף של האוכל הגיאורגי במרכז תל אביב בחודשים האחרונים, כבר סיפרנו לכם כמה וכמה פעמים - ראצ'ה הירושלמית שהגיעה לתל אביב, סופרה הגדולה בשדרות רוטשילד, והתוספת החדשה, טש וטשה, שמציעה מטבח גרוזיני באווירה צעירה ביפו. אנחנו בטוחים שהסיבה הראשונה שלכם להגיע למקום הם החצ'אפורי והחינקאלי האהובים, אבל בטח תשמחו לשמוע גם על תוספת שאי אפשר להתעלם ממנה ומהווה חלק מהותי במטבח הבוכרי: השיפודים. בניגוד לשיפודיות הסטנדרטיות, השיפודים הבוכריים בשרניים וגדולים, נעשים על אש חיה, ומגיעים באינספור גרסאות מסורתיות מצוינות.

ראצ'ה. אחד העם 1, תל אביב; סופרה. רוטשילד 11, תל אביב; טש וטשה. בית אשל 31, יפו.

אין תמונה
שיפודים במיאזקי. אסיה על גחלים



גם באסיה
כמו כל אוכל בעל מורשת והיסטוריה, גם לשיפודים יש גרסאות שונות ושיטות הכנה קצת אחרות ברחבי העולם. את הגרסה האסייתית שלהם מיטיב להביא לארץ השף יובל בן נריה, שפתח לא מזמן את מיאזקי - דוכן האוכל האסייתי שלו בשוק צפון ברמת החייל, שם הוא שם דגש רציני על שיפודים. בן נריה הביא לישראל גריל רובוטה אסייתי, ובו גחלי אלון יפנים מיובאים, עליהם הוא צולה שיפודים אסייתיים מעניינים כמו טופו ופטריות ירדן, כנפי עוף בסגנון ספריבס, סלמון יקיטורי, ונתחי פרגית על שיפוד שמצטרפים אחרי צלייתם למרק ראמן עשיר.

מיאזקי. שוק צפון, ראול ולנברג 20 תל אביב.

 לכל חדשות האוכל