קיץ 2021 מלא באירועים ספורטיביים והשיא התקיים בימים האחרונים באולימפיאדה בטוקיו, שבה ספורטאים מכל רחבי העולם ייצגו בגאווה את המדינות שלהם. האולימפיאדה החלה ממש עם סיומו של היורו ורגע לפני שעונות הכדורסל והכדורגל יחזרו לחיינו, בתקווה עם קהל במגרשים, כך שעוד יש למה לצפות. בינתיים, מה שנשאר לעשות זה רק להבין איזה יין כדאי ללגום בשביל לכבד את אירועי הספורט העולמיים, ובעיקר את דגלי הנבחרות והמדינות, לפי זן הענבים שממנו מייצרים אותו. הנה כמה הצעות:

פינו גרי: צרפת

פינו גרי (Pinot Gris) נחשב לאחת מפנינות החן השמורות רק ליודעי ח"ן בעולם היין. המוצא שלו הוא צפון צרפת, אך מאז ימי הביניים הוא הספיק להתפשט לשוויץ, הונגריה וגרמניה. בנוסף לכך, יש יותר מ-1,000 מוטציות של פינו גרי - אולם כולן שייכות גנטית לאותו זן.

ירדן פינו גרי 2020 של יקב רמת הגולן הוא דוגמה מעולה לניחוחות המענגים של הזן הזה. מלבד שילוב ייחודי בין תפוחים, פיג'ויה, מלון ודומדמניות, ביקב רמת הגולן הצליחו לשכלל את הנוסחה לדרגה האופטימלית ולייצר יין בעל גוף בינוני וחמיצות טובה, מלא בטעם ובעיקר עם המון אופי. צרפתי קלאסי.

זוג שותה יין לבן (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
זוג שותה יין לבן | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

גוורצטרמינר: איטליה ואוסטריה

גֶוורְצְטְרָמינֶר, או בקיצור גוורצ (ובמקור Gewürztraminer, אבל אין סיבה להתאמץ), הוא זן ענבים שבו משתמשים לייצור יין לבן. מענבי גווצרטרמינר מפיקים יינות לבנים ארומטיים עם ארומות טרופיות בשלות מובהקות. בנוסף, היינות ינועו בין יבשים לחצי יבשים בהתאם לאופי שנתנו הענבים.

זן הגוורצ מגיע מאיטליה ואוסטריה והוא גדל מצוין כאשר מקפידים על יבולים נמוכים ותנאי אקלים מאוזנים. בישראל אפשר לטעום את הגוורצ במיטבו עם בקבוק ירדן גוורצטרמינר 2020 של יקב רמת הגולן, שמציג ניחוחות פרי של ליצ'י, מנגו, לימון ואגס, יחד עם רמזים לתבלינים, פרחים ומנטה.

אחרי שאיטליה זכתה ביורו, לנו רק נשאר להריע מהיציע עם כוס גוורצ מרעננת (כחול-לבן כמובן).

סוביניון בלאן: צרפת וניו זילנד

צרפת זכתה עד היום ב-731 מדליות אולימפיות (לא כולל טוקיו 2020), וניו זילנד לעומת זאת זכתה ב-117. המשותף בין השתיים, מלבד כמות המדליות הלא מבוטלת, היא האהבה ליין, ולא סתם יין: זה שמייצרים מהזן סוביניון בלאן, שנחשב לאחד המפורסמים והנמכרים בהיסטוריה.

סוביניון בלאן הוא זן ענבים לבן שמקורו בבורדו ובכפר קטן בצרפת בשם סנסר, אך הוא נפוץ כאמור גם באזורים אחרים כגון ניו זילנד ואוסטרליה. בנוסף לכך, הוא גם המקור הגנטי של זן מפורסם אחר – קברנה סוביניון.

יין רוזה (צילום: shutterstock By IsabellaO)
יין רוזה | צילום: shutterstock By IsabellaO

ביקב רמת הגולן מטפלים היטב בזן הזה, עם ירדן סוביניון בלאן 2020 שמלווה באופן מושלם ארוחה עם דג על הגריל, עוף צלוי או סלט אוורירי ביום קיץ חם. אז אולי יש לנו עוד עבודה לעשות מבחינת מספר המדליות, אבל בכל מה שקשור ביין אנחנו יכולים להיות גאים.

רוזה: כל מדינה עם דגל אדום עד לבן

בניגוד ליינות הקודמים שמנינו, רוזה זה לא זן של ענבים אלא צבע של יין. קל לזהות אותו לפי הגוון הוורדרד, ולכן הוא מתאים לכל נבחרת שלובשת צבע שנע על הספקטרום שבין אדום ללבן. את הצבע הוורוד מקבל יין רוזה מקליפות הענבים האדומים שמושרות בו. יינות אדומים מושרים כמה ימים ולעתים אף שבועות. לעומת זאת, יינות לבנים כמעט אף פעם לא מושרים עם הקליפות. יין רוזה הוא משהו באמצע, כאשר ההשריה היא חלק בלתי נפרד מהתהליך. הנה עוד הוכחה לכך שתחרויות ספורט הן לכולם.