ילד לבוש ירוק אוכל כריך ומביט למטה (צילום: Maartje van Caspel, Istock)
מה יש לך בסנדוויץ'? | צילום: Maartje van Caspel, Istock

כל הורה מכיר את זה. כששואלים ילד מה הוא רוצה בכריך שלו, הוא נוטה לבהות ממושכות במקרר, ובדרך כלל בזה זה נגמר. אם מדובר בילד מתחשב במיוחד הוא אולי יטרח לסנן "לא יודע", ואם זה ממש ילד זהב, אולי אפילו יענה ש"פיתה עם שוקולד".

מותר להודות בזה: להכין סנדוויצ'ים לילד זה עול. זה עול כי למי יש כוח בבוקר, וכי ממילא אין זמן, וכי מי לעזאזל יכול יערוב לנו שהזאטוט לא ימיר את הכריך המושקע שהכנו לו באיזו פיתה מעאפנה שתיקרה בדרכו במסדרון. 

כדי להסיר מעט מהעול הזה התכנסנו כאן היום. להלן מחכים לכם שלל כריכים מפתים, להורים משקיענים עם תאוות הכנה, כמו גם לכאלה שיש להם בדיוק 60 שניות להקדיש לעניין. לסיום ממתינה לכם סקציה מיוחדת של כריכים למבוגרים - כי אם אנחנו כבר במטבח, לפחות שייצא מזה משהו גם בשבילנו.

המושקעים

בואו נודה בזה – את הכריכים האלה תכינו אולי פעם בחודש. הם דורשים הכנה מראש, השקעה ביותר ממריחה וקיצוץ, ובעיקר טיגון או בישול. אבל בסוף התהליך ילדכם יוכל להתהדר בכריך לתפארת, שיעורר קנאה אצל החברים, והכי חשוב – יעלה לו חיוך מרוצה על השפתיים. שווה, לא?

כריך שקשוקה
הרכיבים:
לחמניית בגט, מעט שמן (זית או קנולה), 2 עגבניות קצוצות, פלפל חתוך לקוביות קטנות, שן שום קצוצה, חצי בצל קצוץ, שתי ביצים.
הכנה:
1. מטגנים את העגבניות, הפלפל, השום והבצל במשך כ-10 דקות. טורפים שתי ביצים ומקשקשים יחד במחבת במשך 3-4 דקות נוספות. חוצים את הבגט וגורפים את תכולת המחבת פנימה.
2. ניתן להוסיף בזיליקום, קישואים, חצילים וכו', בהתאם להעדפות.

כריך שקשוקה (צילום: עמרי אנדרס צורף)
כריך שקשוקה. מקנאים? בצדק | צילום: עמרי אנדרס צורף

כריך עין-הפוכה
הרכיבים:
לחמנייה כפרית, מעט מאוד שמן קנולה, מיונז, ביצה, חסה, עגבנייה, מלח
הכנה:
1. מחממים מחבת עם שמן, ושוברים פנימה את הביצה בזהירות. מטגנים עד שהחלבון מתגבש, והופכים בזהירות רבה. מטגנים עוד חצי דקה, ממליחים ומסירים מהאש.
2. חוצים את הלחמנייה, מורחים מיונז ומניחים את העין ההפוכה, ועליה את החסה והעגבנייה.

טורטייה עם עוף, שעועית ואבוקדו
הרכיבים:
טורטייה, 200 גרם עוף טחון, 1 אבוקדו, 1/2 פחית שעועית מבושלת, כוס מים רותחים, כפית אבקת מרק עוף, קורט כמון, מלח ופלפל
הכנה:

בוריטו (צילום: עמרי אנדרס צורף)
טורטייה. דורש השקעה | צילום: עמרי אנדרס צורף
1. קוצצים את השעועית גס. שומרים בצד את הרוטב מהפחית.
2. בסיר בינוני מערבבים את העוף הטחון עם השעועית. מטגנים יחד על אש גבוהה דקה-שתיים ומוסיפים את הרוטב של השעועית.
3. ממיסים בכוס המים הרותחים את אבקת המרק, הכמון, המלח והפלפל. מוסיפים את התערובת לתוך הסיר.
4. מבשלים על אש בינונית 10 דקות תוך ערבוב מדי פעם. מקפידים שהתחתית לא תישרף.
5. חוצים את האבוקדו, מוציאים את התוכן בעזרת כף וחותכים לפרוסות.
6. מחממים מחבת ללא שמן. זורקים בכל פעם טורטייה אחת למשך 10-15 שניות, הופכים וממתינים 20 שניות נוספות. מוציאים למשטח עבודה.
7. בונים את המנות: מסדרים רבע מכמות העוף והשעועית על שליש טורטייה. מסדרים פרוסות אבוקדו ליד העוף ומקפלים כמו מעטפה – סוגרים את השליש התחתון למרכז, מקפלים את הצד הימני למרכז, ואחריו את הצד השמאלי. נועצים קיסם בנקודת החיבור ומניחים בצד. חוזרים על הפעולה עד שנגמרות הטורטיות.

