שנים רבות נמנעתי מלקלף תפוזים. תמיד זה נראה לי טרחה גדולה מדי יחסית לתועלת, וגם אם מאוד התחשק לי תפוז העצלות תמיד ניצחה. היחידה שנחלצה לעזרתי בעניין הזה הייתה אמא שלי, שההבנה שלא אוכל תפוז אלא אם הוא מקולף גרמה לה לטמון תפוזים קלופים בתיק שלי, גם בגיל מאוחר. זאת אולי הסיבה שבחורף ידיה של אמי תמיד הדיפו ריח של תפוזים.

עוגות שוקולד  (צילום: חן שוקרון)
עוגת תפוזים ושוקולד. ריח מתוק של חורף | צילום: חן שוקרון

אני חושבת שאחת הפעמים הראשונות שקילפתי תפוז שלם מבלי לרטון ולעקם את הפרצוף הייתה כשהבת הבכורה שלי ביקשה תפוז. בשנים האחרונות, בחורף, אלו הידיים שלי שמדי פעם מדיפות ריח של תפוזים, ואני רואה בזה ריח של חורף, חום ואהבה. העוגה הבאה מדיפה בדיוק את אותו ניחוח נעים. מדובר בעוגה מנחמת משובצת בנטיפי שוקולד ועשירה בשבבי קוקוס. לאחרונה הכנתי אותה בתבנית קוגלהוף ישנה נושנה שקיבלתי מאמי, מה שחידד אצלי עוד יותר את זיכרון התפוזים.

עוגת תפוזים ושוקולד  (צילום: חן שוקרון)
תפוזים. עכשיו אלה הידיים שלי | צילום: חן שוקרון

אופן ההכנה פשוט וקל. כמו בהרבה עוגות בחושות, גם כאן מכינים קערת חומרים "יבשים" וקערת "רטובים" ואז מאחדים בין השתיים.

לקערה אחת יוצקים את השמן, המיץ וגרידת תפוז, הסוכר, הביצים, היוגורט והווניל. 

לקערה שנייה מנפים את הקמח ואבקת האפייה ומוסיפים את המלח. מערבבים היטב.

עוגת תפוזים ושוקולד  (צילום: חן שוקרון)
עוגת שוקו-תפוז. הרטובים | צילום: חן שוקרון
עוגת תפוזים ושוקולד  (צילום: חן שוקרון)
עוגת שוקו-תפוז. היבשים | צילום: חן שוקרון

מוסיפים פנימה את הקוקוס הטחון ולאחר מכן את נטיפי השוקולד, ומערבבים היטב. הקימוח של השוקולד יבטיח שהשוקולד לא ישקע לתחתית העוגה, ויתפזר באופן אחיד בבלילה.

עוגת תפוזים ושוקולד  (צילום: חן שוקרון)
מוסיפים את השוקולד ומערבבים טוב טוב | צילום: חן שוקרון

מעבירים את הבלילה לתבנית משומנת היטב ואופים.

עוגת תפוזים ושוקולד  (צילום: חן שוקרון)
מעבירים לתבנית והיידה לתנור | צילום: חן שוקרון

בזמן שהעוגה נאפית מכינים סירופ תפוזים – בסיר קטן מביאים לרתיחה מיץ תפוזים ומעט סוכר, ומצננים עד לצאת העוגה מהתנור.

כשהעוגה מוכנה מוציאים מהתנור ודוקרים מספר פעמים בעזרת שיפוד או קיסם. יוצקים את הסירופ באופן שווה על גבי העוגה ומצננים לחלוטין.

עוגת תפוזים ושוקולד  (צילום: חן שוקרון)
מכינים סירופ, וזהו | צילום: חן שוקרון

עוגת תפוזים, קוקוס ושוקולד

המצרכים (לתבנית קוגלהוף בקוטר 24 ס"מ או לאינגליש קייק באורך 30 ס"מ):
לעוגה:
1.5 כוסות (210 גרם) קמח
שקית (10 גרם) אבקת אפייה
קורט מלח
1 כוס (100 גרם) קוקוס טחון
1/2 כוס (100 גרם) שוקולד צ'יפס מריר
1/2 כוס (125 מ"ל) מיץ תפוזים סחוט טרי
1/2 כוס (125 מ"ל) שמן קנולה
2 ביצים בגודל L
1 כוס (200 גרם) סוכר
1/2 גביע (100 גרם) יוגורט 3%
1 כפית תמצית וניל
2 כפיות גרידת תפוז דקה

לסירופ:
1/2 כוס (125 מ"ל) מיץ תפוזים סחוט טרי
1/4 כוס (50 גרם) סוכר

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל-175 מעלות. משמנים היטב תבנית קוגלהוף, או מרפדים תבנית אינגליש קייק בנייר אפייה.

2. מנפים לקערה את הקמח ואבקת האפייה. מוסיפים את המלח ומערבבים היטב. מוסיפים את הקוקוס והשוקולד צ'יפס ומערבבים היטב כך שהשוקולד יקומח מכל הכיוונים.

3. בקערה אחרת מערבבים יחד את מיץ התפוזים, השמן, הביצים, הסוכר, היוגורט, תמצית הווניל וגרידת התפוז.

4. מוסיפים את תערובת הקמח לקערת מיץ התפוזים ומערבבים רק שהקמח נספג. מעבירים את הבלילה לתבנית ואופים 30-35 דקות או עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש.

5. בזמן שהעוגה נאפית מכינים את הסירופ: יוצקים לסיר קטן את מיץ התפוזים ומוסיפים את הסוכר. מביאים לרתיחה על להבה בינונית. מנמיכים את הלהבה ומבשלים עוד כשתי דקות, עד להמסה מלאה של הסוכר. מסירים מהאש ומצננים.

6. עם צאת העוגה מהתנור דוקרים אותה מספר פעמים בעזרת שיפוד עץ או קיסם, ויוצקים את הסירופ באופן אחיד. מצננים לחלוטין.

* הערה: ניתן להפוך את העוגה לפרווה – מוותרים על היוגורט, ומוסיפים עוד 1/4 כוס (60 מ"ל) מיץ תפוזים.

(כלי אמייל: GIMINI)

בקרו בבלוג של חן שוקרון - מתוקים שלי

>> בשבוע שעבר הכנו פודינג שוקולד אמיתי
>> והנה עוגיות שוקולד ללא גלוטן

 

>> כשזה מגיע לקציצות, אין כמו המתכון הסודי של סבתא. יש לכם מתכון מנצח לקציצות? השתתפו ואולי תזכו בפרסים