מבלי להוריד מחשיבותו של המצב הביטחוני החמור, הבוקר התעורר גם רוב המשק הישראלי להשבתה נדירה, שגרמה לנזקים כלכליים רבים, שמשפיעים בעיקר על העסקים הקטנים שסובלים הכי הרבה מכל תנודה במצב, ובהם, בייחוד עסקי המסעדנות הקשים גם כך.

מסעדני הדרום, שנמצאים במצב קשה במיוחד לאור המצב הביטחוני המתמשך באזור, הביעו היום חששות כי סיבוב לוחמה נוסף, יאלץ עשרות בתי אוכל נוספים לסגור את הדלתות. רק לפני כשבוע, נכחו נציגי המסעדנים באזור עוטף עזה בדיון מיוחד בוועדת הכספים בכנסת, שם ביקשו סיוע מהמדינה ועזרה בפתרון בעיית המסעדנים בעוטף. כעת, הם כבר מוצאים עצמם במבחן הישרדות נוסף בו ינסו להישאר פתוחים למרות הקשיים.  

"אנחנו היינו סגורים היום לצערי. וזאת לא הפעם הראשונה ולא האחרונה השנה", מספר אלמוג כהן, הבעלים של מסעדת בית הפנקייק בבאר שבע, "אני לא מגיע מתחום המסעדנות במקור אלא בכלל משירות הביטחון וכשאשתי ילדה החלטתי שאני פותח מסעדה ומביא לדרום מה שאין פה. הצלחתי להביא את בית הפנקייק לבאר שבע אבל פתאום אתה מבין שמעבר לכל הקשיים בתחום המסעדנות, מי שמחליט עלינו בסוף זה ארגוני הטרור. ספקים שמגיעים אליי לעסק אני מבקש מהם אולי לא להפקיד את הצ'ק בימים הקרובים כשאני מרגיש שיהיה עימות בקרוב. והרגשנו את זה פה באוויר כבר המון זמן".

מסעדה שנותרת סגורה בגלל המצב הביטחוני מפסידה מדי יום עשרות אלפי שקלים במזון שנזרק לפח ולא ניתן להשתמש בו, שכר עובדים, וכמובן חוסר מוחלט בהכנסה. "היום למשל פתחתי את העסק כרגיל ואחרי שעה קיבלנו הנחייה מפיקוד העורף לסגור. תשלומים אנחנו נשלם לעובדים על פי חוק כי אין ברירה, שכירות יורדת, מיסים יורדים, וכסף לא נכנס. בפעם האחרונה שהייתה הזעקה כאן אנשים קמו לי במסעדה וחלק הלכו בלי לשלם. זה החיים בצל הטראומה. ארגוני הטרור לצערי הם ראש העיר שלנו והם מחליטים מתי נעבוד ומתי לא".

בדרך כלל אתם מקבלים פיצוי על ימים כאלה מהממשלה?
"כשהסבב ייגמר אולי נקבל תקציב כלשהו כפיצוי, עוד חצי שנה, על ההפסד הזה עכשיו וגם זה יהיה חלקי. אם זה ממשיך ככה עוד ארבעה חמישה ימים אני למשל אהיה צריך לסגור את העסק. ואני מכיר עוד לפחות שישה שבעה מסעדנים באזור באר שבע עד שדרות שהם כמוני- מושכים את זה ושורדים כשאפשר, כמו חולה סופני שמקבל תרופה שתאריך לך קצת את החיים".

בית תאילנדי (צילום: מיטל סולומון)
בית תאילנדי | צילום: מיטל סולומון

תל אביב: חוזרים לשגרה

בעוד מסעדות הדרום נותרו סגורות במשך כל היום, רבות מהמסעדות בתל אביב החליטו דווקא להשאיר את הדלתות פתוחות, מאחר ואנשים, שרבים מהם לא הלכו היום לעבודה, העדיפו לבלות את היום בבית קפה או במסעדה, גם בצל הסכנה.

כך למשל נותרו פתוחות היום מסעדת בית תאילנדי וקאב קם, אווה סאפי המרוקאית שמדווחת על תפוסה של שבעים אחוזים בשעות הצהריים, והמסעדה הוויאטנמית הכשרה ק-פה האנוי בסמוך לכיכר רבין שמדווחת על תפוסה מלאה בשעות הצהריים, למעט מספר מצומצם של ביטולים, וכך גם צפוי בשעות הערב.

רבות מהמסעדות שכן היו סגורות בצהריים יפתחו כסדרן בשעות הערב, כשבניגוד למצופה, הדיווחים על ביטולים הערב, מעטים. כך למשל במושו- הבר התת קרקעי של ק-פה האנוי שממוקם בקומת המרתף, מדווחים על ביקוש ער לשעות הלילה, וכך גם במסעדת סרפינה האיטלקית שצופה הערב תפוסה מלאה, למרות המצב.

גם במסעדת השף של חיים כהן, יפו-תל אביב שחוגגת השבוע 8 שנות פעילות, מדווחים על מספר מצומצם מאוד של ביטולים, שנבלמו כבר בשעות ההירגעות באזור בצהריים. עם זאת, לצד הפעילות הסדירה צפויים שיבושים שונים מבחינת ספקי המסעדות, בייחוד בתחום הדגה הטרייה, ומוצרי המאפה, שנפגעו גם הם מחוסר היכולת לעבוד היום ואי לכך גורמים לחוסרים שונים במסעדות ובתי קפה.