קלצונה - מוכן (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
קלצונה. כמו במעדניות באיטליה | צילום: חן שוקרון, mako אוכל

לפני כשנה בן הזוג ואני נסענו לחופשה בת שבוע ברומא. אחרי שנים של היעדר חופשות זוגיות ארוכות, החלטנו שהילדים גדולים מספיק להישאר שבוע באחריות מישהו אחר. ליתר דיוק, הרגשנו שאנחנו עצמנו בשלים ומוכנים לשחרר ולנסוע בלעדיהם.

תחושת החופש והשחרור הייתה גדולה, ויחד אתה הרצון למצות את החופשה עד תום. בכל בוקר יצאנו מהמלון וחזרנו אליו רק בערב, לאחר יום ארוך של שוטטות רגלית. לא החמצנו אף אתר ואף סמטה, ישבנו באינספור בתי קפה עירוניים, ליקקנו גלידה איטלקית משובחת ופקדנו מסעדות מצוינות. ובסופו של כל יום, רגע לפני שנפרדנו מהעיר השוקקת לטובת שינת לילה, נהגנו להיכנס למעדנייה ששכנה בסמוך למלון ושבשעות הבוקר המוקדמות עלו ממנה ניחוחות משכרים של לחם טרי שנאפה במקום. יש ברומא המון מעדניות כאלו, המציעות לצד פסטה יבשה, גבינות ונקניקים משובחים גם לחמים טריים, פיצות ומאפים שונים. כתיירים טיפוסיים גם אנחנו התקשינו לעמוד בפני שפע הריחות, הטעמים והמעדנים שהמקום הציע. אחד המאפים החביבים עלינו שם היה הקלצונה: מאפה כיס גדול בצורת חצי ירח, העשוי מבצק פיצה ומלא בכל טוב, לרוב בירקות ובגבינות - מנה גדולה ומשביעה שיכולה להוות ארוחה בפני עצמה.

עם שובנו ארצה גמלה בלבי החלטה להכין בבית מאפים איטלקיים שונים, וביניהם גם את הקלצונה מהמעדנייה. אך כטבעם של הזמן הנוקף ושל השגרה, החופשה נשכחה כהרף עין, ויחד אתה גם ההחלטות הקשורות אליה. מזל שחג השבועות האחרון הותיר במקרר שלי גבינות שונות, שתאריך התפוגה שלהן הוביל אותי להכנה של גרסה פרטית לקלצונה האיטלקי.

את הקלצונה מכינים, כאמור, מבצק המשמש להכנת פיצה. זהו בצק קל להכנה, נעים ונוח לרידוד. יש בו כמות קטנה של שמן זית, ובדומה לבצק לפיצה גם אותו מתפיחים פעם אחת בלבד, למשך כשעה-שעה וחצי, עד להכפלת הנפח. בזמן שהבצק תופח מכינים את המלית.

קלצונה - בצק שמרים (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
בצק השמרים. מתאים גם לפיצה | צילום: חן שוקרון, mako אוכל

במחבת גדולה מטגנים בצל עד שהוא נעשה שקוף ומתחיל להזהיב. מוסיפים קוביות חציל קלוף ומטגנים תוך כדי ערבוב עד שנפח התערובת מצטמצם, והחצילים מתרככים.

קלצונה - מטגנים חצילים ובצל (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
מטגנים את הבצל והחצילים | צילום: חן שוקרון, mako אוכל
קלצונה - תערובת למילוי (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
ומוסיפים את הגבינות | צילום: חן שוקרון, mako אוכל

מעבירים את החציל והבצל המטוגן לקערה גדולה, ומצננים מעט. מוסיפים פנימה את יתר מרכיבי המלית – העגבניות המיובשות, הגבינות ועשבי התיבול. מכיוון שהמלית של הקלצונה עומדת במרכז המנה, חשוב מאוד לטעום אותה לפני ההרכבה ולוודא שהיא לטעמכם.

מחלקים את הבצק שתפח לכ-8 כדורים בגודל של כדור טניס.

קלצונה - בצק שמרים לאחר התפיחה (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
הנה, הבצק תפח | צילום: חן שוקרון, mako אוכל

מרדדים כל כדור בצק על גבי משטח עבודה לעיגול בקוטר 20 ס"מ. אם הבצק דביק מדי, ניתן לקמח קלות את משטח העבודה, אבל מומלץ להימנע מקימוח יתר. מניחים על מחצית מהבצק המרודד את המלית בנדיבות (כ-2-3 כפות). מקפלים את החצי השני על גבי המלית ומהדקים היטב את הקצוות.

קלצונה - שלב המילוי (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
ממלאים את הקלצונה | צילום: חן שוקרון, mako אוכל

נעזרים במזלג על מנת לסגור היטב את הקצוות. מברישים במעט שמן זית ומעבירים לתנור לוהט למשך כ-15 דקות, עד שהקלצונה מזהיבים. עם צאתם מהתנור מברישים אותם שוב במעט שמן זית.

