פירות הקיץ תמיד מצליחים לפתות אותי, ובקלות. אני לא מצליחה לעמוד בפני שפע הפרי המונח על המדפים (או על צג המחשב כשאני עושה קניות באינטרנט...), וסל הקניות מתמלא לו במהירות בפירות קיץ עסיסיים: שזיפים, נקטרינות, ענבים, דובדבנים, משמשים ועוד. העניין הוא שלרוב אין להם קליינטים, וקערת הפירות העשירה מתרוקנת באיטיות רבה.

המתכון הבא מנצל באופן נפלא את הפירות שיש כרגע בשפע בשווקים וגם מניב מאפה שמרים אישי יפה וטעים.

מאפה שמרים ופירות
מאפה שמרים ופירות. קיץ לנצח | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

את בצק השמרים העשיר אני מעדיפה להכין ערב קודם ולאפשר לו לתפוח באיטיות לילה במקרר, אם כי אין בעיה גם להכין אותו באותו היום ולהתפיח אותו כשעה-שעה וחצי בטמפרטורת החדר. יוצרים מהבצק 25 כדורונים חלקים ומניחים על גבי תבנית מרופדת בנייר אפייה. מאפשרים לכדורי הבצק לתפוח עד שהם מכפילים את נפחם.

מאפה שמרים ופירות - מגלגלים את הבצק לכדורים
מגלגלים את הבצק לכדורים | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

בזמן שהבצק תופח מכינים את המלית – ניתן להשתמש כמעט בכל פרי העולה על דעתכם: משמשים, שזיפים, דובדבנים, פירות יער, אגסים, תותים ותפוחים (פירות קשים במיוחד מומלץ לבשל קודם במים רותחים למשך דקה אחת). קוצצים לקוביות את הפירות ומניחים בקערה. בסיר קטן מבשלים יחד תוך כדי טריפה מתמדת מים, סוכר ומעט קורנפלור עד שהבלילה מסמיכה ומגיעה לרתיחה. מסירים מהאש ויוצקים מעל הפרי הקצוץ.

מאפה שמרים ופירות - מליות הפרי
אלו המליות המפתות שלנו | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

מאפשרים למליות להצטנן לטמפרטורת החדר, מערבבים אותן מידי פעם.

מאפה שמרים ופירות - יוצרים גומחות בבצק
יוצרים גומחות בבצק | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

יוצרים גומחה בכדורי הבצק שתפחו ומשאירים את השוליים תפוחים. אפשר לעשות זאת עם כף פריזיאן או גב כף עץ ואפילו בעזרת הידיים.

מאפה שמרים ופירות - רגע לפני האפייה
עם המלית, רגע לפני האפייה | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

ממלאים את הגומחות בכ-2-3 כפיות של מלית הפירות ומעבירים מיד לאפייה.

מאפה שמרים ופירות - אחרי האפייה, לפני הזיגוג
רגע אחרי האפייה, ולפני הזיגוג | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

עם תום האפייה ובעוד העוגות חמות מאוד מברישים אותן במעט זיגוג אבקת סוכר. כשהעוגות קרות לחלוטין מעטרים אותם בכמות נוספת של הזיגוג. הזיגוג גם מעניק למאפה מראה אסתטי ויפה, אבל גם מעניק לו מתיקות ולכן לא מומלץ לוותר עליו.

מאפה שמרים אישי במלית פירות קיץ

המרכיבים (לכ-25 מאפים):
לבצק:
3.5 כוסות (500 גרם) קמח
1 כפית (5 גרם) מלח
1/4 כוס (50 גרם) סוכר
1 כף (9 גרם) שמרים יבשים (ניתן להמיר בחצי שקית/קובייה שמרים טריים)
1 כפית גרידת לימון דקה (מלימון בינוני)
75 גרם חמאה מומסת
כוס ורבע (300 מ"ל) חלב פושר

למלית הפירות:
1 כוס (150 גרם) משמשים/שזיפים/דובדבנים/פטל/נקטרינות חתוכים לקוביות קטנות
3/4 כוס (180 מ"ל) מים
2 כפות (25 גרם) סוכר
קורט מלח
1 כף (10 גרם) קורנפלור

לזיגוג:
1.5 כוסות (180 גרם) אבקת סוכר
1 כף (20 גרם) דבש
1 כפית מיץ לימון
2 כפות (30 מ"ל) מים

אופן ההכנה:

1. מכינים את הבצק: לקערת המיקסר מנפים את הקמח. מוסיפים את המלח והסוכר ומערבבים היטב. מוסיפים את השמרים היבשים ומערבבים שוב. מחברים את וו הלישה ומוסיפים את גרידת הלימון ואת החמאה המומסת, לשים במהירות נמוכה. מוסיפים בהדרגה את החלב הפושר עד לקבלת בצק אחיד. לשים כ-10 דקות נוספות, במידת הצורך ואם הבצק נוקשה מידי מוסיפים לו, תוך כדי הלישה, בכל פעם כף נוספת של חלב עד לקבלת בצק רך וגמיש.

2. יוצרים מהבצק כדור חלק ומניחים בקערה נקייה משומנת קלות, מגלגלים את הבצק כך שיצופה היטב בשמן מכל צדדיו. מתפיחים בטמפרטורת החדר כשעה-שעה וחצי או לילה שלם במקרר.

3. כשהבצק תפח יוצרים ממנו כ-25 כדורים שווים בגודל של כדור פינג פונג (כ-40 גרם), מגלגלים לקבלת כדור חלק ומניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה עד להכפלת הנפח כ-40 דקות (אם הבצק תפח במקרר יש לאפשר לכדורים כשעתיים בטמפרטורת החדר).

4. בזמן שהבצק תופח מכינים את המלית: מניחים בקערית את הפרי הקצוץ. בסיר קטן מביאים יחד לרתיחה על גבי להבה בינונית את המים, הסוכר, המלח והקורנפלור תוך כדי ערבוב מתמיד. כשהסירופ מסמיך מסירים מאש ויוצקים על גבי הפרי, מערבבים מידי פעם ומצננים.

5. מרכיבים ואופים: מחממים תנור ל-190 מעלות. כשכדורי הבצק תפוחים יוצרים בכל כדור גומחה קטנה ברוחב של כ-1.5 ס"מ, באמצעות כף פריזיאן או עם האצבע. ממלאים כל גומחה בכ-2-3 כפיות של מלית הפרי. מעבירים מיד לתנור ואופים כ-18-20 דקות עד שהמאפה מזהיב קלות.

6. בזמן האפייה מכינים את הזיגוג: מערבבים יחד בקערית את אבקת הסוכר, הדבש ומיץ הלימון. מוסיפים בהדרגה את המים עד לקבלת תערובת נוזלית סמיכה (במידת הצורך ניתן להוסיף כמות נוספת של נוזלים). עם צאת העוגות מהתנור ובעודן חמות מאוד מברישים אותן במעט מזיגוג הסוכר. הזיגוג יתמוסס ויידבק לעוגות. מצננים לחלוטין ומזלפים מעל כל עוגה פסים של זיגוג הסוכר כעיטור.

*העוגות טובות בעיקר ביום ההכנה אך ניתן לשמור במקפיא לתקופה ארוכה.
*מבוסס על מתכון של פיטר ריינהארט.

* בקרו בבלוג של חן - מתוקים שלי

הכנתם? ספרו לנו איך יצא!

>> דברים שאפשר להכין משימורי עגבניות
>> אסייתי למתחילים: עוף ושעועית ירוקה מוקפצים