גלידת קפה ביתית (צילום: חן שוקרון, אוכל טוב)
גלידה ביתית. תענוג שאפילו לא מצריך מכונה | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

אם היה לנו תקציב גלידות של עשרת אלפים שקל ויום אחד היינו צריכים לוותר עליו, זה ללא ספק היה מצער אותנו מאוד. לשמחתנו לא ניחתה עלינו גזירה כזאת (בעיקר בגלל שאף אחד לא שילם לנו על הגלידות מלכתחילה), אבל יש מישהו אחד שכן נאלץ לבלוע את הוויתור הזה, ולו אנחנו מקדישים את המדריך. אז בבקשה: איך מכינים גלידה בבית, שתהיה לא פחות טובה מזו של הגלידרייה השכנה?

אז זה נכון שזוהי לא חוכמה להכין גלידה ביתית כשיש מכונת גלידה, אך ישנן שיטות להכין גלידה שכזו מבלי להצטייד במכשור מיוחד. התוצאה באופן הזה מצוינת וטעימה במיוחד.

השיטה הראשונה, היא השיטה הקלאסית שבה מכינים את הגלידה מקרם אנגלז. זהו הקרם הבסיסי שממנו מכינים גלידה גם במכונה. כשמכינים את הגלידה במכונה, מכונת הגלידה מקפיאה את התערובת תוך כדי ערבול ובכך שוברת את הקריסטלים הנוצרים בזמן ההקפאה ומחדירה אוויר לתערובת. אז מה עושים כשאין מכונה כזו? הנה כל השיטות והטריקים:

גלידת קפה ביתית (צילום: חן שוקרון, אוכל טוב)
מכינים את הבסיס לגלידה | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

מתחילים מהכנת קרם אנגלז –  טורפים חלמונים בקערה גדולה

גלידת קפה ביתית (צילום: חן שוקרון, אוכל טוב)
מניחים שמנת בתוך קערה כפולה עם מי קרח | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

מכינים קערה גדולה נוספת ומניחים בה קוביות קרח ומעט מים. בתוך קערה זו מניחים קערה נוספת ויוצקים לתוכה שמנת מתוקה. מניחים בצד.

גלידת קפה ביתית (צילום: חן שוקרון, אוכל טוב)
מאחדים את התערובות | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

מביאים לרתיחה יחד חלב וסוכר בסיר על גבי להבה בינונית. יוצקים כרבע מכמות החלב הרותח בזרם דק ותוך כדי טריפה מתמדת לקערת החלמונים. מוסיפים את יתר החלב ומערבבים שוב. מחזירים את התערובת לסיר וממשיכים לבשל על גבי להבה בינונית ותוך כדי טריפה מתמדת עד שהתערובת מסמיכה (כ-3-5 דקות).

גלידת קפה ביתית (צילום: חן שוקרון, אוכל טוב)
ומסננים | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

את התערובת שהתקבלה מסננים מיד לתוך הקערה עם השמנת שהכנו מראש. מערבלים היטב ומצננים. זהו הזמן להוסיף לתערובת את הטעם שבחרנו לגלידה. זו יכולה להיות תוספת בסיסית של תמצית וניל (רצוי בריכוז גבוה על מנת שטעמה יורגש), או כל טעם אחר שעולה על דעתכם – קפה, ריבת חלב, מחית אגוזים וכו'. אני בחרתי הפעם להכין גלידת קפה.

גלידת קפה ביתית (צילום: חן שוקרון, אוכל טוב)
מוסיפים טעם, במקרה הזה - קפה | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

את התערובת שהתקררה מעבירים למיכל שמתאים להקפאה. יוצקים פנימה תמצית קפה (1 כף אבקת קפה נמס שהמסתי מראש בתוך כף אחת או שתיים של מים רותחים). מערבבים היטב ומעבירים להקפאה למשך כ-45 דקות.

גלידת קפה ביתית (צילום: חן שוקרון, אוכל טוב)
ואחרי שהכל קפא - טוחנים | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

לאחר זמן זה הגלידה מתחילה לקפוא בדפנות הקופסה. את התערובת שקפאה בשולי הקערה מגרדים בעזרת מרית, וטורפים היטב בעזרת בלנדר ידני או מטרפה רגילה. מחזירים למקפיא. חוזרים על הפעולה הזו כל 30 דקות במשך כשעתיים-שלוש. כלומר עוד 4-6 פעמים נוספות.

