הימים שבהם היינו סטודנטים תפרנים היו גם הימים הכי יצירתיים שלנו. פעם, כדי לייצר רומנטיקה, היינו קונים ביסלי פלאפל וממלאים את האמבטיה הוורודה המתקלפת בדירה השכורה שלנו. היום, אנחנו מזמינים מקום בצימר בצפון.

אין תמונה
גם במיתון אפשר לפתוח שולחן לאורחים

לא שיש לי משהו נגד ארוחות הגורמה שאנחנו מבשלים יחד במטבח המאובזר והמדוגם שבנינו, אבל אני זוכרת את הקסם המיוחד בבישול המאולתר במטבח המתפרק ליד הבורסה ברמת גן.

לארח מכל הלב אפשר גם בלי לקחת משכנתה, כי הרי את האוכל הכי שווה המציאו בשכונות עוני ברחבי העולם. עם קצת יצירתיות, אהבה ומצרכים שאפשר להשיג בזול, אפשר לשדרג כל אירוח שהיה מועד לפופקורן וקולה ולהפוך אותו לערב נשנושים משגע. הנה המתכונים שישאירו לכם כסף לשכר דירה ולימוד, וישדרגו כל סרט טוב.

כנפיים ברוטב אסיאתי

מדובר באחד מחלקי העוף היותר זולים שאפשר להשיג, וכמעט בכל סופר תמצאו כנפיים חלקות מנוצות במחיר שווה לכל כיס. לכל כנף יש שני מפרקים, כך שהיא נראית קצת כמו האות N. בעזרת סכין חדה, ועל גבי קרש חיתוך, יש לחתוך בדיוק באמצע של כל מפרק. את החלק הקטן ונטול הבשר יש להשליך לפח, ואת שני החלקים האחרים להניח בקערה עמוקה. כך מתקבלים חלקים קטנים שהופכים את מנת הכנפיים למעודנת ונעימה יותר לאכילה והגשה.

כנפיים (צילום: Bill Milne, GettyImages IL)
יש לי כנפיים | צילום: Bill Milne, GettyImages IL

מצרכים:
1/2 1 ק"ג כנפי עוף נקיות משערות
2/3 כוס רוטב סויה מתוק
גרידה של קליפה מחצי לימון
מיץ מחצי לימון
פלפל שחור גרוס
1/2 כפית שבבי צ'ילי
1 כף טבסקו
1 ראש שום כתוש (אפשר קפוא)
2 קוביות ג'ינג'ר קפוא או 1 כפית גרידת ג'ינג'ר טרי או 1/2 כפית ג'ינג'ר טחון
צרור כוסברה קצוצה דק

הכנה:
1. מערבבים את הכנפיים ויתר המצרכים בקערה גדולה. מכסים בניילון נצמד ומכניסים למקרר ל-4 שעות לפחות.
2. מחממים תנור ל-180 מעלות ומסדרים את הכנפיים על גבי תבנית מרופדת בנייר כסף.
3. אופים במשך כשעה וחצי או עד שהכנפיים מצופות ברוטב חום ועשיר, והופכים אותן כל 15 דקות לערך.

אפשר לוותר על החריף והג'ינג'ר, אבל לא מומלץ.

לגרסת הדפסה של המתכון

תבשיל קורקבנים

לתבשיל הבא שתי גרסאות. האחת, בשילוב תפוחי אדמה, הופכת אותו למנה משביעה ומנחמת. הגרסה השנייה, בה מחליפים את תפוחי האדמה בסלסילת פטריות שמפיניון וחופן בצלצלים – מצוינת לשימוש כמתאבן.

קדירת צוואר בקר (צילום: Dorling Kindersley, GettyImages IL)
אין כמו תבשיל מנחם בימי מיתון | צילום: Dorling Kindersley, GettyImages IL
מצרכים:
1/2 קילו קורקבני עוף נקיים
5 תפוחי אדמה בינוניים או סלסלת פטריות שמפיניון וחופן בצלצלים
1/2 כפית כמון
1/4 כפית כורכום
1/4 כוס שמן
1 בצל קצוץ
1 כפית פפריקה מתוקה/חריפה (לפי הטעם)
4 שיני שום קלופות וכתושות
מלח
פלפל שחור

