לא קורה הרבה שבישראל נפתח מיזם קולינריה שאפתני כמו זה שנפתח השבוע לפעילות במרכז תל אביב תחת השם מרכז אסיף. המקום, שמונה בית קפה-מסעדה מבית קבוצת פועה, חלל תערוכות, מטבח ניסויים, ספריית ספרי קולינריה ובישול (אולי המקיפה בארץ) וגינת עשבי תבלין ורטיקלית מרשימה על הגג, הוא ניסיון לקדם את תרבות האוכל המקומית, וכולנו תקווה שהניסיון הזה יצלח וישגשג.

על אסיף אחראית נעמה שפי, מייסדת הארגון ללא מטרות רווח, Jewish Food Society שמתמקד באיסוף ושימור ידע על מטבחי יהדות התפוצות על שלל גווניהם ושימור הידע הזה. שפי משתפת פעולה במקום גם עם Start up nation central ובעתיד הקרוב יתקיימו כאן גם מבחר פעילויות קולינריות שישלבו בין עולמות האמנויות לאוכל, וינסו להביא לקדמת הבמה את השיח הקולינרי. בין היתר יתקיימו במקום גם סדנאות אוכל, אירועים מיוחדים, וארוחות פופ אפ בהובלת שפים מהארץ ומהעולם.  

 

קפה אסיף לילנבלום  (צילום: אמיר מנחם,  יח"צ)
שקדי עגל בקפה אסיף | צילום: אמיר מנחם, יח"צ

המרכז, שנפתח רשמית מחר, כולל ספריית אוכל עיונית, כך שכל מי שמעוניין יכול להגיע לכאן (לא רק טבחים מקצועיים אלא חובבי אוכל בכלל) לקבל השראה ולחלוק ידע, או לקרוא ספרי בישול באחד החללים היפים בעיר. מדפי הספריות כוללים המלצות רבות של מומחי אוכל בתחומים שונים בישראל ובכל חודש יוצגו כאן הבחירות של ממליץ אחר, אם מדובר בארז קומרובסקי או בגיל חובב לדוגמה. 

במקום יוצגו גם תערוכות מתחלפות בנושא אוכל. כשהפעם (כל חצי שנה אמורה להתחלף התערוכה במקום) מאכלס החלל תערוכה שמוקדשת כולה לנחמה ריבלין זיכרונה לברכה, ולאהבתה הרבה לבישול ולכלי הגשה. ניתן למצוא כאן כלים מיוחדים שאספה במשך השנים וכן מגוון ממתכוניה (למעלה מאלף במספר), אותם כתבה בכתב יד על כרטיסיות ומוצגים במקום.

  

אסיף מסעדה ומרכז קולינרי  (צילום: עמית גירון,  יח"צ)
מרכז קולינרי חדש | צילום: עמית גירון, יח"צ

גם הגידולים על גג הבניין הוקדשו לנחמה ריבלין, וניתן למצוא כעת במקום מבחר רחב של עשבי תבלין כמו 13 סוגי נענע, מרווה וזעתר מיוחדים בשיתוף המכון הוולקני. לתערוכה יתלוו גם אירועים מיוחדים סביב הנושאים הללו כמו ארוחת פירות הדר, אליהם הייתה ריבלין קשורה במיוחד, שיערכו הילה ויזהר סהר ממסעדת רוטנברג; וארוחת עשבי תבלין של השף ארז קומרובסקי.  

על מטבח הניסיונות שפועל גם הוא בבניין אחראית השפית איילת לטוביץ' שמשחקת עם מבחר מתכונים עתיקים ומפתחת להם מתכונים מדויקים, או חוקרת היבטים של אוכל העתיד דרך חומרי גלם שפחות באים לידי ביטוי במטבחים המקומיים בינתיים (כמו חרגולים למשל). בחלל התחתון של הבניין פועל בית הקפה והמסעדה, שנקרא קפה אסיף, שיופעל על ידי קבוצת פועה.

המסעדה עצמה קשורה ולא קשורה לחלל כולו. כשהמרכז פועל גם במנותק ממנה, אך הקו הקולינרי כן מתכתב עם החזון של המקום. לבד מהמסעדה עצמה יש פה גם מעדנייה שמוכרת יינות נהדרים שמיוצרים בכל הארץ, לצד שמנים, מרקחות, ממרחים, ומשקאות אלכוהול שמיוצרים כולם בישראל כמו וורמוט, ג'ין או וודקה.    

  

קפה אסיף דג נא  (צילום: אמיר מנחם,  יח"צ)
בקרוב גם בערב, קפה אסיף | צילום: אמיר מנחם, יח"צ

קפה אסיף מתמקדים בחומרי גלם מקומיים ומציעים מנות שנעות בין חדשנות לנוסטלגיה. החל משעה שמונה בבוקר יש פה תפריט ארוחות בוקר ומעדנייה עם אופציות כמו ארוחת קיבוץ שמוגשת על מגש חדר אוכל ובה ביצים, סלט ירקות, ריבה, חמאה, גבינה לבנה שמנה, צפתית, זיתים ולחם (54 שקלים), סביח מפורק (54 שקלים), קובנה בחמאת סמנה עם דבש, ביצה חומה, סחוג ועגבנייה מגורדת (52 שקלים) ויוגורט וגרנולה ביתית עם פירות עונתיים ותמרים אורגניים מהישוב סמר (42 שקלים).

החל משעה שתיים עשרה בצהריים יציעו פה תפריט צהריים עם מנות כמו גספצ'יו- מרק עגבניות קר עם לאבנה, שקדים בחמאת לימון ושמן זית (38 שקלים); פורל מהדן עם סלרי מוחמץ, מלפפון, רוטב יוגורט ואגוזי מלך בחזרת (58 שקלים); גבינת עיזים צלויה בתנור (תלתן של ברקנית) עם נקטרינות צלויות, פסטו וג׳רג׳יר (62 שקלים); הסלט של נחמה ריבלין עם מלפפון, עגבנייה, בצל כבוש, עלי גפן, צלפים, זיתי קלמטה ופטה המאירי (54 שקלים); ספגטי עם גבינת לשם של הנוקד, פלפל ורוד גרוס וזעתר טרי (72 שקלים); ועוף מפתול - תבשיל עוף בבהרט, גזר, גרגירי חומוס ופתיתים (62 שקלים). משעה שש בערב מציעים פה אפריטיבו. בהמשך, ייפתח המקום גם בשעות הערב.

אסיף. לילינבלום 28, תל אביב.03-3752727. לא כשר

לפרטים נוספים