רידוד (צילום: martin mcelligott, Istock)
מערוך. אפשר להסתפק בעץ | צילום: martin mcelligott, Istock
 1. מערוך 

משמש לרידוד בצק, ובעתות מצוקה גם לדפיקת שניצלים. רוב המערוכים עשויים מעץ, אך יש גם מערוכי זכוכית, פלדה, שיש, פלסטיק וסיליקון. הברקה חדשה היא מערוכים חלולים, שלתוכם מכניסים מים חמים או קרים, והטמפרטורה מקלה על רידוד סוגים שונים של בצק. לצרכים ביתיים מספיק כמובן מערוך עץ, שמגיע כיחידה אחת או כגוף מסתובב עם שתי ידיות. יתרון המערוך המסתובב שהוא שומר על הידיים נקיות. ככל שהמערוך ארוך יותר הוא מסוגל לרדד שטח גדול יותר של בצק, ומחירו מטפס בהתאם. 

מחיר: 20-60 שקל למערוכי עץ קטנים, 80-180 לגדולים.

2. תבניות

ההמלצה לאופה הביתי היא להצטייד בתבנית קפיצית בקוטר 26 ס"מ, שתי תבניות מלבניות קטנות (נקראות גם תבניות אינגליש קייק), תבנית מרובעת גדולה שמגיעה עם התנור ותבנית פאי בקוטר 24 ס"מ. לתבניות מקרמיקה ופורצלן יש את יתרון האסתטיות, אבל מכיוון שהן יקרות, קשות לניקוי וקלות להישבר – אנחנו ממליצים לא להתעקש עליהן. תבניות מסיליקון קלות אמנם לאחסון ומונעות מהעוגה להידבק, אבל הן עשויות להתעקם כשמוציאים אותן מהתנור ולהשאיר אתכם עם פשטידה סדוקה ביד. תבניות המתכת כיום מצופות לרוב טפלון או חומרים אחרים שמונעים הידבקות, והן יציבות יותר מתבניות הסיליקון, גם אם פחות נוחות לניקוי ואחסון. 

מחיר: תבנית מתכת מצופה טפלון – 45 עד 200 שקל. תבניות פיירקס – 25 עד 150 שקל. תבניות סיליקון – 40 עד 85 שקל. תבניות נירוסטה – 50 עד 200 שקל. את רוב התבניות ניתן למצוא בסופרמרקטים. בשביל תבניות בצורות ייחודיות ייתכן שתצטרכו להרחיק עד חנות שמתמחות בבישול ואפייה.

3. חותכני עוגיות 

מכיוון שכולם, ובעיקר ילדים, אוכלים קודם כל עם העיניים, מומלץ להחזיק במגירה לפחות שניים-שלושה חותכנים (שנקראים גם מיקדים). נכון שגם כוס תעשה את העבודה, אבל הרבה יותר נחמד להכין עוגיות בצורת חתול או רכבת. בסופרים תמצאו חותכנים בצורות סטנדרטיות כמו לב או כוכבים, ובחנויות מתמחות תגלו גם גלידה, דינוזאור, סירה, ועוד בלי סוף צורות מגניבות. 

מחיר: 2 עד 30 שקלים ליחידה.

4. מברשת קטנה

משמשת למשיחת מאפים ותבניות בביצה, סירופ או שמן. המברשות הפשוטות והזולות ביותר עשויות חומר סינתטי שנמס בחום, ולכן אינן מומלצות. חוץ מזה יש מברשות עשויות נוצות, שדי קשה למצוא היום, וכמובן מברשות סיליקון, שהן קלות לניקוי ועמידות בחום. 

מחיר: 25 עד 30 שקל למברשת סיליקון, כ-10 שקלים למברשת סינתטית פשוטה.

חותכני עוגיות (צילום: דן-יה שוורץ)
חותכנים. כי אוכלים עם העיניים | צילום: דן-יה שוורץ

5. מיקסר יד או מטרפה

הכרחיים לכל מתכון שדורש הקצפת ביצים או שמנת מתוקה. מיקסר ידני (חשמלי) עדיף כמובן על מטרפה – גם כי הוא הרבה יותר חזק ומהיר מהידיים שלכם, לא משנה כמה ביליתם בחדר כושר, וגם כי הוא מגיע עם וו לישה שיכול לעזור גם בעבודה עם בצק. 

מחיר: 60-300 שקל למיקסר ידני, 5-100 שקל למטרפה.

6. קערות

אופה חובב צריך להחזיק במטבח לפחות שלוש קערות בגדלים שונים, כי הכנת רוב העוגות והמאפים דורשת יותר מקערה אחת. מכיוון שלהקצפה עדיף להשתמש בקערת זכוכית או נירוסטה, ולא פלסטיק – כדאי להצטייד בקערות מחומרים שונים. 

מחיר: מ-5 שקלים לקערה פשוטה בשוק, ועד קרוב ל-100 שקל לקערות מתקפלות משוכללות.

7. כפפות

תאמינו למישהי שכבר מצאה את עצמה עם מגבת מטבח בוערת ביד – כדאי לכם מאוד להצטייד בכפפות מטבח. כפפות בד פשוטות שמתאימות לצרכים ביתיים תוכלו למצוא אפילו בסופר. 

מחיר: מ-10 שקלים לכפפות הפשוטות ביותר ועד 100 שקל לכפפות סיליקון. 

כפפות סיליקון (צילום: danabeth555, Istock)
יפה יפה, אבל אפשר בלי | צילום: danabeth555, Istock
 8. כלי מדידה

נכון שאפשר גם בלי, אבל למה בעצם? כלי המדידה אינם יקרים במיוחד (אלא אם אתם מתעקשים על כאלה מנירוסטה, ואין סיבה שתעשו את זה), לא תופסים הרבה מקום, ומבטיחים דיוק ושלווה נפשית. לרוב לא תמצאו אותם בסופרים אלא רק בחנויות שמתמחות בכלי בישול. 

מחיר: 20-50 שקל לסט כפות מפלסטיק, 30-60 שקל לסט של 4-5 כוסות מדידה מפלסטיק.

9. לקקן (ספטולה) 

כף פלסטיק שטוחה וגמישה, שמוצאת את דרכה לכל פינה בקערה שעדיין מסתתרים בה קרם או בלילה, ומבטיחה שאף טיפה לא תתבזבז. היזהרו מהלקקנים הקשיחים – הם לא עושים את העבודה. 

מחיר: 20-50 שקל.

10. משקל מטבח 

נכון, אפשר להסתדר בלעדיו, אבל בימינו כמעט כל אופה שמכבד את עצמו מתהדר במשקל קטן ונחמד על השיש. אופים מקצועיים יגידו לכם שבלי משקל אי אפשר לאפות, שכן בניגוד לבישול, האפייה היא מדע מדויק. אז לא נגיד שאי אפשר – אבל משקל מטבח ללא ספק משדרג את חוויית האפייה לבלי הכר. ישנם שני סוגי משקלים – אנלוגי ודיגיטלי. הדיגיטליים מדויקים הרבה יותר (מגיעים עד רזולוציית הגרם הבודד), אבל עולים בהתאם. 

מחיר: 120-400 שקל למשקל דיגיטלי, 34-200 שקל לאנלוגי.