בשר הדלעת מתאים לאין סוף מאכלים. משתדכים אליו נפלא גם טעמים כמו צ'ילי ופלפלים אחרים המקובלים אצלנו, גם חריפים כמו ג'ינג'ר וגם מתוקים. דלעת צלויה עם חמאה תספוג בשמחה קינמון או כוסברה יבשה גרוסה, ציפורן ואפילו הל כתוש. נסו לפרוס בקולפן ירקות רצועות דקות ורחבות מקוביות הדלעת הנפוצות אצלנו, פזרו עליהן מעט סוכר לבן ואחרי עשר דקות תקבלו דלעת כבושה ופריכה שתשלב נפלא בסלט חסה או אפילו כסלט קטן עם קצת חמוציות ורוטב לימון עדין. דלעת הערמונים הצלויה יכולה לעמוד בפני עצמה או להכיל קארי בשר, שישתלב עם הדלעת המתקתקה לכדי ארוחה מקסימה.

הרבה דלועים (צילום: עמנואל רוזנצוייג, אוכל טוב)
דלועים. בארצות הברית עושים איתן הכל | צילום: עמנואל רוזנצוייג, אוכל טוב

האמריקאים משלבים דלעת בעוגות, בסירופ לקפה (נו טוב, לא ממש הקטע שלנו, אבל כשהטמפרטורות צונחות שם בסתיו, למתיקות וחריפות התבלינים עם טעם הדלעת יש פתאום היגיון), וגם בבשר עוף והודו. אצלנו היא מככבת בעיקר במרקים כתומים. הפעם נלך על גרסה מעודנת ומפונפנת של מרק חלבי, שמקבל ניחוח תפוז מקליפה מגוררת. אני משתדל להשתמש בקליפת תפוז שלא עבר בית אריזה, שבו מצפים את התפוז בחומרים שונים ומשונים לטובת עמידות המדף - או מהפרדסים בסביבה או מהשוק (גם בשוק צריך לשים לב. יש תפוזים עם הגבעול ואפילו כמה עלים שברור שהגיעו ישר מהפרדס, ויש את אלו שמבריקים בערימה והברק, מה לעשות, לא בא מהתפוז שנקטף מהעץ).

נשתמש בחלב מוקצף היטב, בדיוק כמו לקפוצ'ינו.

מרק דלעת ותפוזים (צילום: עמנואל רוזנצוייג, אוכל טוב)
מרק דלעת, שהוא למעשה קפוצ'ינו דלעת | צילום: עמנואל רוזנצוייג, אוכל טוב

מרק דלעת בניחוח תפוז

המרכיבים (ל-6 מנות):
30 גרם חמאה + כף שמן זית
1 בצל קצוץ דק
כפית גרגירי כוסברה כתושים
1 עלה מרווה (לא חובה)
קובייה של חצי קילו דלעת לאחר הסרת הקליפה, חתוכה לקוביות גדולות
תפוח אדמה קטן חתוך לקוביות קטנות מאוד
3 כוסות ציר ירקות (פשוט מבשלים במשך חצי שעה כמה ירקות שורש, בצל וכרישה). אפשר להמיר באבקת מרק עוף או אבקת מרק ירקות, עם 3 כוסות מים
2 כפיות מלח, פלפל שחור לפי הטעם
1 כפית סוכר חום
קליפה מגוררת מתפוז אחד
מיץ מחצי תפוז
2 כוסות חלב
מעט פטרוזיליה קצוצה דק מאוד וקליפה מגוררת של תפוז, להגשה

אופן ההכנה:

1. מחממים את החמאה ושמן הזית ומטגנים את הבצל הקצוץ עד לשקיפות, יחד עם גרגירי הכוסברה הכתושים.

2. מוסיפים את עלה המרווה וקוביות הדלעת ומטגנים במשך 5 דקות תוך כדי ערבוב.

3. מוסיפים את קוביות תפוחי האדמה וציר הירקות, מביאים לרתיחה.

4. מוסיפים את התבלינים וקליפת התפוז (לשים לב למלח. אם משתמשים באבקת מרק, כדאי להוסיף מלח רק בסוף, לפי הטעם). מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים במשך חצי שעה.

5. לקראת סוף הבישול מוסיפים את מיץ התפוז.

6. מוציאים את עלה המרווה וטוחנים באמצעות בלנדר מוט או בבלנדר רגיל או מעבד מזון.

7. מעבירים דרך מסננת דקה למרק חלק מאוד. עד השלב הזה אפשר להכין מראש, ולחמם שוב לפני ההגשה.

8. מקציפים את החלב (מי שאין לו מקציף חלב לקפה יכול לחמם את החלב ואז להשתמש במיקסר, אם כי החלב לא יהפוך לקצף סמיך והמרקם יהיה קצת שונה).

9. מערבבים חצי מכמות החלב עם המרק החם, בעדינות. טועמים ומוסיפים מלח אם חסר.

10. מוזגים לכוסות קפה. מעל מוסיפים כף או שתיים של קצף חלב, בעדינות כדי שהוא יצוף מעל המרק.

11. מפזרים מעט פטרוזיליה קצוצה דק וקליפת תפוז מגוררת ומגישים.

>> בשבוע שעבר הכנו ארוחה ים תיכונית שלמה
>> רוצים לנסות משהו מגניב? הכינו את ארוחת הצהריים שלכם בתוך צנצנת

 

>> כשזה מגיע לקציצות, אין כמו המתכון הסודי של סבתא. יש לכם מתכון מנצח לקציצות? השתתפו ואולי תזכו בפרסים