מסעדת שמוליק כהן, בקר (צילום: דרור כץ,  יחסי ציבור )
שמוליק כהן. מקום עלייה לרגל | צילום: דרור כץ, יחסי ציבור
שמוליק כהן

כבר למעלה מ-70 שנה שהסירים במסעדת שמוליק כהן רוחשים ומבעבעים להם, מכילים מאכלים מזרח אירופאיים שמנציחים לכל דור ודור זכרונות מהשטייטל - גם אם פיזית לא היו שם באמת. כיום מנהל את העסק נכדו של כהן, תומר, כשאמו ציפי מנהלת את העניינים במטבח של המסעדה, הממוקמת בדרומה של תל אביב.

מה יש לאכול: דגים מלוחים, כבד קצוץ, לשון, קלופס, קישקע, צ'ולנט, מרקי אטריות, קניידלך וקרעפלך וגם מרק שמשלב את שלושת אלה יחד. 

שמוליק כהן, הרצל 146 תל אביב, 03-6810222.

אין תמונה
פתיליות בעזורה
עזורה

ב-1952, באחד מכוכיו הרבים של מחנה יהודה הפתלתל, נפתחה מסעדת הפתיליות הזאת, שלאט לאט צברה לעצמה מוניטין והפכה לשם נרדף לשוק הירושלמי ולפתיליות, שלא לומר למיתוס בפני עצמו. את העסק מנהלים כיום צאצאיו של עזרא שרפלר, שהקים את המוסד, זה שאפילו יוסי בנאי ז"ל, אקס ירושלמי ידוע, לא התאפק והקדיש לו שיר.

מה יש לאכול: סופריטו, קובה, אורז עם שעועית, מרק שעועית, מקלובה, מאזטים ועוד.

עזורה, האשכול 4, רחבת השוק העיראקי ירושלים, 02-6235204.

הבית בעין חוד

בניגוד להרבה מסעדות ביתיות, הבית בעין חוד לא קיימת דורות על גבי דורות. המסעדה הוקמה לפני קרוב לעשר שנים והיא מגישה אוכל ערבי-מסורתי כמו תבשילי קדרה, סינייא, מרקים, עוף בתנור, לשון, תבשילים דוגמת מג'דרה, פסוליה, שולבאטה וגם בשרים על האש - אבל קחו בחשבון שהתפריט הוא בסך הכל המלצה והכל תלוי גם ביום בו הגעתם למקום. אפרופו מקום - מומלץ להזמין מקום מראש ואם מסתייע בידכם - המנעו מהגעה בסופי השבוע עקב צפיפות אוכלוסין שעשוייה לפגום בארוחה. את הסעודה, ממנה תצאו שבעים מדי מרוב שפע, תוכלו לאכול מול נוף יפה באדיבות הרי הכרמל.

הבית בעין חוד, בכניסה לכפר, 053-8094937.

אין תמונה
טבאקה של סמרקנד
בכור את שושי

מאז 1966 מספק המוסד הקולינרי מפרדס כץ המפורסם כל כך אוכל ביתי, כשאם בעבר המיקוד במסעדה, אותה הקים בכור ואליו הצטרפה בהמשך בתו שושי היה אוכל טריפוליטאי. כיום, לצד מנות קלאסיות כמו קוסקוס ומפרום, תמצאו קציצות, תבשילים, חריימה, טבחה ועוד מנות שעושות חשק לקחת את הסיר כולו אליכם הביתה. את הסיר עצמו אולי לא תוכלו לקחת (הוא גם ממש גדול וכבד), אבל טייק אווי היא אופציה אפשרית ופופולרית במיוחד במקום. לפני מספר שנים נפתח גם סניף תל אביבי, אבל מומלץ בכל זאת לקפוץ לפחות פעם אחת לסניף המקורי כדי לראות איך זה נראה מקרוב וגם קצת להתחכך באוכלוסייה המגוונת מאוד שמגיעה למקום.

בכור את שושי. אבו חצירה 10, פרדס כ"ץ, בני ברק, 03-5793856, יד חרוצים 14, תל אביב, 03-6872895.‏ 

אין תמונה
סירים מכרכשים בבכור את שושי
סמרקנד 

למסעדה הוותיקה שמציעה את כל מטעמי בוכרה, יש שני סניפים, כשהסניף באור יהודה מתמקד בעיקר באירועים גדולים כקטנים. סמרקנד, בבעלות משפחת פוזאילוב, מציעה חוויה בוכרית ברמה הכי אותנטית, החל מההקישוטים על הקירות ועד התפריט הכולל מאכלים כמו מרק דושפרה, המכיל כיסונים ממולאים בבשר עגל, השוחים במרק המכיל צוואר בקר, גרגרי חומוס ודובדבנים מיובשים, אושפלו (אורז עם בשר שמנמן, גזר וגרגרי חומוס), צ'יבורקי, לחם בוכרי, טבאקה ועוד. 

סמרקנד, יחזקאל קזז 18, אור יהודה, 03-5333448L; בן צבי 34, תל-אביב, 03-6818050.

אין תמונה
קוסטיצה במעין הבירה
מסעדת מזל 

 אוכל קווקזי עשיר ושמח, במסעדה ותיקה בעיר שדרות שמקיימת במקום אירועים מכל הסוגים והגדלים, החל מבר מצווה גדולה ועד לארוחה שאחרי הלוויה. מסעדת מזל מחולקת למעשה לשניים, כשחלל אחד מאוכלס כמעט דרך קבע בשמחות ואירועים ובמסעדה צמודה, שהופכת לחלק מחלל האירועים רק בערב. בעלת המקום, מזל איליזירוב, מכינה מדי יום ערימות של אוכל, כמו אושפלאו קווקזי מעודן טעמים, פלוב (תבשיל בשר כבש ואורז), הגרסה הקווקזית לצ'יקן קייב הרוסי. 

מסעדת מזל, בלגרד 2, שדרות, 052-3956944.

_OBJמעין הבירה

כבד קצוץ, דג כבוש, פסטרמה בקר וגם גפילטע פיש, קישקע, טחול ממולא והכל עם הרבה וודקה ובירה. מעין הבירה, מקום שהחל כאטליז והפך לבית מרזח שמושך אליו אנשים מכל רחבי הארץ, שמגיעים להתענג על הבשרים המעושנים, על האיקרה, על החזרת פותחת הסינוסים וכמובן על הקוסטיצה (בשר חזיר מומלח) והחמוצים המיוחדים. המקום סוגר את שעריו מדי יום בחמש ואחת לשבוע מפרגן ללקוחות ונשאר פתוח עד חצות ואפילו יש להקה.

מעיין הבירה, נתנזון 3, חיפה, 04-8623193

>> כל מה שקורה בשבוע האוכל

>> מאסטר שף חוזרת