ט"ו בשבט הגיע. המהות המקורית של החג היא לקיים באמצע חודש שבט מצוות הקשורות לגידולי חקלאות. בתרבות של היום, כפי שאתם יודעים, ט"ו בשבט הוא חגיגה שבה מקיימים אירועים בעלי אופי אקולוגי או טבעי, לנטוע עצים, ובעיקר לקנות טונות של פירות מיובשים. היום אני רוצה להציע לכם כמה אלטרנטיבות שיאפשרו לכם לייצר רוח חג בריאה יותר, וטעימה לא פחות.

>> בואו להגיד לנו שלום בפייסבוק

דבר ראשון, חשוב לי שתדעו שאפשר להתחבר לטבע גם דרך אכילת צמחים ועשבים ולא רק באמצעות צריכת פירות מיובשים, שלעתים קרובות מלאים בסוכר מעובד, עובש או חומרי שימור למיניהם. ככה תזכו על הדרך להעשיר את המטבח בטעמים חדשים.

אם תצעדו ברחובות הסמוכים לביתכם, גם אם אתם גרים באזור עירוני במיוחד, תוכלו לזהות את צמח החלמית, הידוע יותר בשם חוביזה. החלמית נמצאת עכשיו בעונת השיא וניתן לראות את העלים שלה בכל מקום, מסביב לבניינים ובמגרשים נטושים. בנוסף לה תפגשו כנראה גם עלי סרפד עוקצניים, שמהם אנו נוטים להתרחק בגלל הצריבה שהם גורמים לעור - אבל לא תאמינו כמה סגולות בריאותיות יש בעשבים האלו.

פאולה רוזנברג קוטפת חוביזה (צילום: תומר ושחר צלמים)
חוביזה. נמצאת בכל מקום, צריך רק לפקוח את העיניים | צילום: תומר ושחר צלמים

החלמית שימשה שנים ארוכות לריפוי שיעול והפרעות אחרות בנשימה. חליטה של העלים שלה הייתה נהוגה גם לטיפול בשלשולים ובעיות בעור, כמו גם לטיפול במערכת השתן. ואם אתם סובלים מנשירת שיער מסיבית, יש הגורסים כי חפיפת השיער במים שהושרו בהם עלי חלמית מחזקת את שורשי השיער. מדהים, לא? אנחנו מוציאים הון תועפות על כל מיני שיקויים כשבעצם הרבה דברים אפשר פשוט להכין בבית. כל הסגולות האלו מיוחסות לחלמית הודות לריר שהצמח מפריש, שנחשב חומר מחטא. והעלים גם טעימים! מיד מתכונים.

עוד באוכל טוב:

 

הסרפד אמנם קצת מרתיע אותנו, בגלל הצריבה שהעלים שלו גורמים לעור, אבל יש דרך לקטוף אותו מבלי להיפגע: פשוט קטפו כמה שיותר צמוד לאדמה ואז לא תחושו את צריבת העלים, או לחלופין השתמשו בכפפות. למה זה שווה לכם? כי יש לו המון המון סגולות בריאותיות.

ערביי הארץ משתמשים בסרפד שנים ארוכות לבישול, וגם כחליטה המסייעת בריפוי בעיות במערכת השתן, נשירת שיער, אנמיה וגם בעיות במערכת הנשימה. חוץ מזה הוא גם נוגד דלקות בגוף, עוזר למלחמה באלרגיות, משפר את יכולת ספיגת המזון במערכת העיכול, מצוין לנשים בהריון שסובלות מבצקות ועוד ועוד.

אם עד לרגע זה אתם תמהים באילו צמחים בדיוק מדובר, ולא פגשתם בהם בפינת הרחוב, דעו לכם שמתקיימים סיורים עירוניים להכרת צמחי הבר וליקוטם. אחלה פעילות עם ילדים.

מתעצלים לקטוף? קפצו למשתלה

אם גם הליקוט לא ממש מדבר אליכם, אתם עדיין יכולים לחוות את רוח החג באמצעות קפיצה קטנה למשתלה הקרובה לביתכם ורכישת צמחי תבלין בתוך עציץ. הם ישדרגו גם את הבישול שלכם וגם את הבריאות – וגם בדירה הקטנה ביותר אפשר להניח עציץ על אדן החלון, כך שאין תירוצים. אני ממליצה לכם על הרוזמרין והאורגנו, לדוגמה.

רוזמרין,-צמחי-מרפא (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
רוזמרין. רק לחלוט במים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מחקר מצא שמיורן, אורגנו ורוזמרין מסייעים למלחמה בסוכרת, ויש מחקרים נוספים שמאששים את שלל תכונותיהם המופלאות. הרוזמרין מכיל חומרים פעילים שהם נוגדי חמצון חזקים, העוזרים להאט את הזדקנות הגוף. הוא גם מעולה לחיזוק מערכת החיסון ולמצבי חולשה ויש בו ויטמינים ומינרלים רבים. אם תחלטו 5 עלי רוזמרין בכוס מים רותחים למשך 10 דקות – תקבלו תה שיספק לכם את כל הטוב הזה (מומלץ לשתות שלוש כוסות ביום). רק שימו לב – לא לבעלי לחץ דם גבוה, וכמובן שתמיד רצוי להתייעץ עם איש מקצוע.