סנדוויצ'ים בחמש דקות

בימים ממוצעים אתם מרגישים בני מזל אם הצלחתם לארגן את כל הילדים עם גרביים תואמים ולצאת מהבית בזמן. ימים כאלה מצריכים כריך זריז אך לא מרושל, שלטובתו אפשר אפילו להפעיל קצת את הילדים.

כריך "מאקי" טונה
הרכיבים:
לחמניית בגט, חמאה, מלפפון, גזר, חצי קופסת טונה במים
הכנה:
1. קוצצים את המלפפון והגזר למקלות. חוצים את הבגט, מורחים את החמאה, ומסדרים את הטונה והירקות.
2. פורסים את הכריך לחתיכות בעובי 5 ס"מ בערך, ואורזים כל אחת בנפרד.

כריך מאקי (צילום: עמרי אנדרס צורף)
כריך דמוי מאקי. משחקים באוכל יפני | צילום: עמרי אנדרס צורף

סנדוויץ' טוסט
הרכיבים:
2 פרוסות לחם, רסק עגבניות, גבינה צהובה (מגוררת או בפרוסות), תירס מקופסה
הכנה:
עורמים בין שתי פרוסות את הרסק, הגבינה והתירס, ולוחצים בטוסטר. ניתן לשדרג עם כל תוספת פיצה אהובה – מפטריות ועד אננס.

כריך מלפפון אנגלי
הרכיבים:
חלה טרייה נטולת קרום, גבינת שמנת, מלפפון
הכנה:
מורחים את גבינת השמנת על החלה. פורסים את המלפפונים דק-דק ומסדרים בשכבה אחידה. מכסים בפרוסת חלה נוספת. לגרסה מבוגרת ניתן להוסיף סלמון.

כריך בריאות

אין תמונה
הממרחים של פרג. שדרוג ענק לסנדווייץ'
הרכיבים:
לחם דגנים פרוס, ממרח לימון (בלאדי) כבוש של פרג, 2 עלי חסה, עגבנייה, מלפפון, פלפל אדום
הכנה:
מורחים את הלחם בלימון כבוש ומניחים עלה חסה. פורסים את העגבנייה, המלפפון והפלפל, מסדרים על החסה וסוגרים עם עלה החסה השני והלחם.

כריך עלק-סביח
הרכיבים:
לחם לבן/פיתה, טחינה, סלט חצילים, מלפפון חמוץ, עגבנייה, ביצה קשה (אופציונלי)
הכנה:
מעמיסים את לחם/פיתה בכל טוב. 

סנדוויצ'ים ב-60 שניות

אם אתם לחוצים בזמן אבל לא רוצים לצייד את הילד בכסף ולקוות שהוא לא יבזבז אותו על ממתקים – אלו הסנדוויצ'ים בשבילכם. מריחה זריזה ואתם מסודרים.

כריך פסטרמה
הרכיבים:
לחם שחור (או כל לחם אחר), ממרח עגבניות מיובשות (שוב, של פרג מעולה. אם אין, אפשר להמיר במיונז), 2 פרוסות פסטרמה
הכנה:
מורחים, מניחים את הפסטרמה וסוגרים. אפשר לשדרג עם ירקות קלויים (אנטיפסטי), אבל אז זה כבר ממש לא "ב-60 שניות".

כריך חמאת בוטנים וריבה
הרכיבים:
חלה, חמאת בוטנים, ריבת תות/פטל
הכנה:
פורסים את החלה גס, מורחים שכבה נאה ביותר של חמאת בוטנים, ועליה שכבה נדיבה לא פחות של ריבה. סמכו על האמריקאים שהם יודעים מה הם עושים.

