בכל שנה, בעודנו בולסים ארוחות חג דשנות בזו אחר זו, אנחנו אומרים לעצמנו אותו הדבר: מקסימום נעלה עכשיו כמה קילוגרמים, אחרי החגים כבר נמצא דרך להוריד הכל. נעשה דיאטה, יהיה בסדר. נשמע מוכר? ברור - מצער, אבל מוכר. אז איך עושים את זה? איך מפעילים את הקסם שנקרא "אחרי החגים" (ולא, לאכול פחות בחגים הבאים זו לא תשובה)?

התזונאית רותי אבירי מסבירה: "דבר ראשון – תחזרו לשגרה. זה אמנם בנאלי, אבל זה נכון". הכוונה היא כמובן חזרה לשגרה הרגילה של עבודה, לימודים, תחביבים או ספורט, וכמה שיותר מהר. השגרה היא סוג של גלגל הצלה, אומרת אבירי, "ואל תגידו 'ביום ראשון נעשה דיאטה', כי ככה תמצאו את עצמכם מגיעים לפסח ושוב אומרים 'אחרי החגים'".

דיאטה (צילום: Pormezz, shutterstock)
אל תעשו דיאטות. מדיאטות משמינים | צילום: Pormezz, shutterstock

התקופה של חגי תשרי היא בעצם מרתון אכילה אחד ארוך, שבו אנחנו צורכים הרבה יותר ממה שאנחנו רגילים לאכול ביום יום. "גם אם לא השתוללנו, סביר להניח שעלינו במשקל, לאור העובדה שהמצב הזה נמשך לאורך שלושה שבועות", אומרת אבירי. הדבר המפתיע והמבאס הוא שמי שהיה בדיאטה בשבועות שלפני החג, סביר להניח שבחגים יעלה במשקל בצורה הרבה יותר חדה: "כשאנחנו עושים דיאטה אנחנו אוכלים הרבה פחות ממה שהגוף זקוק לו. כשחוזרים לאכול רגיל, או יותר מזה, הגוף מפרש את ההפרש בין מה שהיה (בזמן הדיאטה) לבין מה שקורה עכשיו – ואוגר את ההפרש הזה בתור שומן".

2 - חלות (צילום: shutterstock By OlgaBombologna)
אכלתם יותר מדי כאלו בחגים? כולנו | צילום: shutterstock By OlgaBombologna

אז מה עושים? מקשיבים

דבר ראשון – נקו את הבית כמה שאפשר משאריות החגים. "גם אם הקפאתם הרבה שאריות, בעיקר מתוקים, הוציאו אותן מהבית", מציעה אבירי. דבר שני – התחילו בפעילות גופנית; "גם אם היא לא בהכרח תגרום לנו כרגע להרזיה, התחושה שאנחנו חיים בגוף פעיל ומתנועע גורמת לנו להרגיש הרבה יותר טוב ונוח, מאשר בגוף שממשיך להיות בטטת כורסה".

והדבר הכי חשוב – אל תיפלו בפח של "עכשיו נתחיל בדיאטה", כי דיאטה עלולה להכניס אתכם לסחרור, שיגרום לכם לעלות במשקל אפילו יותר ממה שעליתם בחג. על פי אבירי, "97% מהדיאטות נכשלות לאורך 5 שנים – זה אומר שרוב האנשים חוזרים למשקל שלהם אחרי 5 שנים. הפתרון הפשוט הוא שינוי החשיבה – אנחנו צריכים להיות קשובים לתחושות השובע והרעב הטבעיות שלנו. לאכול כשרעבים ולהפסיק כששבעים". כמובן שבתוך שינוי התהליך החשיבתי אנחנו צריכים לבחור עבור עצמנו את המזון הבריא ביותר, אבל הדגש הוא ההקשבה לתחושות הטבעיות שלנו.

"קחו לדוגמה אדם רזה שהמשקל לא מטריד אותו באופן כללי", אומרת אבירי, "יכול להיות שאחרי החגים הוא ירגיש קצת לא נוח, כי הוא עלה קילו-או שניים, אבל כשיחזור לשגרה הרגילה שלו ולהקשבה לתחושות השובע והרעב הטבעיות של הגוף שלו, הוא יחזור למשקל הרגיל שלו". לא נשמע כל כך קשה, נכון?