מדריך אפונה - מרכיבי המרק (צילום: נטע-חן ליבנה, mako אוכל)
הירוק הזה עושה לך טוב. אפונה יבשה בדרך להפוך למרק | צילום: נטע-חן ליבנה, mako אוכל

אפונת השדה (או אפונה יבשה), המוכרת לנו מהשקיות האטומות בסופר, שייכת למשפחת הקטניות - מה שכבר גורם לנו לאהוב אותה. האפונה היא בין הגידולים הראשונים שתורבתו על ידי בני אדם, וישנן עדויות לכך שהיא שימשה למאכל אדם עוד בתקופת האבן. עדויות ארכיאולוגיות מצביעות על כך שגידול האפונה התחיל באפגניסטן והמזרח התיכון, ומשם התפשט לארצות אירופה ואסיה.

צמח האפונה הוא צמח חד שנתי שגדל באזורים קרים. ברחבי העולם מגדלים כ-16 טון אפונה בשנה, וארצות הגידול העיקריות הן מדינות ברית המועצות לשעבר, מדינות אירופה, סין והודו. גידולי פרא של האפונה ניתן למצוא עד היום באפגניסטן, עירק ואתיופיה. בימי הביניים נחשבה האפונה למצרך מזון בסיסי - האירופים נהגו לקטוף את תרמילי האפונים עוד לפני שהבשילו, ואלו נחשבו למעדן. מאוחר יותר החלו בגידול אפונת שדה והניחו לאפונים להבשיל ולהתייבש בתוך התרמילים - מה שמוכר לנו היום כאפונה היבשה.

האנגלים מכינים מאפונה יבשה פודינג (שהוא למעשה יותר כמו מרק סמיך), ונהוג להשתמש בגרגירים היבשים להכנת מרקים וממרחים. ניתן לשלב אפונה יבשה בתבשילים ובמנות אורז, וההודים משלבים את האפונה עם תפוח אדמה לתבשיל קרמי שנקרא הלו מאטר (Aaloo Mattar).

אפונה יבשה מכילה כמויות גבוהות של חלבון, סיבים תזונתיים וויטמינים מקבוצה B, ובחצי כוס אפונה יבשה מבושלת יש כ-115 קלוריות, חצי גרם שומן ו-8 גרם חלבון. הוספת אפונה יבשה לתפריט היומי תעזור להפחית את הסיכון לפתח מחלות לב וכלי דם וסוכרת מסוג 2.

מדריך אפונה - לפני בישול (צילום: נטע-חן ליבנה, mako אוכל)
תשקיעו בה והיא תשקיע בכם חזרה | צילום: נטע-חן ליבנה, mako אוכל

קניית אפונה יבשה: הקפידו לרכוש אפונה יבשה שלא פג תוקפה. על גרגירי האפונה להיות ירוקים וקשים. אפונה יבשה שעמדה על המדף בחנות או אצלכם במזווה מעל לשנה אינה מומלצת לבישול או אכילה.

טיפול: לפני שמבשלים אפונה יבשה יש לשטוף היטב את הגרגירים על מנת להיפטר משאריות של אבק ולכלוך.

מה לגבי השריה? בניגוד לרוב הקטניות, את האפונה היבשה לא חייבים להשרות במים לפני הבישול. יחד עם זאת, השריית הגרגירים למשך שעה תקצר משמעותית את זמן הבישול.

בישול האפונה: יש לבשל את הגרגירים במים ביחס של 1 ל-4; כלומר על כל כוס אפונה יבשה נוסיף 4 כוסות מים פושרים, נביא לרתיחה, ננמיך את הלהבה לבינונית ונבשל כשעה או עד לריכוך מלא של הגרגירים.

מרק אפונה קרמי

המצרכים (ל-4 מנות):

1 כפית שמן זית
3 שיני שום, כתושות
2 בצלים ירוקים, קצוצים
2 גזרים, קלופים וקצוצים לקוביות
1 כוס אפונה יבשה, שטופה היטב
1 כפית אבקת קארי
כפית מלח
4 כוסות מים פושרים (אם יש ציר עוף - מה טוב)

אופן ההכנה:

1. מחממים את השמן בסיר גדול. מוסיפים את השום הכתוש ומטגנים רק עד להזהבה.

2. מוסיפים את הבצל הירוק והגזרים ומטגנים עוד כ-2-3 דקות תוך כדי ערבוב.

3. מוסיפים את האפונה היבשה, הקארי והמלח, מערבבים ומוסיפים את המים.

4. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה לבינונית ונותנים למרק להתבשל כשעה וחצי. המרק מוכן ברגע שהאפונה מתרככת לחלוטין (אם מועכים במזלג האפונה נמרחת בקלות).

מדריך אפונה - לפני טחינה (צילום: נטע-חן ליבנה, mako אוכל)
זו התוצאה שתקבלו לפני טחינת המרק | צילום: נטע-חן ליבנה, mako אוכל

5. מורידים את המרק מהאש ומניחים לו להתקרר מעט. בעזרת בלנדר יד טוחנים את המרק עד למרקם רצוי.

* ניתן לשמור את המרק בסיר סגור במקרר עד שלושה ימים מיום הכנתו.

מדריך אפונה - המרק 2 (צילום: נטע-חן ליבנה, mako אוכל)
וזו התוצאה הסופית. יאמי! | צילום: נטע-חן ליבנה, mako אוכל