פירוש המילה חצ'פורי הוא לחם וגבינה. את הלחם הזה אופים בגאורגיה כבר 5,000 שנה ולאורך השנים התפתחו לו לפחות 20 סוגים שונים – אחד לכל מחוז במדינה – בכולם מדובר בשילוב בין בצק רווי חמאה לגבינות מלוחות חצי קשות, שנמסות ונספגות בתוכו. מאפה הסירה עם הביצה במרכז, שכולכם בוודאי מזהים בתור חצ'פורי, הוא רק קצה הקרחון של העולם המרתק הזה.

מה אתם אמורים לעשות עם האינפורמציה הטיזרית הזאת? התשובה היא: לנסוע לפתח תקווה.

במרכז פתח תקווה מצאנו, לגמרי במקרה, מאפייה גאורגית זערורית עם ויטרינה קטנה ועמוסה, שאליה מגיעים מאפי החצ'פורי היישר מהתנור שבמטבח. כל מאפה עובר לוויטרינה לבדו ומצטרף לאלו שכבר ממתינים מאחורי הזכוכית, בטקסיות וזהירות שלא היו מביישות יצירת אומנות. כל אחד מהמאפים הוא בגודל של פיצה אישית ויספק ארוחה מכובדת לסועד אחד.

חצ'פורי איספנחי. המאפייה הגאורגית (צילום: לין לוי, mako אוכל)
חצ'פורי איספנחי. המאפייה הגאורגית | צילום: לין לוי, mako אוכל
חצ'פורי אוסורי. המאפייה הגאורגית (צילום: לין לוי, mako אוכל)
חצ'פורי אוסורי | צילום: לין לוי, mako אוכל

אז מה אוכלים כאן? חצ'פורי איספנחי שטוח ועגול, עשוי מבצק שמרים פלאפי וממולא בתרד וגבינת אומריטנסקי (על שם חבל הארץ בגאורגיה שבו היא מיוצרת), בעלת מליחות גבוהה יותר מזו של גבינת סולונגי שנמכרת במעדניות בארץ; חצ'פורי גורלסקי שבו יש מלבד גבינה גם ביצה קשה, ואם תחצו אותו ותציצו פנינה הוא יזכיר לכם סמבוסק, רק הרבה יותר לח וטעים.

עוד תמצאו במאפייה חצ'פורי קופדרי - עגול, שטוח ועשוי מבצק רך כשל סופגנייה, ממולא בבשר שבושל שעות ארוכות עם ירקות ותבלינים; חצ'פורי אוסורי הנחשב לקלאסי מבין כל הסוגים ועשוי מבצק שמזכיר בצק עלים אבל יש בו אחוזים אדירים של חמאה איכותית. יחד עם מילוי של גבינה או פירה תפוח אדמה - מתקבל גן עדן שמתפצח בפה בכל ביס; ואחרון חביב שהצלחנו לטעום בביקור הזה הוא חצ'פורי מגרולי, שדומה ללחם לבש עגול ומכיל שלושה סוגים של גבינות, בתוך הבצק ומעליו.

חצ'פורי גורלסקי  (צילום: לין לוי, mako אוכל)
חצ'פורי גורלסקי | צילום: לין לוי, mako אוכל

ישנו כמובן גם החצ'פורי אצ'רולי – הסירה המפורסמת עם ביצה, אותה מכינים במקום מיד עם ההזמנה והיא בקלות תספיק לזוג סועדים רעבים אם רק תצליחו לשרוד המתנה של חצי שעה. כל המאפים עולים בין 15 ל-25 שקלים.

חוץ מהחצ'פורי המסחררים יש בוויטרינה גם פירוז'קי – לחמניות אפויות (ולא מטוגנות כמו ברוב המקרים) ממולאות בתבשיל כרוב, בתבשיל בשר או בתפוח אדמה מעוך. לעומת הפירוז'קי הרגילים שפוגשים פה ושם והם מגיעים בצורה אובאלית, כאן המאפה הוא ארוך ונטול שומניות הודות לכך שהוא נאפה בתנור (10-13 שקלים). וכאילו חסרים במקום תוצרי בצק מדהימים, אחת לכמה זמן מגיח מהמטבח גם לחם לבש עגול או מוארך ומחיר הכיכר הענקית הוא 12 שקלים בלבד.

חצ'פורי קופדרי עם בשר (צילום: לין לוי, mako אוכל)
חצ'פורי קופדרי עם בשר | צילום: לין לוי, mako אוכל

את המאפייה הקטנה והמיוחדת הזו פתחו ומנהלים בני הזוג אירה ודוד: היא עלתה מאוקראינה, הוא מטביליסי, והמסורות הקולינריות של שניהם יוצרות מאפייה שהיא אגדה. במטבח הקטן שיש במקום עמלות שתי מאמות, שלשות ומרדדות את הבצקים נון סטופ כדי שהוויטרינה תמשיך להתמלא כל הזמן. מול הוויטרינה תמצאו שני מקפיאים, ובהם עוגות נפוליאון שעשויות על פי מתכון ביתי (30 שקלים למנה זוגית, 80 שקלים לפס), בלינצ'ס ממולאים בגבינה מלוחה או בתבשיל בשר, כיסוני פילמני ממולאים בבשר בקר, ורניקי בסגנון אוקראיני במילוי דובדבנים או תפוחי אדמה וגם חינקאלי - הכיסון הגאורגי שממולא בבשר ומיועד לאידוי או בישול.

המקום כאמור פצפון, ומלבד ויטרינת המאפים יש בו שני מקפיאים, שלושה מדפים עם מוצרי מעדנייה מגאורגיה ושני מקומות ישיבה מול חלון, למקרה שלא תוכלו להתאפק ותרצו לאכול מיד את מה שקניתם. המלצה שלנו - סורו אל המקום ומלאו את הבית במאפים נדירים שבקלות יחזיקו מעמד ארבעה ימים, ויחזרו לחיים אחרי חימום קצר בתנור.

מאפייה גאורגית. מוהליבר 16, פתח תקווה. לא כשר