שלחו שאלות בנושא תזונה בריאה לילדים לתזונאית


בני בן השנתיים אינו מוכן לטעום אוכל חדש. כל מה שלא מוכר הוא לא מוכן לנסות. איך אפשר לגרום לו להיפתח לטעמים חדשים?

חוסר נכונות להתנסות במזון חדש הינה בעיה שרוב ההורים נתקלים בה בשלב כזה או אחר אצל הילדים.

מחקרים מראים שילד צריך להיחשף בממוצע כ-20 פעמים למזון חדש לפני שיסכים לטעום אותו. תחשבי על עצמך ודמייני שמציעים לך לאכול מאכל שמעולם לא ראית בעבר. לא תחששי? לפני הכל אם כך, קבלי בהבנה את סירובו ואפילו תשמחי על כך שמנגנוני ההגנה שלו עובדים ושומרים עליו. אז מה בכל זאת עושים? קודם כל ממשיכים להציע, אבל ללא מילים! פשוט מניחים את המזון שחדש לו על השולחן שוב ושוב ולא אומרים "כדאי לך", "זה בריא" וכו', ואחר כך גם אוכלים מהמזון הזה בעצמנו. אם הילד לא נגע במזון החדש פעם, פעמיים, שלוש ויותר, אל תניחי שהוא לא אוהב את המזון הזה. זכרי שכאמור, רק אחרי חשיפה "נקייה" למזון מספר רב של פעמים יש סיכוי שהוא יסכים לטעום אותו. גם כאן דוגמה אישית חשובה מאין כמוה, וחשוב לא פחות, גם אם למרות הכל הוא לא יסכים לטעום מזון מסוים, כבדי אותו ואת העדפותיו. יותר חשוב לתת לו מקום להקשיב לעצמו מאשר שיאכל או לא מזון מסוים.

ויטמינים (צילום: istockphoto)
כדאי להקנות לילד הרגלים בריאים מגיל צעיר | צילום: istockphoto

מה עושים עם ילד עקשן בן שנתיים וחצי שפעם היה אוכל הכל והיום הוא בררן בטירוף?

נשמע כאילו ילדך כבר קלט איך להשתמש באוכל ככלי במערכת היחסים בינכם. הוא קלט מה הכי חשוב לכם ואיך בעזרת זה הוא יכול להרגיז ותפס שיש לו כלי מאוד רציני בידיים לשלוט בכם. על קצה המזלג, הפתרון נמצא בלא להתווכח איתו לתקופה מסוימת וגם לא להראות לו שזה מרגיז אותך / אתכם, עד שיבין שהוא איבד את "הכלי" ואין טעם להשתמש בו יותר. לא קל לעשות את זה לבד בלי הדרכה צמודה, אבל לנסות כדאי.

הילדים שלי כמעט ולא נוגעים בירקות (למען האמת הם מוכנים לאכול רק מלפפונים), האם יש דרך ללמד אותם לאהוב ירקות נוספים? יש לך טיפים בשבילי?

הרבה אמהות בוודאי מזדהות עם השאלה.

ואכן, יש מקום לדאגתך. ירקות מכילים עושר של רכיבי תזונה חיוניים לבריאות הילדים כגון ויטמינים ומינרלים רבים, סיבים תזונתיים ואנטיאוקסידנטים (מונעי חימצון להם תפקידים בהקטנת הסיכון למחלות שונות). שאלתך במקום במיוחד היות וחשוב לא רק לאכול ירקות באופן כללי, אלא גם לגוון בצריכתם ולצרוך אותם ב-5 צבעים: אדום, כתום, לבן, ירוק וסגול. כרגע כנראה אתם מתרכזים בצבע הירוק ובהחלט לעודד את הילדים לצרוך ירקות (ופירות) גם בשאר הצבעים.

אני מציעה כמה רעיונות לאיך עושים את זה, אולם לפני הכל חשוב שמה שלא תבחרי לעשות, אל תדברי על זה בפני הילדים אלא פשוט עשי את זה.

