צנצנות דבש
השורד האחרון של כל חבילות השי

כולנו כבר מכירים את הריטואל: ראש השנה בפתח, ועוגות הדבש פורצות לשוק בצורתן המסורתית והוותיקה או בשלל גיוונים מודרניים. מדפי המטבח מתמלאים במגוון סוגי דבש, שאחרי החג נותרים לרוב בצנצנת ומתגבשים (וזה דווקא אומר שהדבש אמיתי לגמרי), כי כמה עוגות דבש אפשר להכין מכל הדבש הזה? בשלב מסוים קצת נמאס. אז מה עושים? פשוט, מבשלים עם דבש.

הדבש נהנה גם מהילה בריאותית ראויה לציון. מחקרים מדעיים הוכיחו, שהדבש הוא אחד ממעכבי גדילת החיידקים הטובים ביותר הקיימים בטבע (אין למעשה חיידק היכול להתפתח בדבש), מה שמסביר את העובדה שהוא יכול להישמר שנים ארוכות מבלי להתקלקל, כל עוד לא נחשף ללחות.

כתוצאה מכך מייחסים לו תכונות אנטי-בקטריאליות. הרפואה העממית ממליצה על שימוש בדבש כאמצעי לסיוע למערכת החיסונית, במיוחד נגד המחלות של עונת החורף, על אף שאין לכך עדיין הוכחות חד משמעיות.

גם הסברה שדבש בריא יותר מסוכרים אחרים לא הוכחה עדיין חד-משמעית. נכון שהסוכרים שבדבש, הפרוקטוז והגלוקוז, נחשבים לקלים יותר לעיכול מהסוכרוז של הסוכר המצוי, אך עדיין מדובר בסוכרים לכל דבר. לעתים, דווקא הקלות הזאת בעיכול מהווה חיסרון, עקב צבירתם המהירה יותר של הסוכרים בגוף. הדבש מכיל אמנם ויטמינים ומינרלים, אך לא בכמויות משמעותיות. למרות כל אלה, יש רבים שטוענים שעדיין מדובר בממתיק הטבעי האולטימטיבי. אגב, חשוב לזכור שלמרות האפיל הבריאותי שלו, אסור לתת דבש לילדים עד גיל שנתיים. 

דבש- קלואז אפ כלי עם דבש (צילום: אור גץ)
בריא בטירוף, אלא אם כן עוד לא סגרתם שנתיים | צילום: אור גץ

שיני שום שלמות בדבש

להכנת המנה אפשר להשתמש בדבש שהתגבש - הבישול יחזיר אותו למצב נוזלי. שומרים את הדבש המסונן להכנת מרינדות ורטבים בניחוח שום.

חומרים:
שיני שום בקליפתן, מ-4 ראשי שום טריים
3 גבעולי תימין או רוזמרין
כ-2 כוסות דבש

הכנה:
1. שמים את שיני השום בסיר בעל תחתית עבה, בשכבה אחת או שתיים לכל היותר. מוסיפים את גבעולי התימין או הרוזמרין ויוצקים דבש עד כיסוי.
2. מבשלים על להבה נמוכה מאוד כ-20 דקות, עד שהשיניים מתרככות (השיניים לא צריכות להשחים)
3. מסננים ומעבירים את שיני השום לצנצנת מעוקרת (יוצקים מים רותחים, שופכים ומייבשים) וסוגרים היטב. שומרים בטמפרטורה קרירה עד שבועיים. מגישים עם לחם טרי, או כתוספת למנה עיקרית.

מרינדת דבש רב שימושית

מתאימה לחזה עוף בגריל, כרעיים של עוף בתנור וסלמון בתנור או על הגריל.

חומרים:
חצי כוס דבש
4 כפות גדושות חרדל דיז'ון משובח
1 כף תימין קצוץ טרי
פלפל שחור גרוס טרי
1 כפית מלח
חצי כוס שמן זית (לפילה סלמון שלם - 2 כפות)
מיץ וקליפה מגוררת מלימון אחד

הכנה:
מערבבים היטב את החומרים בקערה גדולה. מוסיפים את נתחי העוף או הדג ומכסים.

* כרעי עוף: משרים במרינדה למשך כמה שעות או ללילה במקרר. מכסים בנייר אפייה וברדיד אלומיניום, וצולים בתנור שחומם ל-200 מעלות במשך 40 דקות. במהלך הצלייה הופכים את הכרעיים פעמיים, ובסיומה מסירים את הרדיד וצולים עד שהכרעיים משחימות היטב.

* חזה עוף: משרים למשך לילה במקרר. מחממים גריל או תבנית פסים, מנקים מעודפי המרינדה וצולים עד שנוצרים פסי צריבה מצד אחד. הופכים, מברישים במרינדה וצולים עד שהנתחים עשויים.

* סלמון שלם: מרפדים תבנית אפייה בנייר אפייה. מניחים מספר פרוסות לימון ועליהן את נתח הפילה, כשהעור כלפי מטה. יוצקים את המרינדה ואופים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות במשך 25 דקות.

* סטייק סלמון או קוביות פילה: משרים במרינדה למשך 20 דקות בלבד. צולים באותו אופן של חזה העוף.

סטייק סלמון של דידי הררי 26411 (תמונת AVI: מצעד האוכל הישראלי)
מרינדת דבש - מעולה גם עם סלמון | תמונת AVI: מצעד האוכל הישראלי

ויניגרט דבש

רוטב זהוב ורב טעם המתאים לסלטי חסה עם גבינות ופירות, ואפילו לעוף צלוי. הרוטב נשמר עד שבועיים במקרר בצנצנת סגורה. מנערים היטב לפני השימוש.

חומרים:
4 כפות דבש (או דבש בניחוח שום, מבישול שיני השום כפי שמוסבר למעלה)
1 שן שום טרייה כתושה
1 שן שום מבושלת בדבש, קלופה ומעוכה (לא הכרחי)
1/3 כוס חומץ בן יין לבן
מיץ מחצי לימון
מלח ופלפל שחור גרוס טרי
1 כף חרדל דיז'ון עם גרגרים
1 כפית חרדל דיז'ון חלק
שלושת רבעי כוס שמן זית

אין תמונה
הוויניגרט החדש שלכם

הכנה:
1. שמים את כל החומרים מלבד השמן בקערת מתכת רחבה. טורפים היטב במטרף ידני לרוטב אחיד.
2. מוסיפים את השמן בהדרגה, תוך טריפה מתמדת, עד שנוצר רוטב סמיך ואחיד. שמים את כל החומרים בקערה רחבה (רצוי מנירוסטה) מלבד שמן הזית. מערבבים היטב עם מטרף ידני. למי שיש מעבד מזון, מומלץ להשתמש בו, במיוחד אם רוצים להכין כמות גדולה.

מרק גזר עם דבש וג'ינג'ר

חומרים:
30 גרם חמאה
250 גרם בצלים לבנים פרוסים דק
פיסת שורש ג'ינג'ר קטנה, קלופה ופרוסה
1 ק"ג גזרים קלופים ופרוסים
2 כפות דבש
מיץ וקליפה מגורדת מתפוז אחד
קליפה מגוררת מחצי לימון
מלח ופלפל לבן גרוס טרי

הכנה:
1. שמים את החמאה והבצל בסיר ומאדים על אש בינונית, עד שהבצל הופך שקוף. מוסיפים את הג'ינג'ר והגזרים, מערבבים ומאדים חמש דקות נוספות. מוסיפים את יתר החומרים ומים עד כיסוי.
2. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש, מכסים את הסיר ומבשלים 50 דקות עד שהגזר רך. מסירים מהאש. מוציאים ושומרים שתי מצקות גדושות של הנוזלים בצד. טוחנים את המרק בבלנדר או בלנדר מוט.
3. מוסיפים למרק את הנוזלים ששמרנו בצד, עד שמגיעים לסמיכות הרצויה. טועמים ומתקנים תיבול. אפשר להוסיף עוד שתי כפות דבש להעצמת הטעם או שמנת מתוקה.

* המתכונים באדיבות שפית מאיה פלמון מעוז למועצת הדבש