אין תמונה
רטרו באינטרפרטציה עכשווית
דנדוש, פלאפל גבאי

כבודם של הכדורים החמים והחומים של פלאפל גבאי במקומם מונח, אבל אל המקום הזה מגיעים בעיקר בגלל שפע המרקים כמו מרק החרירה והמרק התימני, אבל אנחנו בחרנו להתמקד במרק הדנדוש העיראקי: עדשים, גריסים, חומוס, שעועית לבנה ואדומה ותיבול של אניס וכמון - חגיגת קטניות שהיא כמו ארוחה טובה, מושלמת ליום סגריר.

פלאפל גבאי, בוגרשוב תל אביב, 03-6297060.

מרק מעורב, שמעון מלך המרקים

טבעונים יקרים, דפדפו הלאה או שלפחות תנסו לא להתעצבן. מי שעדיין אוכל בשר מוזמן בביקור הבא שלו בתל אביב לסור אל כרם התימנים, רק כדי ליהנות מהמרק המעורב של שמעון מלך המרקים. שמעון המנוח הפך למיתוס עוד בחייו ויש סיבה לכך שגם כיום רוב הסיכויים שתעמדו קצת בתור ורק אז תזכו לקצת נחת: במרק המעורב תמצאו מכל טוב של חלקי הפנים: עטיני פרה, קורקבנים, בשר ועוד, מבושל על פתיליה עם הרבה חוויאג' וגם תפוח אדמה כי זה לא היה מספיק סמיך וכבד עד עכשיו. 

שמעון מלך המרקים, יחיא קאפח ‭,28‬ כרם התימנים תל-אביב.  

אין תמונה
רטרו באינטרפרטציה עכשווית
מרק דגים, אורי בורי

יש משהו במנה שנשארת במשך שנים בתפריט של מסעדה כמעט מיום היווסדה. עם הזמן, גם אם היא נשארת בדיוק אותו הדבר, היא לוקחת ומפנימה בתוכה את האופי של המקום. כזה הוא מרק הדגים של אורי ירמיאס, בעלי אורי בורי הוותיקה בעכו. את מרק הדגים הזה ניתן להזמין בגרסת הדגים (דג לבן טורף כלשהו) ובגרסת פירות הים. מי שנרתע מדגים ומבויאבז בפרט - המרק הזה הוא צורה טובה להתנסות ראשונה. חלב הקוקוס שעליו מתבסס המרק, ביחד עם משחת קארי אדום יפייס כל מי שקצת רב עם הים.   

 אורי בורי, ההגנה 2 (רחבת המגדלור) עכו, טל' ‭04-9552212 ‬3.

מרק רגל ושעועית, עצמון

אוכל טריפולטאי אומנם ברוב המקרים שוחה בשמן, אבל במקרה של המרק הזה, שבתוכו מחכות לכן פיסות בשר שריר ורגל של עגל, שהתלחששו על פתיליה מהבוקר, אתם תיאלצו להניח למוסר התזונתי שלכם. זה שווה את זה, באמת. לצד כמה פרוסות לחם, בהן תשתמשו לצורכי ניגוב מסיבי. 

עצמון, מכבים 43, פרדס כ"ץ בני ברק, 03-5785750.

טום יאם של בית תאילנדי. שם דבר (צילום: דן פרץ)
טום יאם, בית תאילנדי. צח וחמצמץ | צילום: דן פרץ
מרק טום יאם, בית תאילנדי

בית ספר לאוכל אסייאתי הוא הגדרה לא רעה למסעדה ששינתה את כל מה שחשבנו עד אז על המטבח הזה. הטום היאם לדוגמה, זוכה לשבחים מקיר לקיר: מרק צח וחמצמץ שהוא למעשה ציר שתובל בשורשי ועשבי תיבול כמו כפיר, שורש גלנגל ולמון גראס אותם בישלו ביחד עם כרעיים במשך שעה. כדי להבין על מה ההתלהבות אתם חייבים לטעום את המרק הזה לפחות פעם אחת.

בית תאילנדי, בוגרשוב 8 תל אביב, 03-5178568.

מרק צ'ורבה, רפסודיה רומנית

גם מי שלא רואה את עצמו כחובב גדול של ממליגה, יאהב את מרק הדגל של האומה הרומנית, וברפסודיה רומנית, המוערכת, מרק הבשר הזה מובא לכדי שלמות אמיתית. המרק החמצמץ הזה, שמקבל את טעמיו בין היתר מעלי לאושטיאן, מגיע כאן עם כדורי בשר, בשר שפונדרה, ירקות ושעועית אדומה.

רפסודיה רומנית, סלמה 3 יפו, 5187476–03.

מרק עוף עם קרפלך של סנדר. מזור לכל (צילום: גיא הכט)
מרק עוף עם קרפלך בעבודת יד, סנדר | צילום: גיא הכט
מרק עוף, סנדר

ה"מאכליה" הזו, כפי שסנדר מגדירה את עצמה, יושבת כבר 50 שנה באותו מקום ברחוב לוינסקי בתל אביב. בסנדר מכינים אוכל מזרח אירופאי וככזה, אי אפשר לדמיין אותו ללא מרק עוף מוצלח במיוחד. את המרק מכינים עם עוף שלם והוא מסונן עד שהוא מגיע למצב זך ככל האפשר. בנוסף לפניצילין בקערה הזה, יש גם קרעפלך עדינים בעבודת יד, שיחזירו אתכם היישר אל השטייטל, גם אם לא הייתם שם מעולם.

ויש גם מתכון

סנדר, לוינסקי 54,‬ תל אביב, 03-5371872.

 

 >> מאסטר שף חוזרת בעונה חדשה