האורגנו הוא צמח כל כך עוצמתי, שהוא קיבל את הכינוי "האנטיביוטיקה הטבעית". הוא מעולה כשהגוף מותקף על ידי פטרת, מכל סוג שהוא, וגם במקרים שבהם חיידקים או וירוסים מזהמים חודרים למערכות הגוף.

את האורגנו ניתן לחלוט כתה, לקצוץ את העלים הטריים לסלט או לתבל בהם את הכריך. אני משתמשת בו בצורתו הטרייה גם כטיפול מונע למחלות החורף, ומנסה לשלב אותו איפה שרק אפשר במטבח הביתי. מיד תקבלו מתכון שווה.

אם גם גידול צמח בעציץ גדול עליכם, דעו שיש בחנות התבלינים צמחים מיובשים בעלי סגולות נפלאות שאתם לא משתמשים בהם מספיק, למשל מיורן. הוא מגיע מיובש בשקית ואפשר להשתמש בו כתה מרגיע או לגרגר את החליטה כמי פה יעילים, והוא גם מפיג גזים ומרגיע את המערכת העיכול באופן כללי. אצל מיניקות הוא נחשב כמשפר את תנובת החלב. העלים שלו מצוינים לתיבול כל סלט, ואני מוסיפה אותם גם במאפים רבים, כפי שתראו מיד.

מתכון: לחם חוביזה ועשבי תבלין

מה צריך?
4 כוסות קמח כוסמין מלא
1 כפית אבקת אפייה אורגנית
1/4 כפית סודה לשתייה
20 עלי חוביזה, ללא הגבעול, שטופים
8 עלי רוזמרין
1 כף עלי מיורן מיובשים
5 עלי אורגנו טריים או 1 כפית אורגנו מיובש
1/4 כוס זרעי שומשום או קצח
1/2 כפית מלח ים אטלנטי
1 שן שום כתושה
3 כפות דבש או סירופ מייפל טבעי
רבע כוס שמן זית
2 כוסות מים
לקישוט: 5-6 עלי רוזמרין, כפית מיורן

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור לחום בינוני (180 מעלות).

2. מערבבים בקערה גדולה את קמח הכוסמין עם הסודה לשתייה ואבקת האפייה.

3. קוצצים את כל העשבים יחד במעבד המזון.

4. מוסיפים לקערת הקמח את העשבים והזרעים, המלח, השום, הדבש, שמן הזית והמים ולשים עד לקבלת תערובת אחידה.

5. מעבירים את התערובת לתבנית מאורכת, ומפזרים את העשבים לקישוט.

6. אופים 65 דקות, עד שהחלק העליון מזהיב.

לחם חוביזה, פאולה רוזנברג (צילום: תומר ושחר צלמים)
לחם חוביזה. גם זו דרך לחגוג את ט"ו בשבט | צילום: תומר ושחר צלמים

מוקפץ של חוביזה וסרפד

מה צריך?
30 עלי חוביזה, כולל הגבעול, שטופים
3 גבעולי סרפד – רק העלים (אפשר לוותר אם אתם מפחדים)
1 בצל אדום, קצוץ
1 גזר, חתוך למקלות דקים או ג'וליאנים
10 עגבניות שרי, חצויות
1 כרשה, חתוכה לפרוסות דקות
2 שיני שום, כתושות
1/2 כוס שקדים טבעיים, גרוסים
1 כפית מיורן מיובש
4-5 עלי אורגני טריים, קצוצים

לרוטב:
1 כפית שמן שומשום קלוי
1 כף שמן זית
1 כף רוטב סויה איכותי
1/2 כפית פפריקה מתוקה
1/2 כפית מלח ים אטלנטי
מיץ מחצי לימון
1/2 כפית פלפל צ'ילי (אם אוהבים(

אופן ההכנה:

1. קוצצים את החוביזה והסרפד במעבד מזון.

2. מערבבים את מרכיבי הרוטב.

3. מקפיצים את כל המרכיבים במחבת עמוקה או בווק כ-7 דקות. מגישים חם או קר.

פאולה רוזנברג היא מומחית לרפואה טבעית, מטפלת, מרצה ומנחת סדנאות להבראת אורח החייםאיזון משקל וסדנאות בישול בריא, מפתחת מתכונים ויועצת קולינרית לארגונים. מגישה את פינת הבריאות "חיים וטעים" בתכנית הבוקר של קשת בערוץ 2.

>> בשבוע שעבר עברנו על הדיאטות הפופולריות של השנה החולפת