טונה אדומה (צילום: istockphoto)
דגים. זה טוב לכם לקוגניציה | צילום: istockphoto

כבר הרבה זמן שאנחנו מתייחסים לדגים כאל "מזון למוח", בעיקר בגלל חומצות השומן הבלתי רוויות שבהם, או בשפתנו - אומגה 3. חשיבותה של האומגה 3 (N-3) בשיפור הפעילות המוחית ידועה, ומתעצמת במיוחד לאור העובדה שאחוז הזקנים הסובלים מבעיות קוגנטיביות כמו דמנציה או אלצהיימר הולך וגדל כל הזמן.

מחקר גדול שנערך בנורווגיה הוכיח שיש דברים בגו, ושהאומגה 3 שבדגים אמנם עושה נפלאות לתפקוד המוחי. במחקר השתתפו 2,000 מבוגרים, בגילאים 70-74. חציים התבקשו לצרוך לפחות 10 גרם דגים ביום, והחצי השני התבקשו לצרוך פחות מכך.

התוצאות הראו שאלה שצרכו 10 גרם דגים ומעלה הפגינו יכולות קוגניטיביות טובות יותר באופן בולט, וככל שאכלו יותר דגים (עד 75 גרם ליום) ניכרה עלייה נוספת ביכולותיהם הקוגניטיביות.

מחקרים קודמים כבר מצאו קורלציה בין צריכת אומגה 3 ובין ירידת הסיכוי לדמנציה, ההבדל הוא שהפעם הדגישו החוקרים את ההשפעה הקוגניטיבית של חומצת השומן על כישורי המוח הבריא דווקא, ולא על כישורי זיכרון וחשיבה שכבר נפגעו.

ההערכה היא שכיום יש בארה"ב יש כ-10 מיליון מבוגרים הסובלים מאלצהיימר וממחלות שכחה אחרות, וכ-40% מהקשישים מעל גיל 85 חווים בעיות בזיכרון. מכיוון שתוחלת החיים הולכת ועולה, ואיתה מספר הקשישים באוכלוסייה, נראה שבעיה זאת עומדת להחריף, אם לא כן נצליח למצוא לה תרופה ראויה.

לאלה מכם שלא אוכלים דגים, וגם למי שמעוניין להמשיך ולדאוג לפעילותו המוחית: חוקרי הפקולטה לרפואה באוניברסיטת טורונטו הראו שגם לתזונה עשירה בפירות ובירקות יש השפעה מצוינת על המוח, ובנוסף: הוכח לא אחת שפעילות גופנית יומיומית משפרת את הזיכרון, ואת הפעילות הקוגניטיבית בכלל.

למתכוני הדגים שלנו