אם מכינים גלידה שבה יש שברי אגוזים, שוקולד או עוגיות. מוסיפים את התוספת רק לאחר שסיימנו את פעולת הטריפה האחרונה. מערבבים היטב ומקפיאים למשך 4 שעות לפחות.

גלידת שברי עוגיות ביתית (צילום: חן שוקרון, אוכל טוב)
וזאת גלידת שברי עוגיות ביתית | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

גלידה ביתית ללא מכונה - הגרסה הארוכה

המרכיבים:
1 כוס (240 מ"ל) חלב
3/4 כוס (150 גרם) סוכר
2 מכלים (500 מ"ל) שמנת מתוקה
5 חלמונים

אחת מתוספות הטעם הבאות:
1 כף מחית / תמצית וניל
1 כף אבקת קפה נמס מומסת ב -1-2 כפות מים רותחים (קרה לחלוטין)
חבילת עוגיות אוראו שבורים גס
2 כפות גדושות ריבת חלב
2 כפות גדושות מחית פיסטוק
2 כפות גדושות נוטלה

אופן ההכנה:

1. ממלאים קערה רחבה בקוביות קרח ובמעט מים. מכניסים לתוכה קערה קטנה יותר נוספת. יוצקים לתוך הקערה את השמנת המתוקה. מניחים מעל הקערה הקטנה מסננת.

2. בקערה נפרדת טורפים היטב את החלמונים. בסיר בינוני מביאים לרתיחה את החלב והסוכר, כשהתערובת מגיעה לסף רתיחה, יוצקים בזרם דק ותוך כדי טריפה מתמדת, כ-1/4 מהתערובת החלב לתוך קערת החלמונים תוך כדי טריפה מתמדת של החלמונים. מערבבים היטב ומוסיפים את יתרת תערובת החלב. מעבירים את התערובת בחזרה לסיר ומבשלים על אש נמוכה, תוך כדי טריפה מתמדת למשך כמה דקות, עד שהתערובת מסמיכה כ-3-5 דקות.

3. מסירים מהאש ומיד מסננים אל תוך הקערה עם השמנת המתוקה. מערבבים היטב. מוסיפים את תמצית הווניל או את אחת מתוספות הטעם (מלבד שברי עוגיות או אגוזים) ומערבבים שוב. נותנים לתערובת להתקרר היטב בקערת הקרח.

4. כשהתערובת קרה, מעבירים אותה לקערת פלסטיק או נירוסטה. מכניסים למקפיא למשך 45 דקות. לאחר זמן זה, מוציאים מהמקפיא. את התערובת שקפאה בשולי הקערה מגרדים בעזרת מרית, וטורפים היטב בעזרת בלנדר ידני או מטרפה רגילה. מחזירים למקפיא. חוזרים על הפעולה הזו כל 30 דקות במשך כשעתיים-שלוש.

5. לאחר הטריפה האחרונה ניתן להוסיף את שברי העוגיות או האגוזים. מכסים ומעבירים מקפיא למשך 4 שעות לפחות או עד שהתערובת קופאת.

* צורכים תוך יומיים-שלושה מיום ההכנה.

* מבוסס על מתכון של דיויד ליבוביץ.

גלידת פיסטוק ביתית (צילום: חן שוקרון, אוכל טוב)
גלידת פיסטוק ביתית | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

שיטה נוספת וסופר-קלה היא השיטה הבאה. אני מודה שזו השיטה החביבה עלי, כיוון שהיא לא דורשת יותר מחמש דקות הכנה, אין בה הקצפות חוזרות ונשנות והתוצאה מצליחה לתת פייט רציני לכל גלידריה משובחת.

הסוד של שיטה זו טמון בחומרים ממנה עשויה הגלידה – בחלב הממותק ומרוכז ובשמנת המוקצפת. שני אלו חוברים יחד עם תוספות הטעמים לכדי גלידה מושלמת בטעמה ובמרקמה.

