קליפות תפוחי אדמה (צילום: robynmac, Istock)
אל תסתכל בקליפה, אלא במתכון שיהפוך אותה למעדן | צילום: robynmac, Istock

בדרך כלל אנחנו נוטים להתייחס אליהן כאל העטיפה של המתנה: נחמד, אבל לא הדבר האמיתי. אולי הגיע הזמן לגלות שלחלק גדול מהירקות והפירות יש קליפות עם ערכים תזונתיים שכדאי לנצל, ויותר מזה, אישיות וטעם נפלאים משל עצמן. אמנם אין עדיין סיבות לאכול קליפות של פיסטוק או בננות, אבל בקליפות הדרים, למשל, אפשר למצוא ריכוזים גבוהים של פלבנואידים, שהם מעכבי חמצון, וסיבים תזונתיים רבים; קליפות תפוחי האדמה עשירות במינרלים, וקליפת הזוקיני עשירה בכלורופיל שתורם להגנה מפי חומרים מסרטנים. למי שכל אלו לא מספיקים לו, הנה הסיבה האמיתית להפוך את הטפל לעיקר: הטעם.

רבותיי, את הארומה הנפלאה של קליפת התפוז, הניחוח המשכר של קליפת הלימון, האישיות המתפרצת של קליפות תפוחי האדמה הפריכות והטעם המשגע של קליפות אבטיח כבושות מבושמות טבולות בשום ועשבי תיבול – פשוט אי אפשר להחליף. אז בלי יותר מדי תוספות, קבלו מתכוני הצדעה לאנדרדוג של הירקות.

פמלה אנדרסון מאחורי הקלעים בשבוע האופנה ניו יורק (צילום: Michael Loccisano, GettyImages IL)
פ-ו-מ-ל-ה בשוקולד אומרים לכם, פומלה! | צילום: Michael Loccisano, GettyImages IL
קליפות פומלה מסוכרות מצופות שוקולד

אפשר לפנק עם זה אורחים, ואפשר לסדר בקופסת עץ יפה ולתת כמתנה. אם מוותרים על הציפוי, אפשר לחתוך לקוביות ולשלב בקינוחים או מאפים.
מרכיבים:
פומלה
סוכר
מים
שוקולד מריר
אופן ההכנה:
קולפים פומלה, ואת הקליפות (כולל החלק הלבן) פורסים לרצועות ארוכות בעובי 1.5ס"מ בצורת סהרונים דקים. מניחים בקערה גדולה ומכסים במי ברז.
משרים ללילה במקרר, מחליפים את המים, וכך במשך שלושה ימים. ביום הרביעי מעבירים לסיר גדול ומכסים במים. מביאים לרתיחה, שופכים את המים, וחוזרים על התהליך. מכסים שוב במי ברז נקיים, ומוסיפים כוס סוכר על כל כוס של מים. מביאים לרתיחה ומבשלים על להבה בינונית-קטנה כחצי שעה עד שעה, עד שכמות הנוזלים מצטמצמת בחצי. מוציאים את הקליפות ומסדרים על נייר כסף בשכבה אחת, כך שהקליפות לא נוגעות זו בזו. מייבשים בתנור בחום 110 מעלות למשך כחצי שעה, או עד שהקליפות מלבינות ונראות יבשות.

כשהקליפות מצטננות ממיסים שוקולד מריר בבן מארי או במיקרו. טובלים כל קליפה עד למחצית בשוקולד, ומניחים על נייר אפייה. מסדרים על צלחת גדולה בצורת פרח ומגישים. את הסירופ שנשאר בסיר שומרים בצנצנת אטומה, ומשדרגים בעזרתו כל קינוח או גלידה.

מי שלא משתגע על הטעם המריר של קליפת הפומלה יכול לגרד את השכבה הראשונה, החיצונית, של הקליפה לפני התחלת התהליך, או פשוט להחליף בקליפות תפוזים או לימונים (גם להן ניתן לגרד מעט מהציפה החיצונית כדי להחליש את הטעם).


עוף בקליפות לימון (צילום: Juanmonino, Istock)
עוף בקליפות לימון. איזו החמצה | צילום: Juanmonino, Istock
עוף בקליפות לימונים

כמה פשוט, ככה טעים. כל החוכמה כאן היא להקפיד על זמן ההשריה.
מרכיבים ל-6 מנות
6 כרעיים
עלים מענף רוזמרין (או חמישה ענפים רכים קצוצים של תימין)
שלושה ראשי שום שלמים חצויים לשניים
מיץ מלימון וחצי קליפה (שטופה היטב) של שישה לימונים
1/2 כוס שמן זית
פלפל שחור גרוס
6 שיני שום כתושות
קורט מלח
אופן ההכנה:
מערבבים את כל החומרים ומשרים במקרר ללילה. מעבירים לתבנית וצולים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך כשעה. מקפידים להפוך מדי כ-20 דקות, עד שהעוף מוכן.


