מה שפעם היה משויך לאנשי מקצוע בלבד הפך בשנים האחרונות לנחלתם של חובבי צילום ובישול, והרשת עמוסה בצילומי אוכל. הפוסט הזה מוקדש לכל אלה (בלוגרים וצלמים חובבים) שמצלמים באדיקות את מעשה ידיהם אבל מרגישים שבמציאות זה נראה הרבה יותר טעים.

אל תשלו את עצמכם, זה לא שאחרי שתקראו את הפוסט הזה תהפכו לצלמי מזון מדופלמים, אבל תוכלו לצאת עם כמה טיפים ולשפר את הצילומים שלכם, אפילו בקצת.

סט צילום מזון (צילום: דניה ויינר, מתכוניישן)
מתכון לצילום מזון - המרכיבים הדרושים | צילום: דניה ויינר, מתכוניישן

החומרים:
1 חצובה
1מצלמה (עדיף רפלקס)
1 עדשת מקרו
3-2 רפלקטורים (מחזירי אור) כסוף וזהב
1 חלון
1 שולחן

אופן ההכנה:

קודם כל והכי חשוב, צילום מזון חייב אור טבעי (או פלאשים של סטודיו אם אתם ממש משקיענים). אני יודעת שהרבה אנשים מכינים את האוכל בערב ומאוד רוצים לצלם אותו עם פלאש של מצלמה אבל לצערי אין פתרון למחסור באור. הפלאש ייצור צילום שאינו מעורר תיאבון, אז תתארגנו עם המנות לצילום במהלך היום (זה לא חייב להיות יום שמשי - גם בחורף אפשר לצלם בזכות החצובה).

זה מביא אותי ל"חומר הגלם" הראשון - החצובה. מאוד קשה לצלם צילומי תקריב ללא חצובה. רוב הסיכויים שהתוצאה תצא לכם מטושטשת. החצובה מאפשרת שני דברים עיקריים: האחד לעבוד גם כשאין הרבה אור בחוץ, כי כשהמצלמה מונחת על חצובה אין לנו בעיה לצלם במהירויות מאוד נמוכות ולתת זמן לאור להיכנס לפריים (לא לפחד לצלם גם על 2 שניות כל עוד האוכל שלכם לא זז, זה יצא מצוין). רק חשוב לעבוד עם כפתור הטיימר כי הרגע שבו אתם לוחצים על כפתור הצילום גורם למצלמה לרעוד. הדבר שני שהחצובה מאפשרת הוא עבודה על קומפוזיציה. אם המצלמה מונחת על משהו יציב יש לכם זמן לסדר את הפריים שלכם כמו שאתם רוצים.

צילום מזון על סט - אלכס ודנה שניטמן (צילום: מתכוניישן)
סדרו את קומפוזיציית הצילום בזמן שהמצלמה ממוקמת על החצובה (צילום: אלכס ודנה שניטמן) | צילום: מתכוניישן

שימוש בעדשת מאקרו אינו חובה אבל אם אין לכם כזו אתם מוגבלים ברמת היכולת שלכם להתקרב לאובייקט. שימו לב מה הגבולות של העדשה שלכם ומתי הצילום לא מצליח להתחדד, לפי זה תחליטו על הפריים. לכל מי שמצלם באופן קבוע אני ממליצה להשקיע בעדשה טובה, כי מדובר בכלי הכי חשוב של צלם, אפילו יותר מגוף המצלמה. אני משתמשת בעדשת 90 מ"מ של חברת Tamron שזו חברה עם מגוון עדשות גדול בטווח רחב מאוד של איכויות (יש להם גם עדשות ממש גרועות) אבל העדשה הספציפית שלי מצוינת ומשרתת אותי כבר כמה שנים טובות. בכל פעם שאני מגדילה את הפריים שלי ל- 100% על מסך המחשב - אני מעריכה אותה מחדש.

