עוגיות שיבולת השועל נחלקות לשני סוגים עיקריים: הלעיסות (chewy) והפריכות (crunchy). אני תמיד מעדיפה את הגרסה הפריכה - אבל איך עושים פריך שהוא גרם בריא? האם באמת חייבים חמאה כדי ליצור פריכות? אז התשובה היא לא. לטובת אלה שעדיין לא מכירים, הרשו לי להציג בפניכם את שמן הקוקוס. שמן קוקוס הוא שמן שמצב הצבירה שלו בטמפרטורת החדר הוא מוצק (לא בחדר בארץ בחודשי הקיץ, אלא על המדף בחנות ממוזגת, או בימי החורף שבהם הטמפרטורה היא 25 מעלות ומטה) - לכן הוא יכול לתת לנו אפקט דומה לזה של חמאה קרה במאפים. ושימו לב, כשממירים 100 גרם חמאה בשמן קוקוס יש צורך רק ב-80 גרם שמן. את העוגיות הבאות אפשר כמובן להכין גם עם חמאה, אבל מבחינה בריאותית - זה ממש לא יהיה אותו הדבר.

עוגיות שיבולת שועל (צילום: אפיק גבאי, mako אוכל)
עוגיות שיבולת שועל. מכירים שמן קוקוס? | צילום: אפיק גבאי, mako אוכל

הסוגיה השנויה במחלוקת בעניין שמן הקוקוס היא תכולת השומן הרווי שבו. הוא אמנם מכיל שומן רווי, אך מדובר בשומן רווי מהצומח ולא מן החי, והיום יש מחקרים רבים התומכים בשימוש בו עקב היותו מועיל לבריאות.

עוגיות שיבולת שועל, קוקוס ושקדים עם אוכמניות מיובשות

המרכיבים (כ-60 עוגיות קטנות):
1 ביצה L (עדיף לא קרה מהמקרר)
80 גרם (כ-1/3 כוס) שמן קוקוס מומס
1 כפית תמצית וניל
1 כוס (140 גרם) קמח מלא או קמח כוסמין
כוס ורבע שיבולת שועל
1/2 כוס קמח שקדים, או שקדים מולבנים טחונים
1/2 כוס (90 גרם) סוכר חום דמררה
1/2 כפית סודה לשתייה
קורט מלח
מעט אגוז מוסקט
1/2 כוס אוכמניות מיובשות או צימוקים שחורים קטנים

אופן ההכנה:

1. טורפים את הביצה היטב בקערה גדולה ומוסיפים את שמן הקוקוס ותמצית הווניל.

2. בקערה נפרדת מערבבים את הקמח עם שיבולת השועל וקמח השקדים, הסוכר, הסודה לשתייה והתבלינים.

3. מעבירים את החומרים היבשים לקערת החומרים הרטובים ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה. מוסיפים את האוכמניות, מערבבים מעט ומחלקים את הבצק לשני חלקים.

4. על משטח נקי, משומן או מקומח קלות, יוצרים מכל חלק של הבצק גליל בקוטר כ-2 ס"מ. עוטפים בניילון נצמד ומעבירים למקפיא למשך כשעה, עד שהגלילים קשים.

5. מחממים את התנור לחום נמוך-בינוני (170 מעלות). פורסים את הגלילים לעוגיות בעובי כחצי ס"מ, ומניחים במרווחים על תבנית תנור מרופדת בנייר אפייה משומן קלות. אופים 11-13 דקות, עד שהן זהובות בתחתית. מומלץ לצנן לחלוטין לפני שמגישים ולשמור בכלי אטום לשמירה על הטריות.

* לא חייבים להכין בפעם אחת עוגיות משני הגלילים, אפשר לשמור גליל אחד במקפיא ולאפות בהזדמנות אחרת.

* ליה שומרון פינדר היא בוגרת בית הספר Natural Goutmet Institute בניו יורק, מגישת טלוויזיה ("מתכון בטוח"), מרצה ומנחת סדנאות בישול בריא

הכנתם? ספרו לנו איך יצא!

יש לכם שאלות לתזונאית של תנובה?

>> בשבוע שעבר הכנו בורקס בריא עם תרד וגבינה
>> למתכונים נוספים היכנסו לאתר תנובה