אז מה את יכולה לעשות? למצוא דרכים לשלב ירקות בתפריט של הילדים מבלי לדבר על כך. למשל:
-אם הילד לא אוהב ירקות חיים, נסי ירקות מבושלים.
-הכיני מרקים טחונים בהם הירק לא נראה כירק.
-שלבי ירקות בפשטידות.
-הכיני ארוחות ביניים על בסיס ירקות.
-הגישי את הירקות בצורה מפתה ומעוררת תאבון, למשל - צרי שיפוד צבעוני מהם.
-אם הכנסת פרי או ירק חדשים, דעי שלילדים לוקח לפעמים 20 פעם להיחשף למזון חדש עד שיהיו מוכנים אפילו רק לטעום אותו. אל תלחצי!
-והעיקר - אכלי ירקות ופירות בעצמך. אין כמו דוגמה אישית!

ילד אוכל כריך בגינה ולידו אקטימל (צילום: Olga Solovei, Istock)
בנייה נכונה של כריך תכלול בתוכו את כל אבות המזון הדרושים לילד | צילום: Olga Solovei, Istock

מה עמדתך בעניין כריך כארוחת צהריים, לעתים רחוקות כשלא מספיקים להכין ארוחת צהריים חמה? איזה כריך יכול להיות מספיק מזין ואיכותי לצורך העניין?

הבעיה היחידה בכריך כארוחת צהריים היא ייסורי המצפון של ההורה על כך שהוא טרח והתאמץ בהכנת הארוחה לילדיו. כריך יכול להיות ארוחה מזינה לא פחות מארוחה חמה. הוא יכול להכיל בעצם את כל אבות המזון:
פחמימות - "מהכיסוי"- עדיפות כמובן ללחם מדגנים מלאים.
חלבונים - "מהמילוי" - כריך קר יכול להכיל גבינות, פסטרמה, טונה, ביצה וכו'. וכריך חם יכול להכיל בתוכו חזה עוף, שווארמה או קציצות למשלץ
שומנים - "מהרוטב" - אפשר להרטיב את הכריך במעט טחינה או אבוקדו.
ויטמינים ומינרלים - "מהתוספות" - אפשר להוסיף לו צבע ובריאות ע"י תוספת של ירק.

והרי לך ארוחה לתפארת. גם מזינה, גם משביעה וגם ללא טרחה רבה!

בני בן ה- 5 אינו שותה מים. כל ניסיונותיי עד כה לשכנעו כמה זה חשוב לא הצליחו והוא שותה אך ורק מיצים ממותקים. אני חוששת לבריאותו. איך אוכל להניעו מכך?

אם יקרה, חששך מוצדק. מחקרים מראים שאחת הסיבות להשמנה בקרב ילדים היא שתיית משקאות ממותקים. בנוסף, השתייה המתוקה חסרת כל ערכים תזונתיים מזינים ובגלל שיוצרת תחושת שובע זמנית, אף עלולה לגרום לילדך לא לאכול מזון מזין אחר במידה מספקת.

יחד עם זאת, דיבורים על "בריאות" אינם בראש מעיניו של ילד בן 5. אני מציעה לנסות לדבר איתו על כך ששתייה מרובה של מיצים מתוקים עלולים לפגוע בגדילתו ובחוזקו ולנסות למצוא בשיתוף איתו ובהסכמתו תחליפים שישביעו את דעת שניכם.

אחד התחליפים שאני ממליצה ודאי שפעם ביום, הוא חלב, המספק את כל אבות המזון ומינרלים וויטמינים חשובים. אם ילדך עדיין שותה מתוק, תחליף מתאים הוא שוקו SHOCK עם 20% פחות סוכר. ילדך אמנם ייהנה מהטעם המתוק, אך את תוכלי לפחות להיות בטוחה שהוא קיבל גם ערכים תזונתיים מצוינים הנמצאים בחלב כגון חלבון איכותי, סידן וויטמינים רבים חשובים כגון ויטמין B12. למרות המקובל לחשוב, הסידן, מהשוקו נספג בדומה לספיגתו מחלב.

