צ'יפס (צילום: istockphoto)
צ'יפס או סלט? תלוי במשמעת העצמית | צילום: istockphoto

רשתות מזון מהיר הכניסו בשנים האחרונות מנות בריאות יותר לתפריט, כמו סלטים, בניסיון להדוף את הביקורת החריפה שהופנתה כלפיהן בגין חלקן במגיפת ההשמנה העולמית. אך מחקר חדש שמסקנותיו הופיעו ב"ניו יורק טיימס", טוען שדווקא נוכחותם של פריטים בריאים בתפריט, עלולה לעודד חלק מהלקוחות לאכול בצורה פחות בריאה ממה שהם היו אוכלים באופן רגיל.

המחקר כלל שאלונים וכמה ניסויים. באחד מהם, קיבלו סטודנטים לתואר ראשון אחד משני תפריטים: תפריט שכלל צ'יפס, נגיסי עוף ותפוח אדמה אפוי, או תפריט שכלל את אותן המנות ובנוסף גם סלט. הצ'יפס, שנתפס באופן גורף כמאכל הכי פחות בריא בתפריט, נבחר פי שלושה יותר בידי הסטודנטים שקיבלו את התפריט שכלל סלט, מאשר בידי הסטודנטים שבחרו מהתפריט הפחות בריא.

"איכשהו, העובדה שעומדת מולך אופציה בריאה -  גורמת לך להוריד את ההגנות, וכתוצאה מכך ההתנהגות נהנתנית יותר".

באופן מפתיע, הסועדים שהושפעו הכי הרבה מנוכחותו של פריט בריא בתפריט היו דווקא אלה עם רמת השליטה העצמית הגבוהה ביותר, כפי שנמדדה באמצעות מבחנים מקובלים. הסטודנטים ששליטתם העצמית חלשה יותר, בחרו בצ'יפס יותר פעמים כאשר הוא הופיע בתפריט ללא הסלט. אולם כשהסלט נכלל בתפריט, רק חלקם הקטן בחר בו.