פתיבר הוא ממוצרים הפופולריים ביותר בארץ. אין ילד שלא גדל על עוגת ביסקוויטים מבוססת פתיבר ואין בית שהביסקוויט הפריך לא התארח אצלו במזווה - ולא משנה לאיזה מהמותגים המקומיים שלו אתם יותר מתחברים. כולם אוהבים פתיבר, וכנראה שהסיבה העיקרית לזה היא שאין לנו למה להשוות. כי כשניסיתי השבוע לראשונה את הפתיבר המקורי - או בשמו האמיתי Petit Beurre, שמשמעו חמאה קטנה - הבנתי שלמעשה אנחנו בישראל ממש לא מכירים את הביסקוויט הזה כפי שראוי לו ולנו.

מתכונים לפסח

פתי בר צרפתי  (צילום: ריטה גולדשטיין, mako אוכל)
זה פתיבר! | צילום: ריטה גולדשטיין, mako אוכל

הפתיבר הצרפתי המקורי מיוצר משנת 1886, ובניגוד למוצר הישראלי מכיל בראש ובראשונה חמאה, ואז כמובן סוכר, מלח וקמח. אצלנו מחליף את החמאה שומן צמחי ונכנסת לתמונה גם תמצית וניל תעשייתית - שהיא זאת שאחראית על הניחוח של הביסקוויט הישראלי. הריח של הביסקוויט המקורי מצרפת, לעומת זאת, הוא מהשנייה הראשונה ריח חמאתי אגוזי עז ונעים, כזה שעושה ישר חשק לטבול אותו בתה או קפה. מעבר לניחוח המשגע, החמאה הופכת את הביסקוויט הצרפתי לשזוף ואטרקטיבי יותר, וכשמשווים אותו לפתיבר הישראלי החיוור מעט, ובכן, בלשון המעטה - מתבאסים.

View this post on Instagram

A post shared by Rita Goldstein (@goldrita)

ומה לגבי הטעם? כאן התסכול הגיע לשיא. הטעם של הפתיבר המקורי הוא של גן עדן קטן וחמאתי. כן, זה כולה ביסקוויט חמאה ולא צריך להגזים, אבל וואללה, זה ביסקוויט חמאה פריך ששווה כל ביס, ומכבד את מי שאוכל אותו. מתיקות נעימה, תחושה חמאתית שומנית אלגנטית שעוטפת את כל חלל הפה, ובשורה התחתונה - ביסקוויט שקשה לחדול מלאכול.

אשר למחיר - בצרפת, ארץ החמאה, ניתן לרכוש אריזת פתיבר במשקל 200 גרם במחיר של כ-2 יורו, שהם פחות מ-8 שקלים. אצלנו מארז של 500 גרם יעלה 10-12 שקלים, שזה אחלה מחיר, אם שוכחים את העובדה שאין בו את הרכיב המשמעותי והיקר ביותר מבין חומרי הגלם - חמאה. אולי בעידן שבו היה בישראל מחסור ממשי בחמאה זה היה הגיוני לייצר ביסקוויט חמאה בלי חומר הגלם המשמעותי בו ביותר. אבל היום? היום אנחנו סתם פראיירים, כי התרגלנו לשומן הצמחי ואנחנו אפילו לא עוצרים לחשוב שמגיע לנו יותר. למה? כי כנראה עד שמישהו יתחיל לייבא לכאן את הפתיבר האמיתי במחיר הגיוני, או יתחיל לייצר אותו כמו שהוא אמור להיות, לא תהיה לנו אלטרנטיבה.

בינתיים ניתן לרכוש את הפתיבר הצרפתי המקורי של המותג LU במעדניות צרפתיות ובחנויות ממתקים שמייבאות בייבוא מקביל לישראל. המחירים, כמובן, לא מאוד משתלמים. וכמובן שאפשר להביא ארצה מהביקור הבא בצרפת כמה חבילות, לצד עוגיות נוספות של המותג שהוא פשוט אך קולע. 

לעוד סרטונים ומבחני טעימה