ילד אוכל שוקולד (צילום: Anetta_R, Istock)
אולי כדאי לנסות שיפודי פירות צבעוניים במקום? | צילום: Anetta_R, Istock

בני בן ה-4 מאוד אוהב ממתקים. קשה לי להילחם בו כל יום אחר הצהריים ולסרב לבקשותיו.

האם ישנם פתרונות בריאותיים מתוקים? בהחלט. עם ילדים חשוב לדעת לא רק מה להגיש להם אלא גם איך.

• גם אם נדמה לך שבנך לא יאכל את הפירות שתגישי, נסי להגיש לו שיפודי פירות צבעוניים, שרשרת של ענבים, שייקים מפירות הקיץ או אפילו פירות יבשים (במידה).
• גם פרוסת לחם או קרקר עם דבש יכולה להוות פיתרון מתאים.
• מעדני חלב - כגון קרלו. חלב ידוע כמכיל את כל אבות המזון כמו גם עושר של ויטמינים ומינרלים. גביע קרלו מכיל חצי כוס חלב ויכול להשאיר אותך כאם רגועה שילדך קיבל רכיבי תזונה חיוביים בטעם שהוא אוהב.

בהצלחה!

בכל מקום אני שומעת על כמה חשוב לילדים לאכול ארוחת בוקר. בכל זאת, אחד מילדיי לא מוכן בשום אופן לאכול בבוקר או אפילו לקחת איתו "משהו קטן" לדרך. מה אני כאם יכולה לעשות?

ראשית, לא להכריח! את צודקת בנוגע לחשיבותה של ארוחת הבוקר. במחקרים נמצא שילדים שלא אכלו ארוחת בוקר היו רעבים, עייפים, פחות מרוכזים, עצבניים, חסרי עניין ומנוחה וכמובן לכן הצליחו פחות בלימודים.

ילד שלא מוכן או לא מספיק לאכול ארוחת בוקר יכול לפחות לשתות משקה בעל ערכים תזונתיים מזינים כגון חלב או שוקו הנחשבים למעשה מזון בזכות הערכים התזונתיים שהם מכילים. החלבון האיכותי, הסידן והויטמינים הרבים החשובים כגון ויטמין B12, יתנו לילדך את הבסיס התזונתי באותו יום לו הוא זקוק לגדילתו וליום רגוע בבית הספר.

בני בן ה-8 "מחזיר" כל יום הביתה את הכריך שאני שולחת לו לארוחת העשר. אני מודאגת מהשעות הרבות בהם הוא אינו אוכל כלום. מה אני יכולה לעשות?

ראשית, לשאול אותו מדוע הכריך "חוזר". קיימות 2 אפשרויות. או שהילד לא רעב או שהכריך לא טעים לו. חשוב לנסות להכין את הכריך לפי טעמו של הילד, בהתיעצות איתו, ומומלץ אפילו בעזרתו.

ילדים אוכלים יותר בשמחה מזונות שעזרו בהכנתם. נסי לכוון את הילד לכריך בריא ומזין כגון כריך מלחם מלא עם גבינות וירק. אפשרי לו לבחור בין גבינות לבנות, צהובות ומלוחות 5%-9% שומן ובין מבחר צבעוני של סוגי ירקות שונים. לאחר שהילד היה שותף בבחירה, הסיכוי גדול יותר שגם יאכל את הכריך (גם אם לא היה כל כך רעב), ואת תוכלי ליהנות לא רק מכך שהכריך נאכל, אלא גם מהעובדה שבעזרת הכריך ילדך צרך לפחות מנת חלב אחת מבין שלוש המנות חלב המומלצות ביום. את גם יכולה להוסיף פתק קטן עם כמה מילות אהבה מאמא. גם זה יכול לעזור לכריך להיאכל בנעימים ועם חיוך.

יש לכם שאלות בנושא תזונה ואכילה נכונה? נשמח לענות על שאלותיכם - לחצו כאן