מצננים מעט ואוכלים כל עוד הקלצונה חמימים והגבינה במלית רכה וצמיגית.

קלצונה - לפני האפייה (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
ומהדקים טוב טוב, שהמילוי לא יברח | צילום: חן שוקרון, mako אוכל

טיפ: אם נותר מעט בצק אפשר לרדד אותו דק, כמו שמרדדים בצק לפיצה, להבריש במעט שמן זית ולפזר מעל פרוסות דקיקות של עגבנייה, זוקיני או קישוא, פלפל או כל ירק אחר. לאחר מכן ממליחים ומפלפלים קלות ומפזרים גבינת מוצרלה או גבינה צהובה. אופים בטמפרטורה של 225 מעלות למשך כ-10-12 דקות ועד שהגבינה מבעבעת. מוציאים ואוכלים מיד.

קלצונה חצילים ועגבניות מיובשות

המרכיבים (8 מנות גדולות):
לבצק:
3.5 כוסות (500 גרם) קמח
1 כפית (6 גרם) סוכר
1 כף (20 גרם) מלח
1 כף (10 גרם) שמרים יבשים (או חצי שקית/קובייה שמרים טריים)
2 כפות (30 מ"ל) שמן זית
1.5 כוסות (350 מ"ל) מים פושרים

למלית:
2 כפיות שמן זית
1 בצל גדול קצוץ דק
2 חצילים בינונים, קלופים וחתוכים לקוביות בגודל 1.5 ס"מ
2 שיני שום כתושות
1/2 כוס עגבניות מיובשות קצוצות
170 גרם גבינת קשקבל מגוררת
250 גרם גבינה בולגרית
1 כף אורגנו יבש (אפשר להמיר בתבלינים אחרים)
5-6 עלי רוזמרין קצוצים דק
מלח
פלפל שחור

להברשה:
3-4 כפות שמן זית

אופן ההכנה:

1. מכינים את הבצק: מנפים לקערת המיקסר את הקמח. מוסיפים את הסוכר והמלח ומערבבים היטב. מוסיפים את השמרים היבשים ומערבבים שוב. מחברים את וו הלישה ובמהירות נמוכה מוסיפים את שמן הזית ואת המים בהדרגה עד לקבלת בצק אחיד. לשים את הבצק כ-10 דקות עד לקבלת בצק חלק ורך מאוד. מעבירים את הבצק לקערה נקייה. יוצקים עליו מעט שמן זית ומגלגלים כך שיצופה היטב. מכסים ומתפיחים שעה עד שעה וחצי עד להכפלת הנפח. בזמן הזה מכינים את המלית.

2. המלית: מחממים במחבת גדולה את שמן הזית. מוסיפים את הבצל הקצוץ ומטגנים תוך כדי ערבוב עד שהוא מתחיל להשחים. מוסיפים את קוביות החצילים ומטגנים תוך כדי ערבוב עד שהחציל מתרכך ומאבד מנפחו והתערובת כולה משחימה מעט. מעבירים לקערה, מערבבים מדי פעם ומצננים מעט. מוסיפים לקערה את השום הכתוש, העגבניות המיובשות והגבינה המגוררת. מפוררים פנימה גם את הגבינה הבולגרית. מוסיפים את האורגנו והרוזמרין, טועמים ובמידת הצורך ממליחים ומפלפלים (חשוב מאוד לטעם את התערובת לפני התיבול מכיוון שהגבינות לרוב מלוחות דיין).

3. מרכיבים ואופים: מחממים תנור ל-225 מעלות. מחלקים את הבצק ל-8 חלקים ויוצרים מכל חלק כדור חלק. על משטח עבודה נקי מרדדים כל כדור בצק לעלה דק בעובי כ-1/2 ס"מ ובקוטר כ-20 ס"מ. מניחים כמות נדיבה של מלית (2-3 כפות) על מחצית מהבצק, מקפלים וסוגרים במחצית השנייה. מהדקים היטב את קצוות הבצק במזלג, על מנת שהמלית לא תברח במהלך האפייה. מעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפייה. מברישים במעט שמן זית, מעבירים לתנור ואופים כ-15 דקות, עד שהקלצונה מזהיבים. מוציאים ומברישים שוב במעט שמן זית.

* הקלצונה במיטבם כשהם טריים וחמימים, אך אפשר גם להקפיא אותם כשהם עטופים היטב ולהפשיר בתנור.

>> בקרו בבלוג של חן - מתוקים שלי 

קלצונה (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
הקלצונה. כל הארוחה מוכנה! | צילום: חן שוקרון, mako אוכל

הכנתם? ספרו לנו איך יצא!

>> בשבוע שעבר הכנו טארט שוקולד מהמם, ללא אפייה
>> והנה כמה עוגות מגניבות, בצורות שלא תאמינו