אורנה ואלה: מתכונים לתבשילי עדשים וירקות
השבוע אורנה ואלה החליטו להביא לא מתכון של מסעדה, אלא מתכון של בית, כזה שאצלן מכינים לא מעט והוא טעים ומזין: תבשיל עדשים וירקות. הסוד הוא להנביט את העדשים - וזה הרבה פחות מסובך ממה שזה נשמע - זה גם מקצר את הבישול שלהן, וגם הופך אותן להרבה יותר קלות לעיכול. ככה עושים את זה
למה עדשים? למה אנחנו מתעקשות למצוא עוד ועוד דרכים לבשל אותן ולהכניס אותן לתפריט שלנו בבית?
בכנות, אנחנו פשוט נמשכות למגען: הן צבעוניות, עדינות כמו חרוזי הפלסטיק מן הילדות, מעלות את החשק לחפון אותן ולשחק בהן. בנוסף הן גם זמינות כל השנה, זולות ומזינות.
בחרנו להביא הפעם שני תבשילים של עדשים וירקות המבוססים על אותה טכניקה. אנחנו משתמשות בה לעיתים קרובות, ולמגוון רחב של תבשילים. כשמשחקים עם סוג העדשים והירק - כל תבשיל מקבל אופי שונה, מאין וריאציה אחרת על אותו הנושא.
ההשראה לאופן הכנה זה באה מהמטבח ההודי, מהאשרם "גרין לנד" שבמערב הודו המגיש ארוחות צמחוניות: בכל ארוחה באשרם מוגשת צלחת קטנה עם תבשיל של עדשים וירקות בשילובים שונים של ירקות וקטניות, וכך מתקבלת תחושה של שפע ועניין. לעיתים נעשה שילוב ממש נהדר, ולעיתים נחמד. תלמדו מה הכיוון האהוב עליכם ותחזרו עליו, או שפשוט תנצלו את השיטה כדי לבשל את מה שזמין וזול בשוק עכשיו, או את מה נותר נטוש במקרר.
המתכונים במדור מבוססים על עדשים מונבטות, כך העיכול של הקטניות קל יותר וגם הבישול שלהן.


תבשילעדשיםשחורות(או ירוקות או חומות)
חומרים:
שליש כוס עדשים שחורות, מושרות ומונבטות 8-12 שעות
3כפותשמן זית
1בצלחתוך לקוביות קטנות
1-2צ׳יליטרי חתוך קטן
שן שום מגוררת או חתוכה קטן
1-2כפותגינגר מגורר/כורכום מגורר
שלושת רבעי כפית אבקת כמון
1 עגבנייה חתוכה לקוביות קטנות
2 מקלות סלרי (כולל העלים) חתוכים קטן
1 קולרבי/שומר חתוך לקוביות קטנות
1 סלק קטן חתוך לקוביות קטנות
1 גזר חתוך לקוביות קטנות
חופן עלי תרד או עלי מנגולד שטופים ופרוסים דק
כפית מלח
1-2 כפות מיץ לימון
1-2בצליםירוקים
חופן עלי נענע/פטרוזיליה חתוכים
אופן הכנה:
1. משרים את העדשים 8-12 שעות: שוטפים ומעבירים למסננת. מניחים מגבת לחה מעל ומנביטים 8-12 שעות בטמפרטורת החדר. כאשר יוצא נבט קטן - העדשים מוכנות לשימוש וניתן לשמור אותן יומיים במקרר.
2. מטגנים בצל בשמן זית עד שמעטמתרכך, כ-5 דקות. מוסיפים צ׳ילי, שום, ג׳ינג׳ר (וכורכום) וכמון ומטגנים כדקה.
3. מוסיפים עגבנייה ונותנים לעגבנייה כ-3 דקות "להתפרק" עד שהיא נהיית כמו רוטב. מוסיפים סלרי, קולרבי, סלק, גזר, תרד ומלח ומטגנים/מאדים 5-7 דקות עד שהירקות מעט מתרככים.
4. מוסיפים את העדשים ומים רותחים (1 וחצי-2 כוסות) רק עד כיסוי התבשיל. מכסים ומבשלים על להבה נמוכה רבע שעה.
5. מוסיפים לימון, בצל ירוק ונענע. טועמים ומוסיפים צ'ילי אם לא חריף מספיק.
* אם רוצים לקצר את התהליך ולא להנביט את העדשים - שוטפים אותן לאחר ההשרייה ומבשלים בסיר עם מים רותחים 2 דקות. מסננים ומוסיפים לתבשיל באותו השלב שבו הוספנו את העדשים המונבטות (סעיף 4).

תבשילעדשיםצהובות (או כתומות)
חומרים:
שליש כוס עדשים צהובות, מושרות ומונבטות 8-12 שעות
3כפותשמן זית
1בצלחתוך לקוביות קטנות
1-2צ׳יליטרי חתוך קטן
שן שום מגוררת או חתוכה קטן
1-2כפותגינגר מגורר/כורכום מגורר
שלושת רבעי כפית אבקת כמון
1 עגבנייה חתוכה לקוביות קטנות
2 מקלות סלרי (כולל העלים) חתוכים קטן
1 קולרבי/שומר חתוך לקוביות קטנות
1 גזר חתוך לקוביות קטנות
2 כוסות דלעת/דלורית (500 גרם) חתוכה לקוביות קטנות
1 כפית מלח
1-2 כפות מיץ לימון
חופן עלי נענע/פטרוזיליה חתוכים
אופן הכנה:
1. משרים את העדשים 8-12 שעות: שוטפים ומעבירים למסננת. מניחים מגבת לחה מעל ומנביטים 8-12 שעות בטמפרטורת החדר. כאשר יוצא נבט קטן - העדשים מוכנות לשימוש וניתן לשמור אותן יומיים במקרר.
2. מטגנים בצל בשמן זית עד שמעט מתרכך, כ5 דקות. מוסיפים צ׳ילי, שום, ג׳ינג׳ר (וכורכום) וכמון ומטגנים כדקה.
3. מוסיפים עגבנייה ונותנים לעגבנייה כ-3 דקות "להתפרק" עד שהיא נהיית כמו רוטב. מוסיפים סלרי, קולרבי, גזר, דלעת ומלח ומטגנים/מאדים 5-7 דקות עד שהירקות מעט מתרככים.
4. מוסיפים את העדשים ומים רותחים (1 וחצי-2 כוסות) רק עד כיסוי התבשיל. מכסים ומבשלים על להבה נמוכה רבע שעה.
5. מוסיפים לימון ונענע. טועמים ומוסיפים צילי אם לא חריף מספיק.
* אם רוצים לקצר את התהליך ולא להנביט את העדשים - שוטפים אותן לאחר ההשרייה ומבשלים בסיר עם מים רותחים 2 דקות. מסננים ומוסיפים לתבשיל באותו השלב שבו הוספנו את העדשים המונבטות (סעיף 4).
* המעוניינים בעוד מתכונים מוזמנים לרכוש אתספר המתכונים החדש של אורנה ואלה, שיצא לפני כמה חודשים.
