גל צילומי האוכל ששוטף את הרשתות החברתיות, ובעיקר את האינסטגרם, מביא לא רק לפתיחות קולינרית וליחסי ציבור טובים למסעדות הרלוונטיות, אלא גם, מתברר, להתנהלות חדשה של סועדים במסעדות. פתיחת חצובות, שימוש בפלאשים עזים וטיפוס על השולחן במטרה לקבל את הזווית הטובה ביותר הם רק חלק מהמאמצים שעושים סועדים ברחבי העולם במהלך ארוחות במסעדות יוקרתיות ויוקרתיות פחות. את השף הניו יורקי דיוויד בולי ההתנהגות הזו מרגיזה, וכדי למנוע אותה הוא מלווה את צלמי המנות הנלהבים אל מטבחו, שם הוא מציע להם לצלם את המנה על הפס, כדי שתצא הכי טוב שאפשר. על הדרך הוא מבטיח ששאר הסועדים יוכלו להמשיך ליהנות מהמנות שלהם באין מפריע, בלי שלל רעשי תזוזת כסאות ואורות מסמאים. יש שפים שלוקחים את זה אפילו יותר רחוק ואוסרים על הסועדים שלהם להפעיל פלאש, וכאלו שהולכים על האופציה הקיצונית ואינם מאפשרים לצלם במסעדה, כפי שחוותה על בשרה סועדת במומפוקו בניו יורק.

נפוליאון, אינסטגרם, יונתן רושפלד (צילום: מתוך האינסטגרם של רושפלד,  יחסי ציבור )
תמונת אינסטגרם: נפוליאון אננס במסעדת עלמה של רושפלד. מה, לא? | צילום: מתוך האינסטגרם של רושפלד, יחסי ציבור

היסטריה אמריקאית חסרת פרופורציות

החלטנו לבדוק מה המצב אצלנו – מדינה שניחנה באזרחים עם סטנדרטים, איך לומר, לא מאוד גבוהים בכל הקשור לנימוסים והליכות. במסעדת טוטו של השף ירון שלו מספרים שמעולם לא נתקלו בסועד שעלה על הכיסא או פתח פלאש מקצועי. שלו, בעל חשבון אינסטגרם פעיל שלו למעלה מ-4,200 עוקבים, מקפיד בעצמו להעלות לאינסטגרם תמונות של חומרי גלם ומנות וצילומי אווירה מהמסעדה, ובהתאם הוא נהנה מאוד כשסועדים מצלמים את האוכל שלו. ליונתן רושפלד, השף של המסעדות הרברט סמואל, טאפאס אחד העם, יבנה מונטיפיורי ועלמה, מפריע יותר שאנשים מדליקים סלולריים כדי לראות תפריטים במסעדות חשוכות. "זה לוקח יותר זמן ומפריע יותר, האמינו לי", הוא אומר. את ההתרעמות של השפים האמריקאים הוא מתאר כלא יותר מהיסטריה אמריקאית חסרת פרופורציות: "צילום לאינסטגרם זה חלק מתקשורת המונים ומהחיים המודרניים, זה יפה וזה מעביר מסר. בדרך כלל מי שמצלם מנות מפרגן ומעביר מסר חיובי, זה לא שאנשים כותבים 'תסתכלו, זה גם לא טעים, גם המקום ריק ולמלצר יש ריח רע מהפה', אנשים יושבים ונהנים וזו השיטה".

מאיר אדוני, שף המסעדות כתית והמזללה, מצטרף לרושפלד: "אני אוהב שאנשים נהנים מהאוכל, ואם הם רוצים גם לצלם את המנות ו/או אותם אוכלים, ממש אין לי בעיה עם זה. כמובן שאינני מדבר על פתיחת חצובות ופלאשים בשטח המסעדה אבל רוב הסועדים מצלמים עם הסלולרי שלהם וממשיכים לבלות. אני בעד".

גם השף דיוויד פרנקל, שעומד בראש מסעדת פרונטו, מחזיק חשבון אינסטגרם פעיל (מעל 1,700 עוקבים) ומעודד סועדים לצלם מנות ממטבחו ולהעלות לאינסטגרם. מנהל המסעדה, אורן לוקסנבורג, מושך אחריו יותר מ-64 אלף עוקבים באינסטגרם ושמח על כל תמונה של אוכל שצולמה במסעדה ומתועדת ברשת הצילומים הענקית.

אז האם הסועד הישראלי מנומס יותר מהסועד האמריקאי, או שאלה השפים שפתוחים וסלחניים יותר, ולוקחים את עצמם ברצינות פחות תהומית מאחיהם מעבר לים? אי אפשר לדעת בוודאות. אבל אם שפים בכירים ונחשבים כמו שלו, רושפלד ואדוני טוענים שמדובר בהתנהגות מקובלת, כנראה אנחנו עדיין בגבולות הטעם הטוב.

>> עוגת שוקולד מנצחת
>> והנה הרוטב הכי בסיסי שיש לנודלס