הכנה:
1. שמים את הקורקבנים בסיר, מכסים במים ומביאים לרתיחה. מבשלים כחצי שעה, שוטפים ומסננים, מעבירים לקערה ומתבלים בפלפל ומלח.
2. קולפים וחותכים את תפוחי האדמה/פטריות השמפיניון לקוביות של 2 ס"מ. מניחים בקערה ומערבבים עם כמון וכורכום עד לציפוי אחיד.
3. מחממים שמן בסיר, מוסיפים את הבצל הקצוץ ומטגנים עד שהוא מזהיב. מוסיפים את הקורקבנים וממשיכים לטגן על להבה נמוכה עוד 2-3 דקות.
4. מוסיפים פפריקה ומיד לאחר מכן מוסיפים 3/4 כוס מים כדי שהפפריקה לא תיחרך ותהפוך מרירה.
5. מוסיפים את תפוחי האדמה/פטריות ובצלצלים מעל לקורקבנים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה, מכסים את הסיר ומבשלים כשעה.
6. בחמש הדקות האחרונות לבישול מוסיפים את שיני השום הכתושות. טועמים, מתקנים תיבול ומגישים לצד לחם (מומלץ שחור).

לגרסת הדפסה של המתכון

דיפ וירקות (צילום: istockphoto)
הנשנוש הכי בריא. מטבל וירקות | צילום: istockphoto
מטבל גבינה בכוסברה ושמן זית

מדובר במתאבן משגע, בעל טעמים וניחוחות עזים. מומלץ להגיש אותו לצד פיתות שנקלו על להבת גז פתוחה. יש להקפיד להפוך אותן כל כמה שניות כדי שרק יחרכו מעט בקצוות.

מצרכים:
1 גביע גבינה לבנה 9%
1/4 כפית מלח
1/4 כוס שמן זית מאיכות טובה
עלים מ-6 גבעולי כוסברה שטופים, מיובשים וקצוצים דק מאוד
2 בצלים ירוקים (רק החלק הירוק) קצוצים דק

הכנה:
1. מערבבים בקערה קטנה את הגבינה, הכוסברה, הבצל הירוק והמלח.
2. מסדרים על צלחת שטוחה כמו מנת חומוס, מטפטפים שמן זית ומקשטים בעלה כוסברה.

לגרסת הדפסה של המתכון

חצילים (צילום: MARIA TOUTOUDAKI, Istock)
כמה שרוף מבחוץ, ככה טעים מבפנים | צילום: MARIA TOUTOUDAKI, Istock

חצילים על האש

ירקות קלויים על אש פתוחה מקבלים טעם מעושן שמשדרג כל שולחן מתאבנים. אם אתם מחפשים לחסוך, לכו לשוק או לירקן וחפשו את הירקות הזולים.

מצרכים:
1 חציל גדול
2 שיני שום כתושות (או קוביות קפואות)
מיץ מחצי לימון
מלח
טחינה/שמן זית (לפי הטעם)

הכנה:
1. מניחים את החציל על להבת הגז והופכים שוב ושוב עד שהוא חרוך היטב מכל הכיוונים. על הקליפה כולה להיות שחורה.
2. מניחים את החציל הקלוי בתוך קערה להגרת נוזלים, וכשהוא מצטנן מקלפים בזהירות את הקליפה החרוכה.
3. קוצצים את בשרו הלבן של החציל בעזרת סכין פלסטיק, מוסיפים את השום ומיץ הלימון וממליחים לפי הטעם.

אם רוצים, אפשר להוסיף לחצילים טחינה או שמן זית.

לגרסת הדפסה של המתכון

פלפלים קלויים על האש

מצרכים:
4-5 פלפלים גדולים
2-3 שיני שום כתושות (או קוביות קפואות)
מלח
חומץ

הכנה:
1. קולים את הפלפלים על להבת הגז אך לא מניחים להם להישרף.
2. מוציאים את הפלפלים מהאש ושמים בקערה עמוקה. מכסים את הקערה בניילון נצמד ונותנים להם "להזיע".
3. אחרי שהפלפלים הצטננו, מסירים מהם את הקליפה החרוכה וחותכים אותם לרצועות (אפשר אפילו בידיים).
4. מוסיפים שום כתוש, מלח וחומץ לפי הטעם. אפשר לאכול מיד, אך הטעם משתבח לאחר יום במקרר.

