עונת העשור של "מאסטר שף" יצאה לדרך והמתמודדים החדשים והנרגשים יצטרכו לבשל את המנה הטובה ביותר שלהם כדי להבטיח את מקומם בנבחרת. בעשור האחרון פגשנו בשלנים מדהימים רבים, אבל רק תשעה מהם הוכתרו כמנצחים הגדולים. פנינו לזוכי העבר ואספנו את הטיפים הכי חשובים שצריך לדעת לפני ואחרי שנכנסים למטבח.

נוף עתאמנה אסמאעיל

חומרי גלם: איכות חומרי הגלם קובעת 80% מהטעם הסופי של האוכל לכן תקפידו תמיד להשתמש בתוצרת טריה ואיכותית.

חשוב להיכנס למטבח רגועים ועם הרבה סבלנות: האוכל מרגיש את הכוונה. אם אתם ממהרים - אל תיכנסו לבשל, עדיף שתזמינו מבחוץ. 

התאימו לעונה: תבשלו עונתי. הירקות והפירות תמיד יותר טעימים כשהם בעונתם ולא מגיעים ממקררים בהם הם נשמרים חודשים ארוכים.

עשבי תיבול: במטבח שלי יש שימוש בהמון עשבי תיבול, לכן אני תמיד מקפידה אחרי שאני קונה את הצרורות לשטוף אותם מיידית, לעטוף בנייר סופג ולשים בשקית זיפ-לוק. כך הם נשמרים טריים ויפים למשך זמן ארוך יותר.

תבלינים טריים: תשתדלו כמה שפחות לקנות תבלינים טחונים, תמיד עדיף לקנות שלמים. תרכשו לעצמכם מתנה מכונה לטחינת תבלינים. המכונות זולות מאוד והן מחזיקות המון זמן. תטחנו כל פעם מעט לפי הצורך, כך תקבלו תבלינים טהורים (לא מעורבבים עם כל מיני שטויות שאתם לא רוצים) ועם ארומה יותר חזקה.

צירים: פעם בחודש תכינו צירים (ירקות, עוף, בשר, דגים). במהלך החודש כשאתם רוכשים בשר, עוף או דגים תבקשו אדרות ועצמות ותקפיאו אותן עד לשימוש. תעמידו כמה סירים במקביל וכשהצירים מוכנים תחלקו אותם לקופסאות קטנות למקפיא. הצירים משדרגים כל תבשיל - מהאורז הלבן הפשוט ועד לתבשילים יותר מסובכים וארוכים.

קליפות הדרים: קליפות של הדרים הן תבלין מדהים גם לתבשילים וגם למתוקים. רגע לפני שאתם סוחטים לימון או תפוז, תקלפו אותו בקולפן ללא החלק הלבן והמר. תשימו את הקליפות בצלחת בחוץ במקום מוצל ללא שמש ישירה למשך שלושה ימים עד שהקליפות יבשות. תטחנו או תכתשו אותן דק ותשמרו בצנצנת בארון התבלינים. תוסיפו לעוגות, עוגיות, קציצות, מרינדות ועוד.

נוף בפעולה (צילום: עודד קרני)
נוף עתאמנה אסמאעיל, זוכת העונה הרביעית | צילום: עודד קרני

מסימיליאנו די מטאו

מרחב במטבח: אל תעבדו בסביבת עבודה צפופה. אם יש אפשרות - בחרו בכיריים על להבות מופרדות כך שתוכלו לעבוד עם מחבתות גדולות, זה לא נכון לבשל במחבתות קטנות.

הסכין: השתמשו רק בסכין מאוד חדה.

ניקיון: משטח העבודה צריך להיות תמיד נקי. לא ממשיכים לבשל כשיש לכלוך.

יין: אם יין לא טוב לשתייה - הוא גם לא טוב לבישול. בחרו ביין טוב במתכונים שדורשים שימוש במשקה זה.

השופטים טועמים את המנה של מסימיליאנו (צילום: מתוך מאסטר שף 5, שידורי קשת)
מסימיליאנו די מטאו, זוכה העונה החמישית | צילום: מתוך מאסטר שף 5, שידורי קשת

ונסה וידל אביטן

תטעמו: תמיד לטעום את כל ההכנות שלכם למנות. אם זה טעים לכם, זה יהיה טעים גם לאורחים שלכם.

שקר האינסטגרם: לעולם אל תנסו מנה שראיתם באינסטגרם או במקום אחר, במיוחד אם מדובר במטבח שהוא לא שלכם. לא כל הנוצץ זהב במקומות האלה.

תכנון: תכננו מראש את המנה, דמיינו מה בדיוק צריך לעשות. זה לא לוקח יותר מחמש דקות וחוסך הרבה.

יצירתיות: תהיו יצירתיים, והכי חשוב - תהנו במטבח.

מה חשבו השופטים על הקינוח של ונסה? (צילום: מתוך "מאסטר שף 8", קשת12)
ונסה וידל אביטן, זוכת העונה השמינית | צילום: מתוך "מאסטר שף 8", קשת12

אבי לוי

הבסיס: תמיד תחשבו על בסיס המנה, הכנת הרטבים מראש או חומרים שדורשים צלייה מוקדמת בתנור. בסיסי המנה צריכים להיות בנויים טוב מהשלב הראשון, אחרת הטעמים לא יהיו עמוקים.

שוב ניקיון: זה כל כך חשוב וכל שף ימליץ - עבדו בסביבת עבודה נקייה. חוסר סדר במטבח ייצור חוסר סדר במנה.

תתחברו למנה: אתם צריכים להתחבר לבישול ממקום של אהבה ונשמה. ככה האוכל ייצא יותר טעים.

הימנעו מקישוטים מיותרים: כשאתם מצלחתים את המנה תנסו לעשות דברים פשוטים והכי חשוב שיהיו אכילים.

אבי לוי (צילום: רועי ברקוביץ')
אבי לוי, זוכה העונה השנייה | צילום: רועי ברקוביץ'

תום פרנץ

תיכנון מראש: הדרך הטובה ביותר לקצר את זמן הכנת המנה היא להכין הכל מראש. הדפיסו את המתכונים מראש והניחו כל אחד במקום שונה על משטח העבודה. מקמו את מצרכי המזון צמוד למתכון שאליו הם משתייכים, כולל התבלינים. אם צריך בצל מטוגן לכמה מתכונים למשל - לטגן כמות גדולה ואז להשתמש לכל מתכון. העמידו קודם תבשיל שמצריך זמן תנור או בישול ארוך.

קערת פסולת: מומלץ להכין מראש קערה בינונית, להכניס לתוכה שקית ניילון ולהניח אותה קרוב אליכם, כך תוכלו לזרוק את כל הפסולת בזמן הבישול מבלי ליצור בלגן בסביבת העבודה או לסתום את הכיור.

חיתוך בטוח: אני ממליץ להניח סמרטוט לח או מגבת לחה מתחת לקרש החיתוך, כך השימוש בו יהיה יותר בטוח והוא לא יחליק ויסכן אתכם.

תום מגיש את מנת הגמר שלו (תמונת AVI: mako)
תום פרנץ, זוכה העונה השלישית | תמונת AVI: mako