פאייה היא מנה ספרדית של אורז שמבושל עם זעפרן, ויכול לבוא עם כל מיני תוספות כמו בשר, עוף, דגים ופירות ים. מקור הפאייה הוא מאזור ולנסיה אבל היום לכל אזור בספרד יש את הפאייה האופיינית לו - המתכון הזה הוא גרסה כשרה עם שוקי עוף ונקניקיות צ'וריסו. האורז שהספרדים משתמשים בו הוא זן אורז מיוחד לפאייה (שנקרא בומבה), אבל מאוד קשה להשיגו בארץ. במקום אפשר להשתמש באורז עגול או אורז לריזוטו. אני ממליצה להכין את התבשיל במחבת גדולה ועמוקה ולהגיש אותו לשולחן בתוך המחבת. התבשיל שמתקבל עשיר וטעים שהוא ארוחה שלמה בסיר אחד.

פאייה של עוף ונקניקיות צ'וריסו (צילום: אפיק גבאי, אוכל טוב)
פאייה של עוף וצ'וריסו. הכל בסיר אחד | צילום: אפיק גבאי, אוכל טוב

פאייה עוף ונקניקיות צ'וריסו

המרכיבים (ל-4 מנות):
6 שוקי עוף, ללא העור (אפשר לבקש מהקצב להסיר את העור)
2 כפות שמן זית
6 נקניקיות צ'וריסו, חתוכות לפרוסות עבות
1 בצל לבן, קצוץ דק
1 פלפל אדום, חתוך לקוביות
3 שיני שום, כתושות
מלח, פלפל שחור גרוס
1/2 כפית זעפרן
2 כוסות אורז עגול (או אורז לריזוטו)
4 כוסות ציר עוף (ראו מתכון בהמשך)
1 כוס אפונה עדינה קפואה

אופן ההכנה:

1. מחממים במחבת עמוקה וגדולה את שמן הזית. מייבשים היטב את שוקי העוף ומתבלים במעט מלח ופלפל. מוסיפים את שוקי העוף למחבת החמה ומטגנים מכל הצדדים עד שהן שחומות, כ-10 דקות. מוציאים את שוקי העוף לצלחת ושומרים בצד.

2. לאותה מחבת מוסיפים את פרוסות הצ'וריסו ומטגנים עד שהנקניקיות שחומות מכל צידיהן, כ-3 דקות. מוסיפים את הבצל, הפלפל אדום והשום, מערבבים וממשיכים לטגן למשל עוד 3-4 דקות עד שהירקות מזהיבים ומתחילים להתרכך. מתבלים במלח ופלפל שחור גרוס.

3. מוסיפים את האורז ומפוררים את חוטי הזעפרן לתוך המחבת. מערבבים היטב ומטגנים כדקה עד שכל גרגירי האורז נעטפים בשמן.

4. מוסיפים את ציר העוף, מערבבים ומחזירים את שוקי העוף למחבת. מביאים לרתיחה, מכסים את המחבת ומבשלים על אש נמוכה-בינונית עד שהאורז והעוף מבושלים וכל הנוזלים נספגו, כ-20 דקות.

5. מפזרים את האפונה על גבי האורז, מכסים חזרה ומבשלים למשך 5 דקות נוספות עד שהאפונה מתחילה להתרכך אך נותרת מעט פריכה.

מרק עוף או בשר / בְּרוּדוֹ של פסקל (צילום: מטעמים טריפוליטניים בהוצאת פסקל ברגש)
אין לכם תירוץ, תראו כמה קל זה ציר | צילום: מטעמים טריפוליטניים בהוצאת פסקל ברגש
ציר עוף

המרכיבים:
עצמות של עוף שלם
1 גזר, מקולף
1 בצל לבן
2 גבעולי סלרי
2 עלי דפנה

אופן ההכנה:

1. חותכים את כל הירקות לחתיכות גסות ושמים בסיר יחד עם עצמות העוף ועלי הדפנה.

2. מוסיפים מים עד לכיסוי, מביאים לרתיחה ומבשלים על אש בינונית למשך כשעה, עד שהעוף והירקות מוציאים את טעמם לציר. (אם נוצר קצף על גבי הציר ניתן להוציאו בעזרת כף גדולה)

3. לפני השימוש מסננים את הציר מהעצמות והירקות.

* אם לא משתמשים בכל הציר ניתן להקפיא והשתמש בפעם אחרת.

* מי שלא רוצה להכין ציר, יכול לחמם בסיר 5 כוסות מים עם 2 כפות אבקת מרק עוף

>> בשבוע שעבר הכנו מאפינס מלוחים חגיגיים
>> עוד ארוחה בסיר אחד: שוקי עוף ופתיתים


>> כשזה מגיע לקציצות, אין כמו המתכון הסודי של סבתא. יש לכם מתכון מנצח לקציצות? השתתפו ואולי תזכו בפרסים

//www.mako.co.il/food-cooking_magazine/gili-halfteck/Article-fc7957698da7431006.htm