הגולן בעיניי, הוא אחד האזורים היפים ביותר שיש לנו בארץ. כבר כשמתחילים לטפס אל מעל הכנרת אופפת אותי תחושת שקט ושלווה, הרבה ירוק בעיניים, מזג אוויר מצוין ואנשים מקסימים הופכים אותו ליעד מושלם לסופ"ש רגוע ונעים. נקווה שימשיך להיות כזה.

פאי דובדבנים - רוחב (צילום: חן שוקרון, אוכל טוב)
פאי דובדבנים. מוזמנים להתפרע עם הציפוי הדקורטיבי | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב



בשבוע שעבר החלה עונת קטיף הדובדבנים ובוסתנים שונים באזור מציעים לקהל הרחב קטיף עצמי (בתשלום כמובן). גם אנחנו הצטרפנו להמוני בית ישראל שצבאו על העצים ונהנינו מאכילה של דובדבנים הישר מהעץ וממילוי סלסלות שלקחנו הביתה.

בדרך חזרה הביתה, כבר הבנתי שפאי דובדבנים עומד לצאת מכמות הדובדבנים המכובדת אותה קטפנו, וככה תוך כדי שאני מהרהרת בפאי אותו אכין ומפיגה את השעמום של הפקקים המשתרכים, צדה את עיני תמונה של פאי יפהפה אותו פרסמה איריס בן פוגל חמו, בעלת בלוג העיצוב Colourful Way. התמונה לקוחה מתוך האתר instructables.com והיא של פאי מקסים ובעיצוב כל כך פשוט ליישום, שלא ברור איך לא חשבתי על זה קודם...

פאי דובדבנים - הבצק הפריך (צילום: חן שוקרון, אוכל טוב)
הבצק הפריך שלנו. קליל מהרגיל | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

את הפאי הזה מכינים מבצק פריך בסיסי שכמות הסוכר בו קטנה מאוד, בשל כך מתקבל בצק פריך, כמעט ניטרלי בטעמו. השילוב של הבצק העדין, הרך והמתפורר יחד עם מלית הדובדבנים המתוקה-חמוצה מושלם. את הבצק ניתן להכין במעבד מזון או במיקסר. מקררים אותו כשעה לפני הרידוד ושומרים כמחצית ממנו לשם עיטור הפאי.

מעבירים את הבצק המרודד לתבנית פאי מתפרקת ושומרים במקפיא בזמן שמכינים את המלית. אין צורך לאפות את הבצק ב"אפייה עיוורת".

פאי דובדבנים - מכינים את המלית (צילום: חן שוקרון, אוכל טוב)
חומרי המלית ביחד, לפני הערבוב | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

מלית הדובדבנים פשוטה להכנה ומורכבת מכמות מכובדת של דובדבנים, שקדים טחונים, סוכר ומעט קינמון. בשל הכמות הגדולה של הדובדבנים במתכון, הפאי הזה מיועד בעיקר לסוף עונת הדובדבנים, ימים בהם המחיר שלהם נמוך, או למי שהשתתף כמוני בקטיף וברשותו כמות גדולה שיש לנצל.

פאי דובדבנים - המלית בתוך הקלתית (צילום: חן שוקרון, אוכל טוב)
רגע לפני שמסדרים את הבצק מלמעלה | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

מעבירים את התערובת של הדובדבנים אל בסיס הפאי הקפוא. בשלב זה מחממים את התנור ומתחילים לשחק עם יתר הבצק כמו בפלסטלינה. משתדלים שלא לחמם אותו יתר על המידה. כדי להגיע לדוגמא דומה לזו שעל גבי הפאי, יוצרים גלילים דקים של בצק ומניחים אותם כגבעולים. בעזרת קורצנים/חותכנים מיוחדים קורצים מהבצק עלים ופרחים ומפזרים בהתאם. את שולי הפאי מעטרים גם כן "בעלי" בצק. מברישים בעדינות את הבצק בחלקו העליון בביצה טרופה ומעבירים לתנור לכ-30 דקות.

פאי דובדבנים - מכינים את ציפוי הבצק (צילום: חן שוקרון, אוכל טוב)
ציפוי הבצק. גבעולים, עלים, פרחים - איזה יופי | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

אחרי 30 דקות אפייה בהן חלקו העליון של הפאי משחים, מכסים אותו באופן רופף ברדיד אלומיניום ואופים עוד 30 דקות נוספות. מוציאים ומצננים לחלוטין לפני ההגשה.