קליפות תפוחי אדמה בשמנת 

קליפות תפוחי האדמה שליוו את הסטייק שהזמנו במסעדת בשרים נחשבת באדינבורו שבסקוטלנד הצליחו באופן מפתיע להתחרות בבשר המשובח והמענג. אנחנו, שבדרך כלל אוחזים בגרסה שתפוחי אדמה הם החברה המכוערת של כל חתיכה (עסיסית ומדממת), הצלחנו לערב אחד להמיר את דתנו, ולהזמין מנה נוספת של הקריספי הטעים טעים הזה.
במקור קליפות תפוחי האדמה טוגנו בשמן עמוק. הגרסה שלנו היא קצת פחות פראית, אבל טעימה לא פחות.
מרכיבים ל-2 מנות:
4-6 תפוחי אדמה בינוניים שמן לטיגון (עדיף זית כמובן)
מלח
פלפל שחור
גביע שמנת חמוצה
עירית קצוצה לקישוט
אופן ההכנה:
מבשלים את תפוחי האדמה בקליפתם כ-10 דקות, ומצננים. קולפים את תפוחי האדמה בעזרת סכין, ומקפידים להשאיר נתח עבה מבשר תפוח האדמה צמוד לקליפה. מסדרים על תבנית אפייה ומזליפים שמן זית בנדיבות רבה (מה זה נדיבות? נאמר כשתי כפות לכל קליפה). מכניסים לתנור שחומם ל-200 מעלות, ואופים כ-20 דקות, עד שהתוך רך והקליפות קריספיות. גורסים מלח גס ופלפל שחור ומגישים בליווי שמנת חמוצה ועירית קצוצה.
רעיון לעיצוב:
רוצים להגיש את המנה בגרסה מעוצבת ואלגנטית? גלגלו את הקליפות לכדי "ורדים" וסדרו בצפיפות בתוך תבנית עגולה (כדי שלא יתפרקו). 

לימונים כבושים בקליפתם 

לימונים כבושים יכולים לשדרג כל מנת בשר ודגים, ולהקפיץ כל סלט (אפילו בורגול וקינואה – תנסו!). אנחנו נוהגים להוציא את החרצנים לאחר הכבישה ולטחון עם מעט שום ושמן לכדי ממרח לימונים נפלא, שמשתלב מצוין בכריכים ובתבשילים.
מרכיבים:
1 ק"ג לימונים
מלח גס
שמן (רגיל, לא זית)
1-2 כוסות מיץ לימון(צריך להספיק לכסות את הלימונים)
אופן ההכנה:
שוטפים את הלימונים וחותכים כל לימון לארבעה חלקים – לא עד הסוף, אלא כך שייווצר מעין פרח. מניחים במסננת ומפזרים בנדיבות מלח גס בתוך כל לימון ומסביבו (כפית גדושה של מלח בתוך כל לימון, ועוד כף גדושה מסביבו). מניחים במסננת למשך לילה. למחרת מנערים את הלימונים משאריות המלח (משאירים את המלח שבתוך הלימון) ומסדרים בצפיפות בתוך צנצנת. שופכים פנימה מיץ לימון מהול בכף פפריקה מתוקה עד לכיסוי מלא של הלימונים, ומוסיפים מלמעלה שמן כדי למנוע חדירת אוויר. משאירים מחוץ למקרר למשך כ-10 ימים, ומנערים את הצנצנת מדי יום. הלימונים נשמרים במקרר כשלושה חודשים.


לימונים כבושים בקליפתם (צילום: istockphoto)
לימונים כבושים בקליפתם | צילום: istockphoto
קליפות אבטיח כבושות

 מתכון נהדר לחמוצים טעימים, מפתיעים ופשוטים להכנה, שלוקחים כל מלפפון חמוץ בהליכה (שלא לדבר על הפרצופים של האורחים, כשהם מגלים ממה עשויים הכבושים הנפלאים האלו).
מרכיבים:
קליפות אבטיח בשרניות מאבטיח בינוני אחד
2-3 גבעולי סלרי עם עלים
לפחות 5 שיני שום (אפשר ורצוי יותר)
פלפל ירוק חריף אחד (מי שממש לא אוהב חריף שיוותר)
מים רתוחים מצוננים
מלח

קליפת אבטיח (צילום: istockphoto)
אם פעם הייתה אישה שגרה בתוך אבטיח, באמת הכל אפשרי | צילום: istockphoto
אופן ההכנה:
כשמגישים אבטיח משתדלים להשאיר שכבה דקיקה (2-3 מילימטר) מבשר הירק האדום צמוד לקליפה. חותכים את הקליפות לרצועות בעובי 2 ס"מ וקולפים בעזרת קולפן את הקליפה שבצבע ירוק כהה, כך שנשארות לנו רצועות קליפה בצבע ירוק-לבן בהירות שמעוטרות במעט צבע אדום. חותכים כל קליפה למלבנים באורך 4-5 ס"מ. מסדרים את הקליפות בשכבות בצנצנת ובין הקליפות טומנים לסירוגין סלרי, שיני שום קלופות וחצויות לשניים ואת הפלפל הירוק החריף.
מוהלים כל כוס מים בכפית מלח. מוסיפים לצנצנת עד שהיא מתמלאת והמים מכסים לגמרי את הקליפות. מוסיפים למעלה סלרי וסוגרים היטב.
מניחים על אדן החלון, במקום מואר ושטוף שמש, ל-10 ימים.
טועמים. אם צריך מחכים עוד קצת, אם מוכן, שומרים במקרר, ומגישים ליד צלי בשר ואורז.