האמיצים יכולים לקלות גם פלפלים חריפים ולהשרות באותו התחמיץ.

אין תמונה
כרוביות בצבעי הקשת
פרחי כרובית מטוגנים ברוטב צ'ילי מתוק

את פרחי הכרובית כדאי להכין סמוך מאוד להגשה כדי לשמור על הפריכות והטעם הנפלא.

מצרכים:
1 ראש כרובית בינוני
מלח
רוטב צ'ילי מתוק
שמן קנולה/חמניות

הכנה:
1. חותכים את הכרובית לפרחים בגודל אחיד ומבשלים אותם במשך כ-10 דקות במים רותחים מהולים בכפית מלח.
2. מצננים, ומטגנים בשמן עמוק עד שהכרובית מזהיבה. מניחים על נייר סופג ומעבירים לצלחת הגשה.
3. בסמוך להגשה מוזגים מעל פרחי הכרובית רוטב צ'ילי מתוק.

אפשר לקשט בעירית קצוצה או בצל ירוק קצוץ.

לגרסת הדפסה של המתכון

בטטות וחצילים (צילום: עודד קרני)
מככבים אצל התפרנים. בטטות וחצילים | צילום: עודד קרני

לביבות בטטה

מצרכים:
2 בטטות גדולות מגוררות בגסות וסחוטות.
2 בצלים ירוקים קצוצים דק (רק החלק הלבן. החלק הירוק ישמש למטבל).
1 כף גדושה של קמח תופח
מלח
פלפל
שמן לטיגון

למטבל:
1 מיכל שמנת חמוצה
בצל ירוק קצוץ דק
מלח
פלפל

הכנה:
1. מערבבים בקערה את הבטטות המגוררות, החלקים הלבנים של הבצל הירוק והקמח. מוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם.
2. קורצים לביבות שטוחות, מטגנים משני הצדדים מעל להבה בינונית ומזהיבים היטב. ודאו שהבטטה מתרככת. אם היא מזהיבה מהר מדי יש להנמיך את האש.
3. בקערה נפרדת מערבבים מלח, פלפל לבן, שמנת חמוצה ובצל ירוק קצוץ, ומגישים לצד הלביבות.

לגרסת הדפסה של המתכון

אין תמונה
הפודינג של המזרח התיכון. מלבי
מלבי

הפודינג של המזרח התיכון. קינוח קל ומהיר שמשאיר טעם טוב בסוף כל ארוחה. שימו לב שתמצית ורדים מגיעה בבקבוקון שמזכיר טיפות אוזניים. אם קניתם מי ורדים (תמצית מהולה במים), עליכם להחליף את חצי כוס המים במצרכי הסירופ בחצי כוס מי ורדים.

מצרכים:
1 ליטר חלב או שתי כוסות מים ושתי כוסות שמנת קוקוס
1 כוס סוכר
1 כוס קורנפלור
1/2 1 כוס מים

לסירופ:
3/4 כוס סוכר
1/2 כוס מים
10-15 טיפות תמצית ורדים

להגשה: שבבי קוקוס/פיסטוקים/בוטנים

אם חשוב לכם שהרוטב יהיה בעל צבע אדום אפייני, אתם יכולים להוסיף מעט צבע מאכל אדום או סלק קטן.

הכנה:
1. בסיר בינוני, מרתיחים ליטר חלב וכוס סוכר. מנמיכים את הלהבה למינימום.
2. מערבבים בקערה כוס וחצי מים עם כוס קורנפלור עד שהמים נקיים מגושים ונראים כמו חלב.
3. מוסיפים לאט את הקונפלור המומס במים לחלב החם תוך כדי ערבוב מתמיד. ממשיכים לבחוש עד שהבלילה מסמיכה ומבעבעת.
4. מעבירים לצלוחיות רטובות או לתבנית רטובה, מצננים לטמפרטורת החדר ומכניסים למקרר עד שמתגבש.
5. בינתיים, מכינים את סירופ מי הוורדים: מערבבים בפינג'אן קטן את חומרי הסירופ, מביאים לרתיחה וממשיכים לבשל כ-10 דקות עד שמסמיך.
6. מסירים מהאש ומצננים.

הגשה:
יוצקים מהסירופ על המלבי ומגישים בתוספת שבבי קוקוס ופיסטוקים/בוטנים.

לגרסת הדפסה של המתכון