גם כאן אפשר להכין כל טעם שרוצים. זה הזמן לתת לדמיון לפעול ולהכין גלידה בכל טעם שאתם אוהבים. הפעם אני בחרתי להכין גלידת פיסטוק וגלידת חמאת בוטנים.

גלידת פיסטוק ביתית (צילום: חן שוקרון, אוכל טוב)
חלב מרוכז, יחד עם מחית פיסטוק ופיסטוקים קצוצים | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

יוצקים את החלב הממותק לקערה. מוסיפים את אחת מתוספות הטעם (במקרה הזה מחית פיסטוק), מערבבים היטב. מוסיפים גם תוספת אגוזים או שברי עוגיות.

גלידת פיסטוק ביתית (צילום: חן שוקרון, אוכל טוב)
וזאת גלידת חמאת בוטנים בשלבי הכנה | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

כך נראית גלידת חמאת הבוטנים - לחלב הממותק מוסיפים חמאת בוטנים, מערבבים היטב ומוסיפים גם שוקו-צ'יפס חמאת בוטנים.

גלידת פיסטוק ביתית (צילום: חן שוקרון, אוכל טוב)
מאחדים עם מעט שמנת מתוקה מוקצפת | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

בקערת המיקסר מקציפים את השמנת המתוקה לקצפת יציבה. מוסיפים כשליש מכמות הקצפת לתערובת החלב הממותק ומקפלים בעדינות.

גלידת פיסטוק ביתית (צילום: חן שוקרון, אוכל טוב)
ומאחדים לחלוטין את שתי התערובות | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

מעבירים את התערובת לקערת המיקסר ומקפלים עד לקבלת תערובת אחידה.

גלידת פיסטוק ביתית (צילום: חן שוקרון, אוכל טוב)
מקפיאים לכמה שעות, ואוכלים | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

מעבירים את התערובת שהתקבלה למיכל המתאים להקפאה, ומקפיאים למשך 4-6 שעות או עד שהגלידה קופאת לחלוטין

גלידה ביתית ללא מכונה - הגרסה המקוצרת

המרכיבים:
פחית חלב ממותק ומרוכז (כ-400 גרם)
2 מכלים (500 מ"ל) שמנת מתוקה

לגלידת פיסטוק:
1 כף מחית פיסטוק
חצי כוס פיסטוקים קלופים קצוצים גס

לגלידת חמאת בוטנים:
2 כפות חמאת בוטנים
חצי כוס שוקו-צ'יפס בטעם חמאת בוטנים

אופציות נוספות:
שברי עוגיות אוראו מחבילה אחת (או פחות, לפי הטעם)
2 כפות ריבת חלב
2 כפות נוטלה

אופן ההכנה:

1. יוצקים את החלב הממותק לקערה. מוסיפים את תוספות הטעם (מחית הפיסטוק או חמאת הבוטנים או כל תוספת אחרת) ומערבבים היטב. מוסיפים גם את האגוזים או השוקו-צ'יפס ומערבבים שוב.

2. בקערת המיקסר מקציפים את השמנת המתוקה לקצפת יציבה. מקפלים כשליש מהקצפת לתוך תערובת החלב הממותק. מעבירים את התערובת לקערת המיקסר עם הקצפת ומקפלים בעדינות עד להטמעה מלאה. מעבירים את התערובת שהתקבלה למיכל פלסטיק ומקפיאים למשך 4-6 שעות, או עד שהגלידה קופאת לחלוטין.

ניתן לעטר לפני ההגשה בשוקולד מומס, אגוזים קצוצים, סוכריות צבעוניות או בכל דבר אחר לפי הטעם.

הגלידה טובה למשך שבוע מיום הכנתה.

גלידת חמאת בוטנים ביתית (צילום: חן שוקרון, אוכל טוב)
גלידת חמאת בוטנים ביתית - בתיאבון! | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

* צלחות הגשה - מותק בוטיק סוכר

שתפו את המדריך לגלידה הביתית

>> ארוחה בשעה: קציצות בשר וחצילים
>> עד 500 קלוריות: כבד עוף בבלסמי עם פירה סגול