כריך חמאת בוטנים וריבה (צילום: עמרי אנדרס צורף)
שווה לאמץ מהאמריקאים. חמאת בוטנים וריבה | צילום: עמרי אנדרס צורף

כריך טופו
הרכיבים:
לחמנייה מלאה, מטבוחה, 100 גרם טופו
הכנה:
חוצים את הלחמנייה, מורחים את המטבוחה, פורסים דק את הטופו ומסדרים (אין צורך בטיגון).

למבוגרים: סנדוויצ'ים מושקעים

פעם בשבוע, הרשו לעצמכם להתפרע עם כריך מושקע בטירוף, נוטף כל טוב, שיגרום לחבר'ה במשרד לקנא ולהתחנן לביס. הוא אמנם דורש מעט לוגיסטיקה (כלי פלסטיק הרמטי ונייר אפייה מחורר) אבל שווה כל ביס.

כריך פטריות (צילום: עמרי אנדרס צורף)
סנדוויץ' פטריות למשקיענים. כמה סטייל כמה | צילום: עמרי אנדרס צורף

כריך פטריות בציפוי גרעיני דלעת
הרכיבים:
חלה טרייה ללא הקרום, פטריות מלך היער, נבטי ברוקולי, חרדל דיז'ון, גרעיני דלעת
הכנה:
1. פורסים את הפטריות לעובי 1/2 ס"מ וצולים על מחבת כחמש דקות.
2. מושחים את דפנות הלחם בחרדל דיז'ון וטובלים בגרעיני דלעת. הרשו לעצמכם להתפרע עם האפשרויות של ציפוי הדפנות.

כריך טוניסאי (מתכון של שף עידו רוטמן, רולדין)
הרכיבים:

כריך טוניסאי של רולדין (יח``צ: חגית גורן ,  יחסי ציבור )
סנדוויץ' טוניסאי. עכשיו לך תתרכז | יח``צ: חגית גורן , יחסי ציבור
לחמניית פרנה מרוקאית, 2 כפות אריסה, כף גדושה של טונה מסוננת, ביצה קשה, מלפפון חמוץ, 1/2 עגבנייה, 4 זיתים ירוקים מגולענים, לימון כבוש, 1/2 תפוח אדמה, מלח ופלפל שחור

הכנה:
מבשלים את תפוח האדמה, ומרכיבים את הכריך. לא לשכוח להוציא את הגרעינים מהלימון הכבוש.

למבוגרים: סנדוויצ'ים בחמש דקות

כריך סלמון
הרכיבים:
לחם שחור עם גרעינים, 3 נתחי סלמון מעושן, 2 פרוסות חסה, 1/2 פלפל אדום פרוס, רוטב ויניגרט. אין לכם מוכן? ערבבו כפית חומץ בלסמי, כפית חרדל, כפית שמן זית, כפית רוטב סויה, שן שום קצוצה וקורט מלח.
הכנה:
מסדרים את הסלמון והירקות, מטפטפים מעט ויניגרט וסוגרים.
מומלץ להשתמש בכפפות כשמתעסקים עם הסלמון, שכן ריחו אוהב להתיישב על הידיים לתקופות ארוכות.

כריך סלמון (צילום: עמרי אנדרס צורף)
כריך סלמון | צילום: עמרי אנדרס צורף

למבוגרים: סנדוויצ'ים ב-60 שניות

כריך גרוייר
הרכיבים:
לחמנייה מלאה, חמאה, גבינת גרוייר, צימוקי עגבניות (להשיג בחנויות המתמחות)
הכנה:
מורחים את החמאה, מניחים את הגבינה ומפזרים צימוקי עגבניות.
בימים עם קצת יותר זמן אפשר ואף מומלץ להעביר את הכריך הזה בטוסטר. 

כריך גבינת גרוייר (צילום: עמרי אנדרס צורף)
כריך גבינת גרוייר. מכירים צימוקי עגבניות? | צילום: עמרי אנדרס צורף

כריך חלבה ביתית
הרכיבים:
לחמניית המבורגר עם שומשום, 2 כפיות טחינה גולמית, 1 כפית דבש
הכנה:
מורחים צד אחד של הלחמנייה בטחינה וצד אחד בדבש. מה קיבלנו? יפה.

כריך חלבה (צילום: עמרי אנדרס צורף)
טעם ילדות. סנדוויץ' חלבה | צילום: עמרי אנדרס צורף