פילאף אורז וזעפרן עם לבבות ארטישוק טריים ופול ירוק (צילום: קרן ביטון כהן, אוכל טוב)
פילאף אורז וזעפרן עם לבבות ארטישוק טריים ופול ירוק | צילום: קרן ביטון כהן, אוכל טוב

פילאף אורז וזעפרן עם לבבות ארטישוק טריים ופול ירוק 

יותר פסח מזה אי אפשר לקבל: ארטישוקים, פול, אורז, זעפרן והמון עשבי תיבול טריים, במנה שלוקחת השראה מהמטבח הפרסי ומשלבת אותו עם המטבח היווני, שם נהוג להגיש יחדיו פול וארטישוק טריים. אפשר לגוון עם עשבי התיבול, ואפשר להשתמש בארטישוקים ופולים קפואים ומופשרים, אבל זה פסח אז תשקיעו את הזמן בטריים - הטעם יצדיק את זה.

המרכיבים (4 מנות כעיקרית, 6 מנות כתוספת):
4 ארטישוקים + כוס מיץ לימון (אפשר משומר)
750 גרם תרמילי פול
קורט חוטי זעפרן
חופן קטן צימוקים או חמוציות מיובשות
2 כוסות אורז בסמטי
5 כפות שמן זית
2 ורבע כוסות מים רותחים לאורז (ועדיף ציר ירקות או עוף)
חופן שקדים פרוסים, קלויים
מלח ופלפל שחור גרוס

עשבי תיבול (כולם קצוצים דק, אפשר לשנות או להחליף לפי טעמכם):
1/3 צרור כוסברה
1/3 צרור פטרוזיליה
1/3 צרור שמיר
עלים מ-6 גבעולי נענע

אופן ההכנה:

1. מקלפים את לבבות הארטישוק. שומרים בכלי עם מיץ הלימון ומים עד כדי כיסוי שלא ישחירו.

2. מחלצים את הפולים מהתרמילים. מבשלים בסיר עם מים רותחים כ-2 דקות, ומסננים. מקררים ומקלפים שוב – בסוף התהליך תישארו עם כוס פולים ירוקים. שומרים בצד.

3. משרים את חוטי הזעפרן ב-3 כפות מים רותחים 15 דקות לפחות. משרים גם את הצימוקים במים רותחים עד כיסוי 5 דקות.

4. שמים את האורז במסננת ושוטפים היטב במים קרים. נותנים לו לעמוד במסננת 10 דקות (שלא יהיו מים מיותרים בסיר כשמתחילים לבשל אותו).

5. מחממים חצי מכמות השמן בסיר. מוסיפים את האורז וקולים על להבה גבוהה כדקה. מוסיפים את המים או הציר (שתיים ורבע כוסות), ממליחים מעט ומביאים לרתיחה. מכסים ומעבירים ללהבה הכי נמוכה ל-16 דקות, שבסופן מכבים את הלהבה ומשהים ל-5 דקות נוספות.

6. 5 דקות אל תוך בישול האורז, מתחילים לעבוד על הארטישוקים: מחממים את שארית שמן הזית במחבת. פורסים דק את לבבות הארטישוק ומוסיפים אותן למחבת.

פילאף אורז וזעפרן - הפול והארטישוקים (צילום: קרן ביטון כהן, אוכל טוב)
מקפיצים ביחד את הפול והארטישוק | צילום: קרן ביטון כהן, אוכל טוב



7. מקפיצים על להבה גבוהה 3 דקות, עד שהארטישוקים מתחילים להתרכך ומזהיבים מעט בקצוות. מוסיפים את הפולים הירוקים ומקפיצים דקה נוספת. מתבלים במעט מלח ופלפל.

פילאף אורז וזעפרן  - מוסיפים את הזעפרן (צילום: קרן ביטון כהן, אוכל טוב)
מוסיפים את הזעפרן המושרה אל האורז | צילום: קרן ביטון כהן, אוכל טוב



8. מסיימים את המנה: מוציאים את האורז לקערה גדולה. יוצקים עליו את מי הזעפרן ומערבבים ממש בעדינות. מוסיפים את כל שאר המרכיבים (שקדים, ארטישוקים, פולים, צימוקים וכל עשבי התיבול הקצוצים) ומערבבים בעדינות בעזרת 2 כפות (כדי לא לשבור את גרגרי האורז). מתבלים לפי הטעם ומגישים.

סלט עדשים כתומות, תרד, גרעיני חמנייה וסומאק (צילום: קרן ביטון כהן, אוכל טוב)
סלט עדשים כתומות, תרד, גרעיני חמנייה וסומאק | צילום: קרן ביטון כהן, אוכל טוב

סלט עדשים כתומות, תרד, גרעיני חמנייה וסומאק

אנחנו רגילים לראות את העדשים הכתומות במרקים ותבשילים, אבל כשמבשלים אותם ממש קצת הן הופכות מתאימות לסלטים צבעוניים וחגיגיים. כשהם משתלבות ביד עם תרד תורכי בשרני וקצת גרעיני חמנייה פריכים, מקבלים סלט צבעוני וטעים במיוחד, שאפשר להגיש חמים והוא טעים גם קר.

המרכיבים (ל-3-4 מנות):
1 כוס (200 גרם) עדשים כתומות, שטופות היטב
1 צרור תרד תורכי, שטוף היטב וחתוך גס
½ כפית סומאק
2-3 כפות זרעי חמנייה, קלויים
מלח ופלפל שחור גרוס
מיץ מחצי לימון
3-4 כפות שמן זית

אופן ההכנה:

1. מחממים כף משמן הזית בסיר רחב. מוסיפים את עלי התרד ומטגנים על להבה גבוהה 2-3 דקות אגב ערבוב, עד שהתרד הצטמק ואיבד את רוב נפחו. מכבים את האש ונותנים לו להתקרר.

2. שמים את העדשים בסיר ומכסים במים. מביאים לרתיחה ומבשלים עוד דקה, עד שהעדשים מתרככות מספיק להיות אכילות אבל נשארות פריכות (אל דנטה, כמו פסטה). מסננים ושוטפים במעט מים קרים. 

3. סוחטים את עלי התרד, מעבירים לקערה ומפרידים בין העלים כדי שיהיה קל לערבב אותם. מוסיפים את העדשים המבושלות ואת שאר המצרכים לסלט. טועמים ומתבלים לפי הטעם. מגישים חם או קר. 

גיוונים: אפשר להוסיף עוד עשבי תיבול טריים שאוהבים, כמו נענע ופטרוזיליה למשל. פירות יבשים קטנים (חמוציות, צימוקים אוזבקיים) גם יתקבלו בברכה. מי שלא אוהב גרעיני חמנייה יכול לשים פיצוחים אחרים, כמו פיסטוקים אם שקדים קלויים.  

מעשה טוב לקראת החג

על לקט ישראל שמעתם? זהו ארגון התנדבותי הפועל להצלת וחלוקת עודפי מזון לאלו שהכי צריכים אותו. לקראת פסח העומס על הארגון כפול: גם מבחינת אלו הזקוקים לעזרתו וגם מהבחינה שיש פחות תוצרת לחלק. איך אתם יכולים לעזור? אפשר לבוא להתנדב בימי הקטיף או לשלוח תרומה כספית דרך האינטרנט.

כל הפרטים באתר לקט ישראל

בקרו בבלוג של עז תלם 

>> לכל המתכונים לפסח 

וגם: