ענף ההסעדה יתעורר מהתרדמת? ביום רביעי הקרוב צפוי להתקיים דיון בין משרד הבריאות ומשרד הכלכלה שיעסוק בחזרה לפעילות של ענף המסעדות, אשר פעילותו הוקפאה לפני כחודשיים בהחלטת ממשלה כצעד להתגוננות מפני התפשטות הקורונה בישראל.

העמדה שצפוי להציג משרד הכלכלה כוללת מתווה שיאפשר פתיחת מסעדות בכפוף לעמידה בתנאי "תו סגול" ייעודי ב-20 במאי. העמדה של משרד הבריאות בנושא טרם נמסרה.

לפי המתווה שיציג משרד הכלכלה, לצד הכללים שנקבעו עד כה במסגרת החזרה לשגרה, בהם תשאול עובדים על תסמינים, מדידת חום, שמירת מרחק בתורים, חיטוי משטחים, אספקה של מוצרי היגיינה ועוד - "התו הסגול" הייעודי כולל כללים נוספים לענף המסעדות.

ראשית, בדומה לחנויות ולקניונים, המסעדות יידרשו להתקין שלט בכניסה שיציין את מספר הלקוחות המותר במקום. במשרד הכלכלה יבקשו לכלול הוראות לגבי סוגיות ייחודיות לענף, ובהן שטיפת כלים בטמפרטורה של 70 מעלות, דרישה שהעובדים במטבח יידרשו לעטות מסכות ולהקפיד על לבישת מדי עבודה ייעודיים, דרישה לבצע חיטוי שולחנות וכיסאות בעת תחלופת הסועדים, וכן דרישה כי עריכת השולחן תתבצע רק לאחר שהסועדים מתיישבים. דרישה נוספת נוגעת לתכולת הפחים בבית העסק, שלא תעלה על 75%. כמו כן, המסעדות מתבקשות לשבץ, ככל האפשר, את אותה קבוצת עובדים יחד באותה משמרת.

על-מנת לשמור על ריחוק חברתי גם במסעדה, בהצעה של משרד הכלכלה נקבעו הגדרות לשמירת מרחק: בתורים בכניסה למסעדה יישמר מרחק של שני מטר בין אדם לאדם, ובנוסף יישמר מרחק של מטר אחד בין שולחן לשולחן או מרחק של 40 ס"מ בין גב כיסא לגב כיסא. כמו כן, לפי ההצעה, על הסועדים תחול חובת עטיית מסכות בכניסה וביציאה מהעסק.

המשמעות של התקנות הללו משתנה בהתאם לסוג העסק, אך ברור כי הן ישפיעו באופן גורף על עסקי ההסעדה השונים, כשהן יפגעו בהכנסות הפוטנציאליות ויעמיסו על ההוצאות של המסעדנים שכבר תקופה ארוכה מתמודדים עם קשיים אדירים.

ב-14 במרץ הכריזה המדינה כי ענף ההסעדה כולו ייסגר, ובכלל זה בתי קפה, מסעדות וברים. התקנות הממשלתיות קבעו כי ניתן יהיה לבצע משלוחים בלבד, ובהמשך אף אסרו אפשרות של מכירת מזון מוכן במקום. בימים האחרונים אושרה החזרה למכירה בטייק אוויי, ומסעדות רבות שבו לפעול במתכונת זו. ואולם לפי שעה אסור לצרוך מזון בתוך הקניונים, כך שחלק ניכר מהמסעדות ומבתי הקפה שפועלים בתוכן נותרו עדיין סגורים.

*הכתבה פורסמה במקור בגלובס.