פאי דובדבנים

המרכיבים (ללתבנית פאי מתפרקת בקוטר 24 ס"מ):
לבסיס:
2.5 כוסות (350 גרם) קמח
1 כפית מלח
1 כפית סוכר
200 גרם חמאה חתוכה לקוביות (אם מכינים במעבד מזון החמאה צריכה להיות קרה, להכנה במיקסר משתמשים בחמאה בטמפרטורת החדר)
1/4 כוס (60 מ"ל) שמנת מתוקה + 2-3 כפות נוספות במידת הצורך

למלית הדובדבנים:
1/2 ק"ג דובדבנים מגולענים
1/2-3/4 כוס (100-150 גרם) סוכר
1/4 כוס (50 גרם) שקדים מולבנים טחונים דק
1/2 כפית קינמון טחון
קורט מלח
2 כפות קורנפלור מנופה

להברשה:
ביצה טרופה

אופן ההכנה:

1. מכינים את הבצק: במעבד מזון מעבדים יחד קמח, מלח וסוכר. מוסיפים את קוביות החמאה ומעבדים רק עד לקבלת תערובת פירורית. מוסיפים את השמנת המתוקה ומעבדים רק עד שהבצק מתגבש. במידת הצורך ניתן להוסיף עוד שמנת מתוקה, בכל פעם כף אחת בלבד.

2. אם מכינים את הבצק במיקסר מערבלים עם וו גיטרה את הקמח, מלח וסוכר. מוסיפים את קוביות החמאה הרכה ומערבלים עד לקבלת תערובת פירורית. מוסיפים את השמנת המתוקה וממשיכים לערבל עד שהבצק מתחיל להתגבש. במידת הצורך מוסיפים עוד שמנת מתוקה, בכל פעם כף אחת בלבד.

3. מסיימים את הכנת הבצק ע"י לישה קצרה שלו בידיים. מחלקים ל-2 חלקים (רצוי שחלק אחד יהיה מעט יותר גדול מהשני). עוטפים היטב בניילון נצמד ושומרים בקירור למשך שעה.

4. כעבור שעה מוצאים מהקירור את חלק הבצק הגדול יותר. על גבי נייר אפייה מקומח קלות מרדדים את הבצק לעיגול בעובי 1/2 ס"מ. מעבירים את הבצק שעל נייר האפייה אל התבנית - הופכים את הבצק על התבנית ומקלפים בעדינות את נייר האפייה מלמעלה. עוברים על שולי התבנית עם מערוך ומסירים את החלקים המיותרים. שומרים במקפיא בזמן שמכינים את המלית (כ-20 -30 דקות).

5. מכינים את המלית: מערבבים יחד בקערה את הדובדבנים המגולענים, מוסיפים 1/2 כוס סוכר, שקדים טחונים מלח, קינמון וקורנפלור ומערבבים היטב. מומלץ לטעום את המלית ובמידת הצורך להוסיף עוד סוכר.

6. מחממים תנור ל-190 מעלות. יוצקים את המלית על הבסיס הקפוא. מוציאים מהמקרר את החלק השני של הבצק הפריך, יוצרים ממנו גלילים דקים ומעטרים את הפאי בצורה של גבעולים דקים. מרדדים את הבצק וקורצים ממנו עלים ופרחים ומוסיפים על פי הדוגמה הרצויה. מעטרים גם את שולי הפאי בעלים המונחים באופן חופף.

7. מברישים את החלק העליון של הבצק בביצה טרופה ואופים כ-30 דקות, להזהבת הפאי. אחרי 30 דקות מכסים  באופן רופף ברדיד אלומיניום ואופים 30 דקות נוספות. מוציאים מהתנור ומצננים לחלוטין לפני ההגשה. הפאי נשמר בטמפרטורת החדר עוד יומיים נוספים.

* בקרו בבלוג של חן - מתוקים שלי

הכנתם? ספרו לנו איך יצא!

>> בשבוע שעבר הכנו קלצונה גבינות כמו באיטליה
>> חביתה מושלמת לילדים