ועכשיו הגענו לנושא הקריטי ביותר. אם תצליחו לפצח את נושא האור - הצילומים שלכם יקפצו בכמה דרגות. תמצאו לכם מקום בבית ליד חלון גדול שאין ממנו כניסה ישירה של קרני שמש (אפשר גם ליד דלתות זכוכית) שם תמקמו את שולחן העבודה שלכם. חשוב להתמקם בצורה בה האור יגיע מהצד של המצלמה (בשלב ראשון עדיף לא לצלם מול האור), ותדאגו להצטייד מראש בלוח קאפה וניירות בצבע כסף וזהב (שאותם אפשר לקנות בחנויות כלי כתיבה) המשמשים כרפלקטורים (מחזירי אור). הרפלקטורים עובדים בצורה מאוד ברורה: זווית פגיעה שווה זווית החזרה. מה זה אומר? צריך לכוון את הרפלקטור לכיוון האור והוא מיד יחזיר לכם בתמורה אור לכיוון המנה. ככל שתתנסו יותר בעבודה עם הרפלקטורים תראו שכל זווית מחזירה כמות אור אחרת ונותנת אפקטים שונים.

צילום מזון על סט - ענבל דה פז (צילום: מתכוניישן)
דמיינו לכם את הפריים שתרצו לצלם (צילום: ענבל דה פז) | צילום: מתכוניישן

ואחרי כל ההסברים קבלו המלצות קצרות על שלבי העבודה:

1. דמיינו לעצמכם את הפריים שאותו אתם רוצים לצלם (ככה יהיה לכם יותר פשוט להגיע לתוצאה שדמיינתם. חוץ מזה תמיד טוב לשאוף).

2. הסתכלו על האובייקט שלכם: צבע, צורה, מה הסיפור שלו (לאיזה עולם הוא שייך - מתוק / מלוח, לילה / בוקר, קר / חם וכו') זה יעזור בקבלת החלטות סטיילינג.

3. סדרו את הסט שלכם והסתכלו עליו דרך המצלמה לפני שאתם מקבעים אותה על חצובה, טיילו סביב המנה בחיפוש אחר הזווית הנכונה.

4. בחרו זווית וחברו את המצלמה לחצובה.

5. קומפוזיציה: הסתכלו כל הזמן דרך המצלמה, כי בעין הקומפוזיציה נראית שונה.

6. עשו פוקוס ידני: לפעמים נותנים למצלמה לקבוע את הפוקוס, וחבל.

7. העמידו את הרפלקטורים: אחרי שניסיתם כל מיני אופציות, החליטו על פוזיציית הרפלקטורים. את האפקט תראו מיד.

8. בחרו צמצם: הכלל הוא שצמצם על מספר קטן יניב הרבה טשטוש מסביב.

9. כוונו את הטיימר של המצלמה.

10. קליק!

11. צפו בתמונה בגדול על מסך מחשב, והחליטו אם צריך שינויים.

שולחן סטיילינג (צילום: דניה ויינר, מתכוניישן)
האובייקט שלכם יעזור לכם לקבל החלטות סטיילינג | צילום: דניה ויינר, מתכוניישן

אם בא לכם להשקיע אני ממליצה לבחור צילום שאתם אוהבים ולנסות לשחזר אותו בגרסה שלכם. ממש כמו בחוג ציור, זה תמיד מלמד המון.

אני יודעת שיש הרבה שלבים במתכון הזה, אבל אם תעקבו אחרי כל ההוראות אני בטוחה שיצא לכם ממש טעים. אם יש שאלות, אשמח לענות עליהם בתגובות. בהצלחה!

בנות מתכוניישן מזמינות אתכם לסדנת צילום מזון וסטיילינג, שתקנה לכם כלים להבנה טובה יותר של אור, קומפוזיציה, סטיילינג והכנת אוכל לצילומים. הסדנה מיועדת לצלמים חובבים שיש להם נסיון צילומי בסיסי והבנה של מושגי יסוד בצילום (קומפוזיציה, צמצם, מהירות וכו'), למי שרוצה להבין את התחום כדי להתברג בתעשייה ולבלוגרים שרוצים לשפר את הויזואליות בבלוג שלהם. עוד פרטים על הסדנה ניתן למצוא בבלוג של  של דנה ודיאנה - מתכוניישן.

שתפו את החברים עם הטיפים של המקצוענים לצילום מזון

>> בשבוע שעבר למדנו את סודות השניצל המושלם
>> במטבח של אביבה: קרם שניט אישי


>> כשזה מגיע לקציצות, אין כמו המתכון הסודי של סבתא. יש לכם מתכון מנצח לקציצות? השתתפו ואולי תזכו בפרסים